Jump to content
Sign in to follow this  
BrewDogFan

Piwo domowe zrobione z conajmniej 3 słodów

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

He he normalnie to poleciłbym Ci "Warkę" ale jest tylko dwusłodowa :lol: :lol:

A tak na poważnie to większość receptur opiera się na przynajmniej tych trzech słodach :)

i powiem więcej nie to jest najistotniejsze w tym wszystkim.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wiki masz prawie setkę receptur, z czego myślę że jakieś 90% jest z przynajmniej 3 słodami - wybierz sobie coś.

 

Pracowałeś w BrewDog? A może miałeś dostęp do receptur?!? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A i z jednego słodu i jednego chmielu da się zrobić bardzo zacne piwo, tak samo jak używając kilku słodów i tak łatwo zepsuć piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A i z jednego słodu i jednego chmielu da się zrobić bardzo zacne piwo, tak samo jak używając kilku słodów i tak łatwo zepsuć piwo.

Kurde, aleś trafił, wczoraj właśnie robiłem takie, 100% pilzneńskiego i 44g Sybilli. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje Panowie za wypowiedzi . To będzie moja pierwsza przygoda z piwowarstwem domowym wiec jesli mozecie mi cos powiedzcie na co powinienem w szczególnosci uważać . Z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites
:P a myślałem że znajdę coś dla siebie :P Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Chciałbym rozpoczac warzenie piwa w domu , pracowalem w browarze BrewDog w północnej Szkocji i bardzo polubiłem piwa robione z niejhednego słodu , które są potęrznie nachmielone. Chciałbym zeby ktos zaproponował mi jakis przepis na piwo z conajmniej 3 słodami i róznymi chmielami. Z góry dzięki.

Po próbce piwa trójsłodowego które zmajstrowałem http://www.piwo.org/forum/p122386-31-10-2011-20-42-12.html#p122386

(niby 4 ale w sumie to monachijski jasny, monachijski ciemny i monachijski karmelowy) to powiem że... co tam słody, nie wiem wcale czy te drożdże pasowały do tego piwa. Kwaśny finisz Alta to chyba nie jest to :smilies:

Możesz użyć 33 słodów, a efekt będzie do [część ciała] jeśli chmielenie będzie źle zbalansowane, drożdże niewłaściwe i prowadzone w złej temperaturze...

Zasyp to tylko 1/3 smaku piwa

PS a właściwie zasyp i sposób zacierania razem wzięte

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
:smilies: a myślałem że znajdę coś dla siebie ;) Piłem piwo "trzy zboża" doprawiane jałowcem i chciałbym zrobic coś podobnego w domu. Niestety niemam pojęcia jakie powinny być proporcje jęczmienia, żyta i przenicy. Jeśli macie jakieś pomysły to będę wdzięczny za podpowiedzi.

0.50kg żyta

0.50kg pszenicy

3.50kg jęczmień

 

Ale i tak się fitracja zatka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

co Ty wiesz o zapychaniu filtratora, zrobiłem kiedyś tak

http://www.piwo.org/forum/p52424-26-05-2010-12-01-01.html#p52424 ("z sążyce" http://www.zielnik-syrenniusa.art.pl/)

bez odrobiny słodu z łuską i dało radę... Najgorzej to wiedzieć że się nie da, jak się nie wie, to się rzeczy niewykonalne udają :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się zatka z powodu lepkości, to wiadomo co zrobić i z tym nie ma problemu, wystarczy podgrzać zacier.

 

Ale jak się ma zatkać, to może lepiej wziąć sobie po kilogramie żyta i pszenicy. Bo Żyto Dobre Jest.

 

I 3kg jęczmiennego, najlepiej wiedeńskiego. Będzie chlebowe i opiekane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem ostatnio rogena i filtracja to była droga przez męki :lol: Mam nadzieję, że z tym będzie choć troszke lepiej. Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
:) całe gałązki powiadasz :) w jałowcowych gałązkach jest dużo żywic, nie będzie to przeszkadzało ?? Ja chciałem wsypać kilka jagód w czasie warzenia (takie udawane chmielenie)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jestem na etapie rozpracowywania jałowca - ile, kiedy ...

Przelewając to piwo na cichą odlałem ~3,5l do innego pojemnika i dodałem wywar z owoców jałowca (1/2 dorodnej kulki na 0,5l piwa i ~200ml wody). Owoce rozgniotłem. Kosztowałem przy butelkowaniu i efekt mnie zadowalał. Nie mam dostępu do tego piwa obecnie, ale podejrzewam, że smak się jeszcze ułożył.

 

edit: Dodam, że wlałem cały wywar wraz z rozgniecionymi owocami - opadły na dno.

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.