Skocz do zawartości

Start fermentacji na gęstwie przy 19 BLG.


pablokrak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Wczoraj zacierałem swoją warkę nr 23 - Belgijskie Specialty Ale 18 °Blg z zestawu CP . . Uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej i prawie 19°Blg . Jako jedne z proponowanych do tego piwka drożdży występują Safbrew s-33 , których gęstwę posiadałem z poprzedniego warzenia Saisona ( 2 słoiki po około 200 ml ). Zaraz po wystudzeniu brzeczki do około 20 °C zadałem 200 ml gęstwy . Po 12 godzinach zauważyłem , że fermentacja nie zastartowała więc dodałem następną porcję gęstwy . W tej chwili mija 24 godziny od zadania pierwszej dawki gęstwy i nadal zero oznak fermentacji ( zero piany ). Czekać dalej czy działać już suchymi ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem wiele na ten temat czasami skrajnie różnych informacji .W jednym z postów wyczytałem żeby interweniować po 24 godzinach ,z kolei w innym zalecana była cierpliwość .Stąd też moje pytanie .Moje wszystkie dotychczasowe warki z użyciem gęstwy startowały najpóźniej po 3 godzinach .

Edytowane przez pablokrak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.