Jump to content
Sign in to follow this  
pedro22

Jak długo wytrzyma fermentor

Recommended Posts

Witam, pytanie jak w temacie. Mam dwa fermentory z BA. Zrobiłem w nich w ciągu 2 lat 35 warek (każdemu z nich wypada wymiennie rola fermetora "burzliwego", "cichego" i "wysładzacza"). Zastanawiam się czy któregoś pięknego dnia, po podniesieniu fermentora zawartość nie zostanie na podłodze. Czy miał ktoś jakiś nieprzyjemny wypadek z takimi fermentorami ? Najbardziej obawiam się tego wysładzania - godzina w dosyć dużej jak plastik temperaturze. Piszę dlatego, że zauważyłem na nich ostatnio (nie wiem czy były wcześniej) takie kilkucentymetrowe białe poziome kreski - jakby wady materiałowe albo uszkodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o wytrzymałość to ja bym się nie obawiał. To tworzywo jest odporne na temperatury powyżej 100 °C . Pewnie minie kilkadziesiąt albo więcej lat zanim ten plastik zacznie się rozpadać.

 

Gorsza sprawa z rysami. Mogą się w nich rozwijać bakterie. Po prostu ciężko jest zdezynfekować taki fermentator używając gąbki czy innych środków w spreju. Rozwiązaniem jest napełniałnianie całego wiadra roztworem ze środkiem dezynfekującym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie są rysy w klasycznym tego słowa znaczeniu. Wygląda to tak jakby ktoś to zagiął w tym miejscu - takie białe skazy szerokie na 1 mm - nie wyczuwalne raczej pod palcami. Być może były od początku, nie zauważyłem, ale wolałem zapytać ogólnie o jego wytrzymałość. Zawsze jak go przenoszę z gotowania do piwnicy, to mam czarne myśli. Myślałem że może je wymieniacie co parę warek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, mam coś podobnego, były od początku, wydaje mi się że może to być wina formy (w tym miejscu stempel lub matryca nie była dostatecznie wypolerowana i plastik nie jest tam przeźroczysty) a nie wada materiału.

 

Jeśli chodzi wytrzymałość to wyżej miałem na myśli fermentatory 33L. One są dużo sztywniejsze i grubsze.Te 30L przeźroczyste faktycznie są dużo słabsze. Ale nie sądzę aby wysoka temperatura spowodowała odpadnięcie dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duże rysy to nie problem, małe ryski i zmatowienia, to jest problem.

 

Ja na każdym fermentorze wydrapuję datę wejścia do uzytku, i te starsze niż 2 lata wywalam, w tym czasie odsługują średnio ok. 10 warek.

 

Najbardziej ostre kryterium z jakim się spotkałem, to wymiana fermentora po 5 warkach, ale wydaje mi się przesadzone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też to mam , widać to pod światło. Ale wydaje mi się , że nie pochodzą one ze zużycia sprzętu , tylko jest to wada podczas produkcji. Bo niektóre starsze fermentory mam bez tych dziwnych plam ( bo rysą bym tego nie nazwał ) a nowsze je posiadają. Trzeba by zwrócić na to uwagę na zupełnie nowy fermentor - a najlepiej jakby zwróciły na to uwagę osoby które będą zaopatrywać się w najbliższym czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem pewien, że od nowości tego nie było ale nie wiem skąd się wzięło - temperatura?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja na każdym fermentorze wydrapuję datę wejścia do uzytku, i te starsze niż 2 lata wywalam, w tym czasie odsługują średnio ok. 10 warek.

2 lata i 10 warek ? to warzysz już 40 lat - nieźle :okey:

 

A tak poważnie - moje mają po 35 warek, chyba pora na wymianę, dzięki za opinie

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moim fermentatorze w połowie jest taka obwódka. Na razie używałem go 6 krotnie, zarówno do fermentacji burzliwej jak i wysładzania. Uznałem, że to taka uroda fabryczna, ale obserwuję. W każdym razie po 6 razach nie zauważam żadnej różnicy. No ale 6 razy to nie 40 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że z czasem problemem może być wieko i jego szczelność. Moje trzy fermentory przechodzą katusze zawsze, ilekroć rozszczelniam wieko. Wygina się ono niemiłosiernie i przeczuwam, że z czasem nie bedzie szczelne. Z drugiej strony, nie jest to tak istotne, chyba, że ktoś z upodobaniem używa rurki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z drugiej strony, nie jest to tak istotne, chyba, że ktoś z upodobaniem używa rurki.

Np. ja używam, ale jakoś nie mogę się w tym dopatrzeć niczego złego, ale może jakiś "inny" jestem? :beer::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tak, używam rurki i nie wyobrażam sobie fermentacji bez niej :beer:

 

Oj zaraz posypią sie gromy .. hihi :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.