Jump to content
Sign in to follow this  
Harasim

Śrutowanie czy gniecenie ??

Recommended Posts

Tak właśnie się zastanawiam: Co jest lepsze dla słodu śrutowanie czy gniecenie (przepuszczenie przez gniotownik - dwa obracające się wały) dla tych którzy nie wiedzą :smilies:

 

Bo ze śrutowaniem to jest różnie w zależności od śrutownika ziarna mogą być mniej lub bardziej (częściej bardziej) rozdrobnione, a w gniotowniku (przynajmniej w tym do którego ja mam dostęp) możemy płynnie regulować siłę ścisku.

 

Tak więc co jest lepsze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co się orientuję to nie ma znaczenia jakiej metody używamy. Ważny jest efekt końcowy, czyli odpowiednio drobno połamany, roztarty częściowo na mąkę słód oraz łuska w jak najlepszej kondycji (nie połamana nie porozrywana...) Ja do śrutowania używam samoróbki gniotownika, którego koszt całkowity wyniósł chyba 10 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak właśnie się zastanawiam: Co jest lepsze dla słodu śrutowanie czy gniecenie (przepuszczenie przez gniotownik - dwa obracające się wały) dla tych którzy nie wiedzą :smilies:

 

Bo ze śrutowaniem to jest różnie w zależności od śrutownika ziarna mogą być mniej lub bardziej (częściej bardziej) rozdrobnione, a w gniotowniku (przynajmniej w tym do którego ja mam dostęp) możemy płynnie regulować siłę ścisku.

 

Tak więc co jest lepsze ?

Gniecenie jest lepsze, bo mniej niszczy łuskę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio Wogosz się porządnie wypowiedział w tym temacie. Dyskusja była chyba w wątku o śrutowniku walcowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak właśnie się zastanawiam: Co jest lepsze dla słodu śrutowanie czy gniecenie (przepuszczenie przez gniotownik - dwa obracające się wały) dla tych którzy nie wiedzą :smilies:

 

Bo ze śrutowaniem to jest różnie w zależności od śrutownika ziarna mogą być mniej lub bardziej (częściej bardziej) rozdrobnione' date=' a w gniotowniku (przynajmniej w tym do którego ja mam dostęp) możemy płynnie regulować siłę ścisku.

 

Tak więc co jest lepsze ?[/quote']

Gniecenie jest lepsze, bo mniej niszczy łuskę.

:beer:

Chłopie, o czym Ty piszesz? To jakaś nowa teoria, żeby słód do robienia piwa zgniatać, a nie śrutować. Możesz to rozwinąć?

http://www.piwo.org/forum/p123886-10-11-2011-22-09-35.html#p123886

 

:)

zdania są różne, jak widać, najważniejsze żeby ziarno miało formę kaszki z jak najmniejszą ilością mąki (najlepiej wcale)

łuska była w całości, nie poszarpana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
zdania są różne, jak widać, najważniejsze żeby ziarno miało formę kaszki z jak najmniejszą ilością mąki (najlepiej wcale)

łuska była w całości, nie poszarpana.

No ja z Wogoszem nie będę się spierał, on jest guru w temacie słodu.

 

Natomiast puszczając wodze fantazji, to najlepiej by było mieć idealnie całą łuskę, a reszta na mąkę. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

by nad warstwą filtrującego złoża mieć nieprzepuszczalną gliniastą kluskę??

 

O dyskusji z Wogoszem nie warto dyskutować :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
by nad warstwą filtrującego złoża mieć nieprzepuszczalną gliniastą kluskę??

Dobra, każda skrajność jest zła. Także ta mówiąca "zero mąki". Wogosz we wspomnianym wątku wspominał...

Otóż najważniejsze jest właściwe rozdrobnienie słodu, aby powstała odpowiednia ilość mąki i śruty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He, ostatnio troszkę się obracaliśmy w poszukiwaniu śrutownika. Testowaliśmy różne maszyny używane przez rolników do rozdrabniania ziarna. Gniotowniki zdecydowanie się do słodu nie nadają. Dość suchy słód rozpada się na bardzo drobne cząstki. Zresztą Ameryki nie odkryliśmy, wystarczy poczytać u Kunze.

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wystarczy go zwilżyć przed operacją i nie będzie tak źle. O tym też chyba pisał wspomniany autor.

Na pewno nie pisał o gnieceniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O dyskusji z Wogoszem nie warto dyskutować
No ja z Wogoszem nie będę się spierał, on jest guru w temacie słodu

Aż strach się bać;)

Nie piszcie takich rzeczy, bo będę bał się zabrać głos na forum, a w sprawach słodu w szczególności.

Problem filtracyjności brzeczki jest dużo bardziej złożony i nie zależy tylko od stopnia ześrutowania słodu. Wielokrotnie pisałem, że na ten parametr składa się jeszcze jakość użytego słodu, odmiana jęczmienia. Sposób prowadzenia filtracji, czyli czynniki fizyczne też mogą mieć spory wpływ. Przy kiesko filtrującym się słodzie, zbyt intensywny wypływ brzeczki przez kranik powoduje powstawanie sporego podciśnienia pod warstwą młóta, co powoduje mocne zbijanie się warstwy filtracyjnej i dalsze spowolnienie fitracji.

Sam tego niedawno doświadczyłem. Robiłem jednego dnia dwa piwa, słody ześrutowałem na tym samym śrutowniku, jeden po drugim. Jedna brzeczka przefiltrowała się bez żadnych problemów, a młóto jak usuwałem było pulchne tak że mogłem wbić w nie palec. Przy drugiej filtracji (inne słody) bardziej się spieszyłem, chciałem aby trochę szybciej leciało i warstwa zbiła się tak, że filtracja stanęła, a w młóto ciężko było wbić łyżkę. Napewno ten drugi słód filtrował się znacznie gorzej, a ja pogorszyłem jeszcze sprawę próbując przyspieszyć spływ.

Proszę przyjąć do wiadomości, że szybkość filtracji nie zależy tylko od stopnia/sposobu ześrutowania słodu. Pisałem już o tym kilka razy, ale jakoś ta informacja się nie rozpowszechniła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.