Skocz do zawartości

Podziękowanie!


Dagome

Rekomendowane odpowiedzi

W lutym tego roku przypadkiem trafiłem na stronę Browamatora, a wkrótce potem na Browar.biz i w końcu na piwo.org. Jako człowiek z natury ciekawski zaczytałem się straszliwie, szczególnie w forumowych dyskusjach dotyczących piwowarstwa domowego. W marcu miałem podstawowy sprzęt. W kwietniu uwarzyłem pierwsze piwo, gotowiec John Bulla. Potem było jeszcze więcej czytania, dalszy zakup sprzętu i surowca, a na wakacjach zatarłem trzy pszeniczniaki i jednego klasztorniaka. W międzyczasie wyrósł mi mały chmielnik (5 x lubelski i 6 x marynka) oraz niewielka biblioteczka o tematyce piwnej. Potem zaś była przerwa spowodowana remontami i brakiem czasu. Ale parę dni znowu zatarłem kolejną warkę.

Wprawdzie najwięcej czasu spędziłem czytając dyskusje na browar.biz, jednak ostatnio coraz częściej bywam na piwo.org. I również forumowiczom z tego serwisu chciałbym podziękować za wszystkie informacje, dzięki którym powstało moje jak na razie sześć warek.

Wasze zdrowie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie najwięcej czasu spędziłem czytając dyskusje na browar.biz, jednak ostatnio coraz częściej bywam na piwo.org. I również forumowiczom z tego serwisu chciałbym podziękować za wszystkie informacje, dzięki którym powstało moje jak na razie sześć warek.

Wasze zdrowie :D

Witam, pozdrawiam i zapraszam częściej. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadprodukcja to chyba nie problem. Wole nią, niż ciągłe zamawianie. A chmielu wyszło faktycznie sporo. A było to tak, że naczytałem się u różnych forumowiczów, że sporo posadzonych sztobrów im nie wyrosło. Więc postanowiłem zamówić 10 sztuk, tak żeby po spodziewanym wypadnięciu części z nich zostało mi jednak kilka. BA dorzucił do tego 2 gratis, więc razem wyszło 12, po 6 marynki i lubelskiego. A potem okazało się, że przyjęło mi się aż 11. Zważywszy, że większość sztobrów była połamana, a część w dodatku spleśniała, wynik jest chyba niezły. Za to zaczęły wypuszczać pędy ze sporym poślizgiem. A plon? Około 80g suchych szyszek. Nadprodukcja mile widziana :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.