Jump to content
Sign in to follow this  
pablokrak

Start fermentacji na gęstwie przy 19 BLG.

Recommended Posts

Witam .

Wczoraj zacierałem swoją warkę nr 23 - Belgijskie Specialty Ale 18 °Blg z zestawu CP . . Uzyskałem 23 litry brzeczki nastawnej i prawie 19°Blg . Jako jedne z proponowanych do tego piwka drożdży występują Safbrew s-33 , których gęstwę posiadałem z poprzedniego warzenia Saisona ( 2 słoiki po około 200 ml ). Zaraz po wystudzeniu brzeczki do około 20 °C zadałem 200 ml gęstwy . Po 12 godzinach zauważyłem , że fermentacja nie zastartowała więc dodałem następną porcję gęstwy . W tej chwili mija 24 godziny od zadania pierwszej dawki gęstwy i nadal zero oznak fermentacji ( zero piany ). Czekać dalej czy działać już suchymi ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekaj... spokojnie. Niepotrzebnie dodawałeś drugą porcję gęstwy. Doświadczeni Piwowarzy powiedzą Ci, że czasem trzeba się postresować i 72 godziny. Tylko spokój może Cię uratować ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem wiele na ten temat czasami skrajnie różnych informacji .W jednym z postów wyczytałem żeby interweniować po 24 godzinach ,z kolei w innym zalecana była cierpliwość .Stąd też moje pytanie .Moje wszystkie dotychczasowe warki z użyciem gęstwy startowały najpóźniej po 3 godzinach .

Edited by pablokrak

Share this post


Link to post
Share on other sites

72 godziny przy użyciu gęstwy to jeszcze nie miałem, ale 48 - owszem.

 

Ale powiedz w jakiej temperaturze stoi piwo ? Bo tutaj szukałbym przyczyny takiego lagu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja na szczęście ruszyła po około 27 godzinach . Piwko stoi w temperaturze około 21 °C . Dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.