Jump to content
Sign in to follow this  
suenio

Browar Źródło Chaosu

Recommended Posts

Witam wszystkich po prawie rocznej przerwie. Wymościłem zeszłej nocy takie oto coś:

 

Eksperymentalne Pale ale

 

Zasyp na 35 litrów

Pale ale 3,5kg

Pilzeński premium 1,5 kg

Carapils 1kg

Carahell 0,5

 

Zacieranie

35min 64 "C

60min 72"C

 

Gotowanie/chmielenie 1h

5 minuta 30g marynki

30 minuta 5g Hallertauer Tradition

55 minuta 20g Hallertauer Tradition + mech

 

Wyszło ok 30 litrów 15 blg - rozcieńczyłem 3 litrami mineralki

 

Drożdże Safbrew T-58

 

... No i zobaczymy co wyjdzie. Wszelkie opinie i sugestie mile widziane, ponieważ nawet nie wiem czego się spodziewać:)

 

Pozdrawiam

 

wynik:

 

Po 10 dniach od zabutelkowania i zakażeniu tlenowcem na cichej... piwo jest bardzo dobre. Dominująca goryczka na początku, słodowe wyraźne smaki - bogate (dużo ich), piana kiepściutka i się nie utrzymuje, aromat bardzo delikatny (za delikatny jak dla mnie). Reasumując, piwo przeszło moje oczekiwania - nie trafiło na osobę której by nie smakowało. Pierwszy łyk jest mocno goryczkowy - przechodzi w delikatny pełny smak i nie zostawia posmaku drożdży, z każdym kolejnym degustatorzy chcą więcej:D postaram się odłożyć kilka do nagazowania:D

Edited by suenio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, żebym się czepiał, ale browar o identycznej nazwie już istnieje na tym forum. Różnica małej i wielkiej literki jest praktycznie niezauważalna i może wprowadzić sporo zamieszania :) Ale już po ptokach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trafna uwaga. Niestety nie widzę opcji edycji samego tytułu.

 

Nie chciałem się pod nikogo podpinać, a tym bardziej wprowadzać zamieszania na forum, dlatego jeżeli jest możliwość zmiany tytułu to chętnie z niej skorzystam, dopisując do swojego imienia np nazwisko.

 

Pozdrawiam

 

Onufry Zagłoba

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie, żebym się czepiał, ale browar o identycznej nazwie już istnieje na tym forum. Różnica małej i wielkiej literki jest praktycznie niezauważalna i może wprowadzić sporo zamieszania :smilies: Ale już po ptokach...

Istnieje i to już od dawna :okey: Jeśli chcesz zmienić tytuł, skontaktuj się z Elroyem a na pewno dowiesz się jakie są szanse na to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazwa jakoś poszła. Źródło Chaosu pasuje do mojego browaru:)

 

 

Dzisiejsza warka z tego co mam:

 

1,7 kg pale ale

3kg pilzn. premium

150g carahell

 

Zacieranie

65°C 30min

72°C 40min

 

gotowanie 60 min

marynka 60min

lubuski 10 min

 

drożdże US-05

Dalej zobaczymy

 

Dzisiaj "ruszone" piwo planowo nie miało być przelewane na cichą, jednak po otwarciu fermentatora na powierzchni brzeczki piana ok 2 cm, blg 4, fermentacja w pojemniku zamkniętym bez kranika. Przelane na cichą wężykiem z dodatkiem chmielu fuggels granulat AK4,3 - na oko z pojemniczka. Jak nie zapomnę to odmierzę:)

 

Fermentator do cichej po raz pierwszy czyszczony ace i sterylizowany piro, załozony reduktor osadów. Płukanie pod wspólnym prysznicem ok 20 min. Przelane przez drobne sitko z gazą. Drożdże bardzo zwarte, ładnie leżały na dnie. Z poprzedniej warki zostało 16 butelek:/

 

6 dni na cichej z chmielem. Rozlew przez sitko+ gaza z kranika, co za tym idzie mocne napowietrzenie brzeczki. Blg nie mierzone. 130g glukozy na dokładnie pół fermentatora bez opisanej miarki.

Edited by suenio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.