Jump to content
Sign in to follow this  
yarrro

Jak uwzględniany jest czas podgrzewania zacieru w recepturach ?

Recommended Posts

Mam pewien dylemat związany z dość długim czasem podgrzewania zacieru przy przejściu z jednej temperatury do drugiej.

 

Weźmy przykładowy schemat zacierania:

- 50°C - 15 min

- 63°C - 30 min

- 73°C - 40 min

Całkowity czas zacierania: 85 minut.

 

Zakładając zalecaną szybkość podgrzewania na poziomie 1°C/min., przejście z temperatury 50 na 63 stopnie będzie trwało 13 minut, jest to odcinek czasu porównywalny z poszczególnymi krokami zacierania.

 

Moje pytanie brzmi: w jaki sposób receptury uwzględniają ten czas ? Lub inaczej - jaka powinna być faktyczna długość poszczególnych kroków, z uwzględnieniem czasu zmiany temperatury, aby utrzymać "ducha" danej receptury.

 

Jedna opcja to zaliczenie czasu zmiany temperatury na poczet czasu trwania kolejnego kroku. Faktyczny przebieg zacierania wg powyższego schematu wyglądałby następująco:

- 50°C - 15 min

- podgrzewanie 50 - 63°C - 13 min.

- 63°C - 17 min

- podgrzewanie 63 - 70°C - 7 min.

- 73°C - 33 min

Całkowity czas zacierania: 85 minut.

 

Druga opcja to dodanie osobnych etapów na zmianę temperatury:

- 50°C - 15 min.

- podgrzewanie 50 - 63°C - 13 min.

- 63°C - 30 min.

- podgrzewanie 63 - 70°C - 10 min.

- 73°C - 40 min.

Całkowity czas zacierania: 108 minut.

 

Zacierając według powyższych schematów uzyska się dwie brzeczki o różnych zawartościach poszczególnych rodzajów cukrów, więc pewnie zrobione piwa prawdopodobie będą miały inny smak.

 

Widziałem wykres temperatury zacierania zamieszczony przez jednego z Kolegów; wynikało z niego, że zastosował opcję pierwszą. Czy jest to reguła obowiązująca we wszystkich recepturach ? Czy też problem ten nieco wyolbrzymiłem :) i nie jest to aż tak istotne.

 

A tak na marginesie - problem ten nie wystąpi przy zacieraniu dekocyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy mnie to nie interesowało.Nawet jak piszę że robiłem przerwy 62°C -30min 72°C -30min to bywa że faktycznie było 62°C 40min 72°C -50min

BROWAR TO NIE APTEKA

:):):):):):):beer::beer::beer::beer::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z jednej strony byłoby dobrze stu procentową powtarzalność swoich warek móc uzyskać. Ale z drugiej, czy to nie stałoby się nudne? A poza tym wątpię czy w warunkach domowych w ogóle możliwe jest tak dokładne panowanie nad wszystkimi procesami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy czasu podgrzewania nie liczyłem do czasu przerw. Z drugiej strony weź pod uwagę, że podgrzewanie poprzez dodanie gorącej wody zajmuje dosłownie minutę. Ostatnio zaś z powodzeniem warzę jednotemperaturowo z mash outem poprzez dolanie gorącej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.