Jump to content
Sign in to follow this  
puszka

Czy coś uwarze z tych słodów??

Recommended Posts

Witam

 

Poziadam 4kg słodu Pale ale oraz 0,25g słodu melanoidowego.

 

Czy da sę z tego sklecić jakieś piwko??

 

Do tego posiadam saszetke drożdży US-05 araz całkiem spore ilości Marynki i Lubelskiego.

 

Czy zacierac całość i zobaczyć co z tego wyjdzie a może coś dokupić??

 

 

Pozdrawiam

 

Puszka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz wrzucić wszystko, możesz pominąć melanoidynowy - i tak wyjdzie Polskie Ale :cool:

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można uwarzyć. co wyjdzie to niespodzianka.

Złody ześrutować.

Do wody 15 litrów o temp. 65°C wsypać słody i zacierać przez 60 minut w temp. 67-68°C . Następnie filtracja. Wysładzanie do około 23 litrów.

gotowanie z chmielem.

Marynka 25g. - 60 minut

Lubelski 30g - 15 minut.

Fermentacja w zależności od temp. 5-10 dni. Cicha 14 dni.

Do butelkowania ok 6g. cukru na 1 litr piwa.

Po 4 tygodniach degustacja.

Smacznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało tego melanoidynowego :cool:

Nie musisz nic dokupywać, zacieraj wszystko np. 40+20, na goryczkę marynka, na aromat lubelski, przefermentuj w 19-20°C będziesz miał polskie ale. Powinno wyjść ok 22 litrów 12°Blg brzeczki nastawnej .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.