Jump to content
Sign in to follow this  
wojtekwidera

Pierwsza Fermentacja Z Brewkita

Recommended Posts

Witam,

mam następujący problem. Wczoraj przygotowałem swoje pierwsze w życiu piwo z brewkita. Nie mam żadnego doświadczenia w warzeniu dlatego proszęo jednoznaczną informację ;). Mianowicie przygotowałem brzeczkę zgodnie z instrukcją dołączoną do brewkita (coopers lager). Zadałem drożdże bezpośrednio z torebeczki do gotowej brzeczki (tak było na instrukcji), temperatura brzeczki wynosiła dokładnie 25 stopni (na instrukcji było napisane 21-27 stopni) więc wydaje się idealna. Przeniosłem pojemnik z gotową brzeczką do pomieszczenia o temperaturze 20 - 21 stopni (wg instrukcji jest napisane że powinno być 21 lub minimalnie więcej). I w tym momencie zaczął się problem według instrukcji fermentacja powinna się zacząć po około 12 - 15 godzinach ( poprzez fermentację rozumiem fakt, że przez rurkę fermentacyjną wydostaje się gaz (bulgotanie)). Niestety u mnie po 20 godzinach nic się nie dzieje. Przeczytałem na kilku forach co w takiej sytuacji zrobić i najrozsądniejszym rozwiązaniem wydało mi się otworzenie pojemnika i sprawdzenie czy jest piana. Kiedy otworzyłem zobaczyłem, że piana jest, ale nie jakaś super wysoka i gęsta tylko powiedzmy taka na 2-3 cm. Przeczytałem również, że można taką brzeczkę jeszcze napowietrzyć poprzez zamieszanie. Tak też zrobiłem.

Moje pytania:

- czy otwarcie fermentatora było dobrym pomysłem?

- czy mieszanie brzeczki było dobrym pomysłem?

- czy fakt, że nie ma bulgotania w rurce, a mimo to pojawiła się piana oznacza, że rozpoczęła się fermentacja?

- po jakim czasie od mojej interwencji z mieszaniem fermentacja powinna zacząć się "na dobre"?

- co jeszcze mogę zrobić, żeby zaktywizować drożdże?

 

z góry dziękuję za pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje pytania:

- czy otwarcie fermentatora było dobrym pomysłem?

- czy mieszanie brzeczki było dobrym pomysłem?

- czy fakt, że nie ma bulgotania w rurce, a mimo to pojawiła się piana oznacza, że rozpoczęła się fermentacja?

- po jakim czasie od mojej interwencji z mieszaniem fermentacja powinna zacząć się "na dobre"?

- co jeszcze mogę zrobić, żeby zaktywizować drożdże?

 

z góry dziękuję za pomoc

- Dopuszczalnym ;)

-Napowietrza sie przed zadaniem drożdży,

-Możliwe że rurka jest uszkodzona

-Jest piana, jest fermantacja

- NIC , a najlepiej nie zbliżaj się do fermentora(daj im spokojnie pracować)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może masz nie do końca szczelne wiadro. Ja miałem taki problem. Myślałem że fermentacja ustała bo skończyło się bulkanie w rurce. Jak się okazało nieszczelność była taka mała że jak tylko zmniejszyło się ciśnienie w fermentorze to gaz mógł uciec bez żadnych oznak. Test na szczelność robiłeś czyli lekko wcisnąć pokrywę i zobaczyć czy poziom w rurce się nie zmienia (czyli po wciśnięciu nie powraca do punktu wyjścia)? Oznaki fermentacji to bulkanie, lekko wybrzuszona pokrywa, piana, spadające BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.