Jump to content
elroy

Niedzielne Dyskusje Piwowarskie - Pub Strefa Piwa

Recommended Posts

Raczej będziemy ustalać indywidualnie, w zależności od warunków. Poza tym są głosy, że jednak ten miesiąc to nieraz za często. Myślę też nad urozmaiceniem formuły, więc proponuję najbliższe spotkanie za jakieś 2-3 tygodnie. Pogadamy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spotkanie 21eg aktualne?

 

Mam nadzieje ze się wyrobię....

z Lublina wyjeżdżamy o 13tej..... parę godzin jazdy, zameldować sie w hotelu

No i dotarcie na Kazimierz też mi troszkę zajmie :( tym bardziej że lokum mamy masssakrycznie daleko :/ - praktycznie niedaleko Ikea :/

Tak więc na bank się spóźnię odrobinę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konwencja się znudziła :) Może macie propozycje urozmaicenia ? Chyba, że np. zmienimy dzień na sobotę i gdzieś wyskoczymy ? (w sensie wycieczki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł ciekawy (chociaż mi tam wszystko jedno, i tak jeszcze w spotkaniu nie uczestniczyłem), ale ciężko może być pod kątem pogody z organizowaniem czegoś takiego. Pytanie czy chodzi o wycieczki w stylu chodzenia gdzieś po górach czy zwiedzania lokalnych browarków? ;-)

 

Można by też jakieś wspólne warzenie robić, u kogoś się umawiać i przerabiać tematy praktycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie!

Jak wiemy, ostatnie spotkania niestety nie były zbyt owocne, frekwencja nam nie dopisywała a i ja sam nie miałem jak się miejscami pojawić. Trzeba też spojrzeć prawdzie w oczy: dotychczasowa forma po prostu co nieco się wypaliła. Zmieniam zatem mocno koncepcję, przyśpieszamy tempa i myślę, że powinna fajnie sprzyjać cementowaniu krakowskiego grona piwowarek i piwowarów. Spotkania podzieliłem następująco:

 

1. Spotkania plenerowe - mieszkamy w okolicach o pięknych walorach historycznych, zabytkowych i krajoznawczych. Mamy blisko do wielu różnych ciekawych miejsc i grzech tego nie wykorzystać. Spotkania całodzienne, rodzinne o określonej tematyce, zwykle z przewodnikiem.

 

2. Spotkania warsztatowe - omawiamy i uzgadniamy wcześniej temat. Czy to uwarzenie określonego piwa (to jeszcze muszę ze Strefą uzgodnić, ale myślę, że się zgodzą), porównanie określonych technik, czy też zaprosić prelegenta i podyskutować. Tak czy inaczej spotkania pod konkretnym tytułem. Zostajemy rzecz jasna w gościnnych progach Strefy Piwa.

 

Postaram się też pełnić dyżur, bo wiem, że przybywali nowi piwowarzy, ale nie mieli jak się w nasze towarzystwo wbić :(. Zdaję sobie sprawę, że dla nowych ludzi to ciężki temat przełamać pierwsze lody, dlatego to też jeden z najważniejszych priorytetów spotkań. Pogadam też z Paweł i Robertem jak nas jakoś oznakować w samym lokalu.

 

Najbliższy plan (mogą się pojawić oczywiście drobne zmiany - traktujmy to jaki pewne ramy)

 

Styczeń

 

Jako, że jest to okres ferii myślę, że spotkamy się po prostu na piwie a przy okazji na żywo omówimy poniższe i podyskutujemy o innych pomysłach.

 

 

Luty

 

Wykłady:

  • O surowcach niesłodowych.
  • Beersmith, Brewtarget kurs na żywo.
  • Wyposażenie w browarze (dla początkujących), automatyzacja procesów, budujemy HERMS cz.1
  • Winiarze dla piwowarów

Warsztaty:

  • Sour Ale i walczyć z nimi będziemy też w marcu. cz.1

Plener:

 

Pracowania Piwa jeżeli już chłopaki wystartują, jeżeli jeszcze nie pora na zwiedzanie, to przekładamy na marzec. (jeszcze tego nie uzgadniałem, ale myślę, że nie będzie przeszkód :) )

 

Marzec

 

 

Wykłady:

  • Dyskusja o konkursach piwowarskich i pomysł na ich ( r )ewolucyjna zmianę
  • Symulowany konkurs - zabawa.
  • Budujemy HERMS cz.2 (jeżeli nie zmieścimy się od razu w lutym)

Warsztaty:

  • Sour Ale . cz.2

Plener:

 

Zwiedzimy browar w Szczyrzycu. Będzie to może ciut męczące (uprzedzam już teraz, że nie będzie autokaru i inny wygód), ale pogadamy z piwowarem na miejscu a i na jedno piwo znajdzie się myślę chwila.

 

Pracownia Piwa, jeżeli w lutym się nie uda. Zobaczymy jak z czasem, ale na na pewno się jakoś zorganizujemy.

 

 

Kwiecień:

 

Jeszcze brak, ale myślę o browarze Strzelec. Mamy też znajomego piwowara domowego, a na co dzień technologa w Carslbergu w Brzesku

 

 

Zapraszam do dyskusji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł bardzo mi się podoba. Zdecydowanie wprowadza łąd i porządek. Według mnie obecnie najważniejszym punktem jest wcielenie w życie idei wspólnego warzenia jako strony praktycznej (nie umniejszając wartości teorii). W tym temacie pozostaje uzgodnienie formy oraz cykliczności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...