Skocz do zawartości

III Śląski Konkurs Piw Domowych


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Do Wrocławia to tyle razy sobie obiecywałem i rok temu miał być 100%.

Obecnie też miał być 100% ale w tej chwili nie dam rady :/

 

Co do Spiża to jak dostaniemy zielone światło to robimy 6 maja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Niestety wiosenna giełda birofilów w Spiżu się NIE ODBĘDZIE - remont trwa i potrwa do wakacji.

W związku z tym nie wiem co dalej, bo jednak jeśli już piwo zostało uwarzone to wypadało by i konkurs przeprowadzić, nie chciałbym Was zawieść.

 

Teraz albo robimy na siłę konkurs gdzieś indziej, podczas innej imprezy lub też zostawiamy piwa na jesień i robimy dwie kategorie. Dla mnie lepszym rozwiązaniem jest druga opcja, bo bez sensu przenosić konkurs gdzieś indziej i robić nie potrzebne zamieszanie.

 

A co Wy na to?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie: co zrobi z maibockiem jego właściciel przez lato :P Oby ino obstało do jesieni kilka flaszeczek :)

 

EDIT:PS. Adam, skoro uważasz że lepiej na jesień i dołożyć kategorię, to masz moje votum zaufania :)

Edytowane przez pavulonek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lub, jeśli Tomek zgodziłby się, można byłoby przeprowadzić dwa konkursy w jeden dzień. Tzn. Puchar piwo.org i Śląski konkurs, tyle że wtedy byłby w Krakowie, a nie na śląsku ;). Ale lokal byłby już, zawsze to jest mniej roboty załatwić za jednym zamachem. Tylko, więcej sędziów zaprosić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprawa wygląda następująco.

 

Z powodu w/w konkurs wraz z kolejną giełdą birofilów odbędzie się w listopadzie. Nie będę przenosił konkursu w inne miejsce, bo te miejsce ma swój klimat i tam fajnie się go przeprowadza.

W listopadowym terminie dokładamy kolejną kategorię górnej fermentacji i będzie to ALT.

 

Przepraszam, że w obecny termin nie wypalił. Wiem, że piwo Majowy Koźlak to piwo typowo sezonowe, lato dodatkowo źle na niego wpłynie, ale uważam, że nic na siłę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Browar Spiż choć nadal zamknięty to w środku dużo się dzieje. Mowa oczywiście o Spiż Katowice na Opolskiej.

Choć końca remontu nie widać to wiem z pierwszej ręki że już warzy się tam piwo na otwarcie po remoncie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A myśmy tydzień temu uwarzyli Alta:) Tylko czy się wyszła nam trochę lepsza wydajność od zakładanej (miało być 12, było 13,5 Blg - trochę na oko, bo rozkalibrowanym areometrem). Czy taka mała odchyłka od stylu według BJCP dyskwalifikuje? (jeżeli oczywistość to proszę o wybaczenie nowicjuszowi :beer: )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Już dziś wiadomo więcej.

 

Konkurs odbędzie się 2 grudnia w Pijalni Piwa Biała Małpa w Katowicach. Browar Spiż nadal się remontuje (i potrwać ma to jeszcze ponad pół roku), choć piwa warzone są nadal.

 

Regulamin,formularz będzie dostępny za parę dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.. a moje wyczynowe "Majbocki" kuledzy -piwożłopy dawno wessali ... :(

muszę poszukać na spodzie, w archiwum chłodni..może coś się jeszcze znajdzie ;)

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Witja

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Regulamin III Śląskiego Konkursu Piw Domowych

 

1.Organizatorem trzeciego Śląskiego Konkursu Piw Domowych jest Adam Wróbel, członek założyciel Śląskiego Klubu Birofilów oraz Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Konkurs odbędzie się 2 grudnia 2012 roku Hospodzie w Katowicach na ul. Gliwickiej 6 od 12-tej do 17-tej.

2. Organizator wyznacza skład Komisji, której decyzje są ostateczne. Konkurs Piw Domowych przeprowadzony zostanie zgodnie z wytycznymi Komisji ds. Szkolenia i Certyfikacji Sędziów Konkursów Piwa PSPD zawartymi w Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych.

3. Udział w Konkursie jest bezpłatny, a mogą w nim uczestniczyć tylko osoby pełnoletnie.

4. Konkurs prowadzony jest w dwóch kategoriach:

- Majowy Koźlak ( wg BJCP kategoria 5A);

- Alt (wg BJCP kategoria 7C).

Jeden piwowar może wystawić tylko jedno piwo w danej kategorii. Piwo konkursowe może być wykonane na bazie słodów, jak i ekstraktów.

5. Piwowar zobowiązany jest wypełnić formularz rejestracyjny (jeden formularz na jedną kategorię) i dostarczyć go wraz z piwem. Każde piwo powinno być w ilości 1,5l wyłącznie w szklanych butelkach (możliwe są 3 butelki półlitrowe lub 5 butelek o poj. 0,33l). Każda butelka powinna być nieoznakowana (bez etykiet, również na kapslu brak znaków szczególnych).

6. Piwa należy dostarczyć na adres do dnia 28-go listopada na adres:

Adam Wróbel

Wyzwolenia 155

41-710 Ruda Śląska

7. Ocena piw będzie anonimowa, a każde piwo przed konkursem zostanie zakodowane.

8. Po zakończonym konkursie ogłoszone zostaną wyniki konkursu wraz z punktacją.

9. Za zajęcie pierwszych trzech miejsc przewidziano dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

10. Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

formularz-SKPD.pdf

Edytowane przez Pieron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.