Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Łyżka drewniana czy plastikowa?

Recommended Posts

Jaka łyżka lepsza drewniana czy plastikowa? Jejski na pisał, że to obojętne, a mi się jakoś wydaję, że drewnianą łatwiej przenieść infekcję. Jak to jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A piwo podczas fermetnacji chcesz drewniana lyzka mieszac? To w takim razie najlepiej ze stali nierdzewnej. A jesli tylko podczas zacierania to nie ma znaczenia. Slod jest oblepiony takimi ilosciami roznych zyjatek ze te kilka z lyzki na pewno nie maja co marzyc o podboju brzeczki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W drewnie siedzą korniki, a nie do końca wiadomo, co te zarazy mogą przenosić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkąd używam drewnianej podczas zacierania zdecydowanie łatwiej mi jest utrzymać temperaturę. Oczywiście nie ze względu na to , że jest drewniana :) tylko ze względu na rozmiar. Jej .. hm.. jak to się nazywa ?... "Główna Część Mieszająca" ;) ma z 10 cm szerokości i z 15 wysokości , a trzonek z pół metra. Machniesz dwa razy i temperatury wyrównane. Ale Używam jej tylko podczas zacierania. W każdym innym plastikowa , ze względu na dezynfekcję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wieki temu na jakimś forum żeglarskim mignęła mi dyskusja, by nie powiedzieć spór, o wyższość drewnianej deski do krojenia nad plastikową.

Jednym z argumentów było to, że w drewnianej są drzazgi, na których giną bakterie ;)

Drewniana jak dla mnie jest sztywniejsza: IMGP6045.JPG

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wieki temu na jakimś forum żeglarskim mignęła mi dyskusja, by nie powiedzieć spór, o wyższość drewnianej deski do krojenia nad plastikową.

Jednym z argumentów było to, że w drewnianej są drzazgi, na których giną bakterie ;)

Rewelacja :) Swoją drogą , deski do krojenia w kuchni są największym siedliskiem bakterii oprócz zlewów , sedesów i klamek w toaletach. Regularne wyparzanie i wymiana na nowe to podstawa. Sorki za offtop. Ale w zasadzie tyczy się to też sprzętu piwowarskiego. Z biegiem czasu w rurkach , łyżkach kranikach gromadzi się zapewne sporo syfu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo deska musi być ze specjalnego drewna, jak wy się nie znacie. Najlepiej z takiego które rośnie 3 kontynenty stąd i za deskę zapłacimy 399*. Kiedyś z Bogutynia dostaliśmy reklamówkę właśnie takich desek. Swoją drogą olejek z drzewa sandałowca zabija bakterie, grzyby i wirusy więc może coś tym jest.

 

* + vat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam drewnianej i nawet nie myślałem o bakteriach. Zresztą w ogóle o nich nie myślę do końca chmielenia. A co do tych dedykowanych piwowarstwu mieszadełek plastikowych to przy zasypie 10kg na portera łopatka utknęła gdzieś pośrodku garnka a ja merdam samą rączką i myślę czemu się nie chce wymieszać:) Zbyt miękkie do gęstych zacierów nie mówiąc o większych warkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do łychy, to używam drewnianej do mieszania zacieru. Mam też nierdzewną, której używam do mieszania brzeczki, gdy dodaję np. roztwór cukru do refermentacji. Zawsze to mniejsze ryzyko zakażenia. Chociaż ta łycha ma taką raczkę z zakamarkami gdzie mogą czaić się bakterie....:beer: Dlatego staram się nie zanurzać jej głęboko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś oglądałem ciekawy program na kanale Discovery, gdzie wykazano że dużo lepiej żyje się bakteriom w porach na desce plastikowej niż na drewnianej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaka łyżka lepsza drewniana czy plastikowa? Jejski na pisał, że to obojętne, a mi się jakoś wydaję, że drewnianą łatwiej przenieść infekcję. Jak to jest?

Rozejrzyj się dobrze w którymś większym TOPAZ-ie. Ja, jakiś czas temu, kupiłem tam fajną i wystarczająco dużą łyżkę drewnianą za 2,90zł i jest OK. :beer:

Edited by Havran

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.