Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Kiedy dolewać wodę, by osiągnąć właściwe Blg?

Recommended Posts

Witam. Pytanie takie jak w temacie. Kiedy dolewać wodę, by osiągnąć właściwe °Blg? Na blogu pejot`a http://browar-elefant.blogspot.com/2010/04/warka-no3.html w opisie wszystkich warek kolega dodaje wodę by osiągnąć właściwe °Blg już po chmieleniu, zaraz przed zadaniem drożdży, a wszędzie gdzie do tej pory czytałem to była mowa o dodawaniu wody zaraz po wysładzaniu i dodawaniu ok. 2-3 litrów więcej na odparowanie w czasie chmielenia. Czy tak jak pejot opisuje na blogu jest dobrze, czy lepiej dolewać wodę po wysładzaniu? Bo jak tak, to tego wszystkiego mniejszy garnek zastosować.

 

A tak na marginesie świetny blog pejot. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz baaardzo precyzyjne info, ile brzeczki za każdym razem odparuje Ci podczas gotowania, możesz korygować gęstość na tym etapie, jednak tę wiedzę wypracowuje się zazwyczaj po kilkunastu mniej więcej identycznie objętościowych warkach.

 

Osobiście korekcję przeprowadzam już po chmieleniu przed samym zadaniem drożdży. Gdzieś mam w zapiskach, w jakim stopniu ilość dolanej wody wpływa na gęstość brzeczki. Tylko nie pamiętam gdzie :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwszą warkę warzyłem improwizując. Trzeba było wyczuć sprzęt jak sie zachowuje. Wodę dolewałem przed chmieleniem aby mieć takie blg jakie jest zalecane dla danego piwa. Litrów wyszło więcej. Ale po chmieleniu ubyło z 7 litrów i blg skoczyło w górę. Skończyło się tak że i po chmieleniu musiałem delikatnie skorygować dolewając. Robiąc kolejną warkę starałem się dolać tyle wody więcej przed chmieleniem ile wyparowało poprzednio, ustalajac też blg na niższym poziomie. Trafiłem prawie idealnie. Nie zawsze się trafi, bo ważne są warunki zacierania, sprzęt no i powtarzalność procesu przede wszystkim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety jestem skazany na dolewanie, bo nie mam odpowiednio wielkiego kotła zaciernego. Ale piwo mi smakuje i tak :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiesz, jak jesteś po chmieleniu(i już po wychłodzeniu jak pejot) to Blg możesz obniżyć rozcieńczając, ale już nie zwiększysz, więc trzeba być ostrożnym z ilością wody przed chmieleniem. No ni nie martw się - ja mam 20 l garnek i też dolewam po chmieleniu i nie ma problemów. Używam wody przefiltrowanej przez filtr Britę, więc infekcji się nie boję, zawsze możesz wcześniej zagotować pewną ilość wody i ostudzoną dodawać i z infekcją nie powinno być problemów :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używałem różnej wody. Parę razy użyłem kranówki. Raz przy grodziskim butelkowanej wody grodziskiej, ale też całe piwo na tej wodzie zrobiłem, a ostatnio przegotowanej i wychłodzonej kranówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dolewam prosto z kranu i infekcji jeszcze nie miałem :lol:.

A ja raz piłem wodę z zalewu Zegrzyńskiego i wcale nie zachorowałem. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wszystko będzie OK jak po chmieleniu, brzeczkę przeleję do fermentatora i w nim już wystudzę i po wystudzeniu dodam wody do osiągnięcia właściwego Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dolewam prosto z kranu i infekcji jeszcze nie miałem :).

A ja raz piłem wodę z zalewu Zegrzyńskiego i wcale nie zachorowałem. :)

Przebijam, piłem wodę z kałuży i też nie zachorowałem :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dolewam prosto z kranu i infekcji jeszcze nie miałem :).

A ja raz piłem wodę z zalewu Zegrzyńskiego i wcale nie zachorowałem. :)

Przebijam' date=' piłem wodę z kałuży i też nie zachorowałem :).[/quote']

Ja byłem na rybach nad Bugiem i takie mnie suchoty wzięły, że się z rzeki na piłem :) Myślę, ryby żyją to i ja może prze żyję :)

 

Ale wracając do tematu, to czy wszystko będzie OK jak po chmieleniu, brzeczkę przeleję do fermentatora i w nim już wystudzę i po wystudzeniu dodam wody do osiągnięcia właściwego Blg?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

No będzie ok. Choć ja nie dolewam, wyjdzie jak wyjdzie, browar to nie apteka i szczerze jak mi wyjdzie 13°Blg zamiast 12 to tragedia się nie stanie. No może w sytuacji gdy faktycznie wyjdzie ci grubo powyżej stylu w którym chcesz uwarzyć, lub po prostu nie masz odpowiednio dużego gara ma to sens, ale szczerze wolę mieć piwo trochę mocniejsze niż planowałem niż bawić się w dolewanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.