Jump to content
Sign in to follow this  
korek

Geordie Lager: jaki ekstrakt??

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :]

 

Jako wielki fan wspaniałego napoju, jakim jest piwo zupełnie przypadkowo znalazłem informacje dotyczące domowej jego produkcji i od razu postanowiłem nawarzyć sobie piwa :). Nigdy wcześniej nie spodziewałem się, ze może to być tak proste i że wymaga to tak mało skomplikowanej technologii. Mam wrażenie, że znalazłęm sobie nowe hobby :). Powoli kompletuje sprzęt i nie mogę się doczekać mojej pierwszej fermentacji. Znalazlem w sklepie brewkit Geordie Lager. Chce zrobić fermentacje na ekstrakcie słodowym. Czy ktoś z bardziej doświadczonych piwowarów mógłby mi powiedzieć, jaki ekstrakt byłby odpowiedni do tego brewkita?? Z góry dzięki za odpowiedz :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takie pytanie raczej powinno być w piaskownicy niż tutaj. Nie ma większego znaczenia, którego producenta ekstraktu użyjesz, patrz tylko żeby był jasny. Może to być np. WES - polski producent, wysoka jakość. A tak w ogóle to przemyśl zacieranie - wówczas Twoje pytania będą we właściwym miejscu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No sorry, szukałem pytań o ekstrakt przez wyszukiwarke i na ten dział mnie skierowało, dlatego tak wyszło.. dzieki za odpowiedz.. w sumie to ekstrakt bede kupował za granicą, ale rozejżę sie za jasnym :cool:..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przemyśl i wypełnij profil , a pewnie znajdziesz kogoś w swojej okolicy , kto Ci pokaże co i jak na żywo. 100 postów napiszesz a i tak nie dowiesz się tyle co podczas jednego warzenia z kimś kto ma doświadczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale ja jestem samouk improwizator :cool:.. człowiek sie uczy na błedach, co nie?? Ok, wypełnie.. jeszcze jedno pytanie: płynne ekstrakty, które znalazłem dostępne są w puszkach 1,5 kg. Czy można je jakoś dzielić i zostawiać na później?? czy to aż tyle tego potrzeba na warzenie z jednego brewkit'a??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głupie polskie przysłowie, że człowiek się uczy na błędach.

 

Człowiek ma się uczyć na błędach innych.

 

Nieuki uczą się na swoich błedach w kółko Macieju, bo nie chcą się uczyć, czytać, poznawać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale ja jestem samouk improwizator :cool:.. człowiek sie uczy na błedach, co nie?? Ok, wypełnie.. jeszcze jedno pytanie: płynne ekstrakty, które znalazłem dostępne są w puszkach 1,5 kg. Czy można je jakoś dzielić i zostawiać na później?? czy to aż tyle tego potrzeba na warzenie z jednego brewkit'a??

Spokojnie, mój otwarty w lodówce 1 rok( mam też weyremana 4kg otwartego 2-3 lata temu w piwnicy i jest OK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tym że te 1,5 kg to raczej minimum na jeden raz.

to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu, bo moge tez taki kupic??..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z tym że te 1' date='5 kg to raczej minimum na jeden raz.[/quote']

to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu' date=' bo moge tez taki kupic??..[/quote']

Tu masz tabelkę http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

No tak, tylko ta tabela dotyczy piwa zacieranego z tego co rozumiem, a ja bede warzył z bewkita.. jeszcze jedno pytanie: czy sie ktoś orientuje, czy cukromierz to to samo co hydrometer w angielskim?? Brzmi inaczej, ale moze chodzi o to samo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
No tak, tylko ta tabela dotyczy piwa zacieranego z tego co rozumiem, a ja bede warzył z bewkita.. jeszcze jedno pytanie: czy sie ktoś orientuje, czy cukromierz to to samo co hydrometer w angielskim?? Brzmi inaczej, ale moze chodzi o to samo...

Chyba nie rozumiesz ;)TABELKA NA DOLE STRONY

ps Widziałeś słody w puszkach?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

no na dole, na dole.. mowa tam o brzeczce.. myslałem, że słowo "brzeczka" dotyczy zatartej masy fermentacyjnej.. ale ok.. z resztą.. w sumie to kilkanascie dni temu dowiedzialem sie, ze samemu można warzyć piwo, także niewiele jeszcze widzialem..

Share this post


Link to post
Share on other sites
no na dole, na dole.. mowa tam o brzeczce.. myslałem, że słowo "brzeczka" dotyczy zatartej masy fermentacyjnej.. ale ok.. z resztą.. w sumie to kilkanascie dni temu dowiedzialem sie, ze samemu można warzyć piwo, także niewiele jeszcze widzialem..

polecam

Share this post


Link to post
Share on other sites
to aż tyle się tego daje?? a na ile piwa wystarczy 500 g suchago ekstraktu, bo moge tez taki kupic??..

Zależy od producenta, ale w pewnym uproszczeniu można przyjąć, że 1,5 kg ekstraktu płynnego to powinno być około 1,25 kg suchego. Widzę, że wystraszyłeś się trochę kosztów. Pomyśl o zacieraniu zamiast brewkitów - jedną z wielu zalet tej metody są mniejsze koszty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystko w swoim czasie ;).. najpierw chce spróbować nastawić cokolwiek, oswoić się trochę z fermentacją.. zobaczę jak mi to pójdzie.. ale myślę, że w przyszłości przestawię się na zacierkę :).. koszta jak koszta.. myślę, że i tak się zwróci :).. a ile radochy będzie po drodze :)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

..i jeszcze raz dziekuję wszystkim za cenne rady ;)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie ;)

Ok, to mam już sprzęt i zdaje się, że wszystko co potrzebne do nastawienia piwa.. Mam tylko jedno pytanie: razem z przesyłką dostałem ekstrakt Hopped Light firmy Muntons. Jednak torebka uległa uszkodzeniu w transporcie (mała dziurka). Chcę go zużyć od razu, żeby nie stracił właściwości. Jednak torebka zawiera tylko 500 g produktu. Powinienem go wymieszać z glukozą?? nie widzę w składzie, żeby zawierał glukozę.. W jakich proporcjach to ewentualnie wymieszać??..

Share this post


Link to post
Share on other sites

...aaa.. i jeszcze jedno.. w instrukcji mam do wyboru opcje na 40, lub 30 pint.. jak myslicie, która będzie lepsza??..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.