Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Wytwornica wody lodowej

Recommended Posts

Czy ktoś wie - i oczywiście mógłby mnie objaśnić - jak się oblicza zapotrzebowanie na wodę lodową do chłodzenia unitanków (fermentacja i zimne leżakowanie), żeby dobrać minimalną wydajność chłodniczą wytwornicy?

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy urządzenie ma słuzyc także do dochłodzania brzeczki? Jeśli nie, to lepiej zastosować r-r glikolu.

Z obliczeniami może byc problem, nie wiadomo jakie będą straty zimna na rurach, w pomieszczeniu itp.. Jesli chodzi o samą fermentację, to na 100 litrów powinno wystarczyć 150W sprężarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jakie będą straty, chodzi mi o wartości orientacyjne żeby wiedzieć ile wystarczy, czy celować w ~25kW, czy w ~50kW, a może będzie potrzeba ~100kW. Używane agregaty są w dość ograniczonym wyborze mocy, więc tak naprawdę nie zrobi mi różnicy, czy będzie 24kW czy 27kW. :)

 

Ale widzę, że ~25kW na moje planowane potrzeby wystarczy z dużym zapasem.

 

Czy chiller z glikolem nie wymaga jakiegoś specjalnego odbioru przy użyciu w spożywce? Glikol w sumie jest mocno trujący.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosuje się glikol propylenowy, ten nie jest trujący.

Co do agregatu wody lodowej - taki ma inną budowę niż zwykły chiller.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...oraz obniżenie temperatury w leżakach :)

co z tego że będziesz miał niższą temperaturę czynnika, jak nie będzie w stanie odebrać wystarczającej ilości ciepła? Czynnik się będzie szybciej ogrzewać i wyjdzie na to samo. Zwłaszcza że przy niższej temperaturze czynnika masz większe straty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kto Ci powiedział, że 10% roztwór glikolu nie jest wstanie odebrać ciepła fermentacji?

Stosowanie wody lodowej bez banku lodu trochę mija się z celem...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kto Ci powiedział, że 10% roztwór glikolu nie jest wstanie odebrać ciepła fermentacji?

Stosowanie wody lodowej bez banku lodu trochę mija się z celem...

mam przez ścianę biuro gdzie dobierają instalacje wentylacyjne i chłodnicze. Jak wiesz lepiej rób po swojemu. Wiem jak było z chłodzeniem w Warszawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warszawa to chyba nie jest dobry wzór do naśladowania. Chyba wiesz co mam na myśli.

Z resztą w de Brasil to nawet tani nie były zaizolowane...

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warszawa to chyba nie jest dobry wzór do naśladowania. Chyba wiesz co mam na myśli.

Z resztą w de Brasil to nawet tani nie były zaizolowane...

dlatego mówię żeby go nie naśladować i nie dawać maszyny dobranej z kapelusza. Woda zawsze będzie miała lepsze parametry od glikolu. Po za tym glikol przy niższych temperaturach strasznie podwyższa swoją lepkość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem jest chyba raczej w tym, ze wytwornica wody lodowej do naszych celów kosztuje ogromne pieniądze, a urządzenie chłodzące na glikol można bardzo łatwo zbudować wykorzystując choćby starą zamrażarkę.

Wiadomo, że rozpuszczające się kryształki lodu odbiorą więcej ciepła i co z tego.

Odpowiednio dobrany agregat na glikol też sobie poradzi.

 

W kwestii toksyczności glikolu, to nie ma on żadnej styczności z piwem.

Proste urządzenie można zrobić tak:

1. wyciągasz z piwnicy/komórki starą zamrażarkę ew. kupujesz z ogłoszenia za ok 150 zł.

2. wstawiasz do zamrażarki zbiornik z glikolem

3. do zbiornika podłączasz izolowane rurki + pompa cyrkulacyjna.

4. oplatasz fermentor rurką miedzianą, jak chcesz lepszą przewodność ciepła ( w tym przypadku zimna :) ) to możesz zastosować specjalna pastę przewodzącą, która używają przy remontach schładzalników do mleka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie lepiej kupić od razu schładzarkę do piwa? duża schładzarka kosztuje nieco ponad 1000 zeta chłodzi do 120 l/h przy delta T=14°C przyjmując 100 l/h, deltaT=10 i pojemność cieplną piwa 4 kJ/kg*K to mamy 1100 W mocy chłodniczej. A cena w porównaniu do innych urządzeń chłodniczych jest niska. No i pod wolne obwody możemy piwo podłączyć :) no i mamy bank 7 kg lodu.

 

Pamiętajcie że schładzarka ma wiele parametrów - czynnik chłodniczy, zawór rozprężny / średnica kapilary, i parę innych czynników. Na mój rozum takie przerobienie zamrażarki spowoduje jej szybki zgon.

 

Najważniejsza jest izolacja termiczna zbiorników i pomieszczeń. Bez tego człowiek się obsra, wyda mnóstwo kasy na prąd a i tak nie będzie dobrze (patrz przykład parę postów wyżej).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problem jest chyba raczej w tym, ze wytwornica wody lodowej do naszych celów kosztuje ogromne pieniądze, a urządzenie chłodzące na glikol można bardzo łatwo zbudować wykorzystując choćby starą zamrażarkę.

zależy co kto potrzebuje. Z chlodziarki nie zbuduje się urządzenia do chłodzenia 35hl piwa w 6 unitankach. A wytwornica wody lodowej to kilkanaście tysięcy pln, podobno z gwarancją rozruchową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problem jest chyba raczej w tym' date=' ze wytwornica wody lodowej do naszych celów kosztuje ogromne pieniądze, a urządzenie chłodzące na glikol można bardzo łatwo zbudować wykorzystując choćby starą zamrażarkę.[/quote']

zależy co kto potrzebuje. Z chlodziarki nie zbuduje się urządzenia do chłodzenia 35hl piwa w 6 unitankach. A wytwornica wody lodowej to kilkanaście tysięcy pln, podobno z gwarancją rozruchową.

Jesli ktoś inwestuje w 6 unitanków (nota bene bardzo małych) to musi też pomyśleć o poważnym chłodzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmm, próbuję sobie przypomnieć co mają u Konicka.

u konicka były na wszystko osobne pomieszczenia. Pewnie były na zewnątrz 2 agregaty - jeden do chłodzenia brzeczki i fermentację, a drugi na leżakowanie. Jak ma się wszystko razem to straty ciepła są dużo większe.

 

35hl w 6 tankach to 600 litrów na tank. Taki zestaw chyba jest w Częstochowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problem jest chyba raczej w tym' date=' ze wytwornica wody lodowej do naszych celów kosztuje ogromne pieniądze, a urządzenie chłodzące na glikol można bardzo łatwo zbudować wykorzystując choćby starą zamrażarkę.[/quote']

zależy co kto potrzebuje. Z chlodziarki nie zbuduje się urządzenia do chłodzenia 35hl piwa w 6 unitankach. A wytwornica wody lodowej to kilkanaście tysięcy pln, podobno z gwarancją rozruchową.

Myślałem, że rozprawiamy o browarze domowym. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problem jest chyba raczej w tym' date=' ze wytwornica wody lodowej do naszych celów kosztuje ogromne pieniądze' date=' a urządzenie chłodzące na glikol można bardzo łatwo zbudować wykorzystując choćby starą zamrażarkę.[/quote'']

zależy co kto potrzebuje. Z chlodziarki nie zbuduje się urządzenia do chłodzenia 35hl piwa w 6 unitankach. A wytwornica wody lodowej to kilkanaście tysięcy pln, podobno z gwarancją rozruchową.

Myślałem, że rozprawiamy o browarze domowym. :rolleyes:

Jak nie jak tak, każdy ma inne potrzeby :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.