Jump to content
Sign in to follow this  
Qxa

Gwp

Recommended Posts

Witam.

Postanowiłem podzielić się z wami filmikami nagranymi bez większych przygotowań w zaciszu mojego domowego browarku.

W sobotę 26.11.2011 butelkowałem wraz ze szwagrem Dunkel Weizena - warkę numer 17. W beczce obok fermentuje Stout owsiany nr. 18. W garnku zaciera się Koelsh - warka numer 19.

 

Miłego oglądania.

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj. Masz bardzo ciekawe mieszadło. Jaki jest koszt wykonania takiego cuda ?

 

Dziękuję panowie za podkład muzyczny :) Lubię takie klimaty, a do warzenia piwa taka muza bardzo pasuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dsc00241mp.th.jpg

dsc00240gn.th.jpg

 

Silnik od pieca CO (podajnika węgla) (nie wiem ile kosztuje bo go dostałem za darmo) + mieszadło z nierdzewki pręty: 45cm fi 14 + 30 cm fi 8 (304) około 30 zł + długa nakrętka fi 14 - 1.40zł. Jeszcze do tego kątowniki i płaskownik też z nierdzewki też jakieś 40 zł.

 

Na początku mieszadło było w kształcie trójkąta podstawa 40 cm ramiona po 30 cm, lecz robiło zbyt duży wir w garnku więc zostało poobcinane. Przy zacieraniu Stouta Owsianego spisywało się super od samego początku. Przy Koleschu trzeba było pomagać mu przez pierwsze 15 minut ręcznie ale potem było już super. Zamierzam zrobić 2 mieszadło na początek zacierania z większymi łopatkami a potem wymieniać je na inne po pierwszych minutach zacierania. Dodatkowo w planie jest przyspawać jeszcze 3 cm druciki fi 8 na górze mieszadła żeby rozganiało na boki słód który się zbiera przy głównym pręcie mieszadła.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Świetny gar, super mieszadło, ale najlepszy jest wyraz twarzy pijącego pszeniczkę :) Od razu widać, że dla takich chwil żyje :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

do rozlewania w butelki polecam wezyk dotykajacy dna butelki, nie bedzie sie tak pienilo, albo jeszcze lepiej specjalna rurke,nie trzeba wtedy w ogole dotykac kranu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Degustacja Dunkel Weizena - niestety nie potrafię opisywać piwa, ale uważam że jest pyszne.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pisałem nic od dawna - jakoś tak mi się nie chciało

 

#20 - Pale Ale 60L (około) - 09,12,2011

#21- Red Irish Ale 60L (około) - 06,01,2012

#22 - Dunkel Weizen 60L (około) - 26,01,2012

#23 - Koelsh 60L (około) - 25,02,2012

#24 -Marcowe 60L (około) - 02.03.2012

#25 - Marcowe 60L (około) - 03.03.2012

 

teraz będę się starał opisywać wszystko dokładniej ;]

 

Zabieram się też powoli za rozbudowę browarku. Relacja będzie na bieżąco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 - Koelsh 60L - 25,02,2012

 

Po dzisiejszym pomiarze na cichej zeszło do 2,5 Blg

 

#24 -Marcowe - 02.03.2012

 

Po dzisiejszym pomiarze na burzliwej zeszło do 2 Blg

 

#25 - Marcowe - 03.03.2012

 

Po dzisiejszym pomiarze na burzliwej zeszło do 4 Blg

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 - Stout owsiany [11,5 Blg - troszkę przesadziłem z wysładzaniem] - 17,03,2012

 

Koelsh w butelkach - wyszło 104 butelki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.