Jump to content

Podziękowanie!


Dagome
 Share

Recommended Posts

W lutym tego roku przypadkiem trafiłem na stronę Browamatora, a wkrótce potem na Browar.biz i w końcu na piwo.org. Jako człowiek z natury ciekawski zaczytałem się straszliwie, szczególnie w forumowych dyskusjach dotyczących piwowarstwa domowego. W marcu miałem podstawowy sprzęt. W kwietniu uwarzyłem pierwsze piwo, gotowiec John Bulla. Potem było jeszcze więcej czytania, dalszy zakup sprzętu i surowca, a na wakacjach zatarłem trzy pszeniczniaki i jednego klasztorniaka. W międzyczasie wyrósł mi mały chmielnik (5 x lubelski i 6 x marynka) oraz niewielka biblioteczka o tematyce piwnej. Potem zaś była przerwa spowodowana remontami i brakiem czasu. Ale parę dni znowu zatarłem kolejną warkę.

Wprawdzie najwięcej czasu spędziłem czytając dyskusje na browar.biz, jednak ostatnio coraz częściej bywam na piwo.org. I również forumowiczom z tego serwisu chciałbym podziękować za wszystkie informacje, dzięki którym powstało moje jak na razie sześć warek.

Wasze zdrowie :D

Link to comment
Share on other sites

Wprawdzie najwięcej czasu spędziłem czytając dyskusje na browar.biz, jednak ostatnio coraz częściej bywam na piwo.org. I również forumowiczom z tego serwisu chciałbym podziękować za wszystkie informacje, dzięki którym powstało moje jak na razie sześć warek.

Wasze zdrowie :D

Witam, pozdrawiam i zapraszam częściej. :)

Link to comment
Share on other sites

Nadprodukcja to chyba nie problem. Wole nią, niż ciągłe zamawianie. A chmielu wyszło faktycznie sporo. A było to tak, że naczytałem się u różnych forumowiczów, że sporo posadzonych sztobrów im nie wyrosło. Więc postanowiłem zamówić 10 sztuk, tak żeby po spodziewanym wypadnięciu części z nich zostało mi jednak kilka. BA dorzucił do tego 2 gratis, więc razem wyszło 12, po 6 marynki i lubelskiego. A potem okazało się, że przyjęło mi się aż 11. Zważywszy, że większość sztobrów była połamana, a część w dodatku spleśniała, wynik jest chyba niezły. Za to zaczęły wypuszczać pędy ze sporym poślizgiem. A plon? Około 80g suchych szyszek. Nadprodukcja mile widziana :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.