Jump to content
Sign in to follow this  
zgoda

Browar Smoleniak 66, #10 Szalone Zboża

Recommended Posts

To jest to piwo.

 

Kolor: ciemna miedź, zdecydowanie mętne.

Piana: mało spektakularna, nalało się z ok. centymetrowym kożuszkiem, który bardzo szybko jednak zniknął całkiem do zera.

Zapach: początkowo mało wyrazisty, zbożowy, w miarę ogrzewania zyskał trochę ciemnych owoców - porzeczki, śliwki.

Smak: zbożowo-chlebowy, z lekkim razowym posmakiem, spod spodu przebija się także lekka ziemistość.

Nagazowanie: ledwo-ledwo. Nie czuć bąbelków na języku, ani nic nie podtrzymuje piany.

 

Przyjemne piwo, chociaż przez te ciemne słody gdzieś się zagubiła ta cała potencjalna złożoność smakowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ziemistosci nie zanotowalem, bede musial sie przyjrzec bardziej

 

natomiast co do gazu to dziwne, bo jak nawet wczoraj nalewalem dwie sztuki to piana wyszla mi z kufla, ogolnie to celowalem w 2.7, poszlo 145g cukru na refermentacje

Share this post


Link to post
Share on other sites

ogolnie nie wiem czemu ale rozne otrzymuje w takim razie nagazowanie w butelkach (to nie pierwsze piwo gdzie to zaobserwowalem), wlasnie otworzylem zboza, nalewalem dosyc zwawo, nie udalo sie polowy nalac, piana doszla do brzegow. Po 4 minutach z polowy kufla piany ostalo sie ~8mm. (jutro pokaze Ci fotki z telefonu)

 

Szczypie w jezyk, moze nie jakos bardzo ale szczypie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.