Jump to content
Sign in to follow this  
Rageofhonor

Czy zna ktoś jakiś sprawdzony przepis na zacierane piwo imbirowe?

Recommended Posts

Wszystkie przepisy na piwo imbirowe które znalazłem, to nie są na piwo. Tylko na coś piwo-podobnego.

 

Chodzi mi o to, że potrzebuję przepisu na piwo: najlepiej ze słodu pilzneńskiego, które będzie miało nie za mocną ostrość i smak imbiru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy dobrze poszukać na forum, parę osób robiło piwo imbirowe, była nawet jakaś dyskusja na ten temat. Ogólnie to zacierasz zwykłe jasne piwo, dodajesz starty imbir do gotowania i już.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale w czym problem? Pod koniec warzenia wrzucasz starty imbir i masz piwo imbirowe. Od Ciebie zależy czy urozmaicisz sobie jakieś fajne piwko smakiem imbiru (polecam) czy jakieś neutralne smakowo piwo zmienisz na piwo imbirowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za link. Jakoś przeoczyłem ten wątek. Jedyne co znalazłem to przepis ze słodem pszenicznym. Dlatego zapytałem się na forum.

 

Jednak to jest dolniak. Czy można zastosować też drożdże górnej fermentacji np. Safale S-04? Nie ma u mnie jeszcze wystarczającej temperatury by fermentować na balkonie, a w lodówce mam Dortmundera którego będę niedługo przelewał na cichą. Czyli kolejny dolniak w tym momencie odpada.

 

Mam trochę stary chmiel Marynka w granulacie. Czy muszę go z tego powodu dodać więcej niż w przepisie? A ogólnie. Czy muszę robić jakąś korektę ilościową chmieląc granulatem na podstawie przepisu z szyszkami?

 

W innym przepisie ktoś twierdził że 70 g imbiru to za dużo a tutaj jest nawet 120 g. Jak to wygląda w praktyce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz zrobić górniaka. Ja o ile pamiętam robiłem test i na 5l starłem pół małego korzenia i było mocno czuć imbirem. Na warkę korzeń może 2 wystarczy. Co do chmielu to nie przejmuj się, albo daj z 10% więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam trochę stary chmiel Marynka w granulacie. Czy muszę go z tego powodu dodać więcej niż w przepisie? A ogólnie. Czy muszę robić jakąś korektę ilościową chmieląc granulatem na podstawie przepisu z szyszkami?

Beersmith twierdzi, że będzie ok. 15% straty a-k na rok,

 

ale z tego co rozmawiałem z praktykami, utrata a-k przy próżniowo zapakowanym i zamrożonym granulacie jest zaniedbywalnie mała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety mam tylko drożdże Brewferm TOP, 6g. Mam nadzieję że wystarczy na 20-23 litry. Tak jak w przypadku Coopersa. Piwo będę robił na bazie ekstraktów słodowych bo nie udało mi się zorganizować słodu pilzneńskiego. Pójdą 2 puchy: ekstrakt słodowy WES 1,7 kg: jasny i ciemny. W sumie 3,4 kg. Zastanawiam się czy robić 20 czy 23 litry. Ilość imbiru też jest nie do końca pewna 100-120 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.