Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

zibiego POTRAWY do PIWA

Recommended Posts

Dostałem dzisiaj pętko kiełbasy domowej roboty od znajomego i postanowiłem przyrządzić coś na kolację,oczywiście do piwa ;) A jak kiełbasa to najlepiej przypasowało mi pszeniczne :)

A oto co przyrządziłem:

Skład:

30 dkg pieczarek

2 cebule

1 jabłko

1 pęto kiełbasy domowej roboty

1 łyżeczka rozmarynu

pół butelki pszenicznego piwa

sól morska

pieprz

oliwa z oliwek

1 pomidor

Ciążka robota:

Na rozgrzaną patelnie wlewam trzy łyżki oliwy,jednocześnie wrzucam pieczarki(pokrojone w połówki) i rozmaryn.Dodaje cebule pokrojoną w piórka i podgrzewam na wolnym ogniu do zeszklenia cebulki.Dodaje kiełbasę pokrojoną w skośne medaliony,jabłko pokrojone w ósemki i podgrzewam delikatnie do wytopienia tłuszczu z kiełbaski.Podnoszę temperaturę na ogniu i dolewam piwa,redukuje(czyli odparowuje wywar) do uzyskania sosu,Sól i pieprz do smaku.To wszystko wykładam na talerz,jako dodatek pomidor pokrojony w ćwiartki.

Oczywiście Szklanka Pszenicznego :)

SMACZNEGO !!!

Fotki dodam jak znajdę przewód do aparatu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dostałem dzisiaj pętko kiełbasy domowej roboty od znajomego i postanowiłem przyrządzić coś na kolację,oczywiście do piwa ;) A jak kiełbasa to najlepiej przypasowało mi pszeniczne ;)

A oto co przyrządziłem:

Skład:

30 dkg pieczarek

2 cebule

1 jabłko

1 pęto kiełbasy domowej roboty

1 łyżeczka rozmarynu

pół butelki pszenicznego piwa

sól morska

pieprz

oliwa z oliwek

1 pomidor

Ciążka robota:

Na rozgrzaną patelnie wlewam trzy łyżki oliwy,jednocześnie wrzucam pieczarki(pokrojone w połówki) i rozmaryn.Dodaje cebule pokrojoną w piórka i podgrzewam na wolnym ogniu do zeszklenia cebulki.Dodaje kiełbasę pokrojoną w skośne medaliony,jabłko pokrojone w ósemki i podgrzewam delikatnie do wytopienia tłuszczu z kiełbaski.Podnoszę temperaturę na ogniu i dolewam piwa,redukuje(czyli odparowuje wywar) do uzyskania sosu,Sól i pieprz do smaku.To wszystko wykładam na talerz,jako dodatek pomidor pokrojony w ćwiartki.

Oczywiście Szklanka Pszenicznego :)

SMACZNEGO !!!

Fotki dodam jak znajdę przewód do aparatu :)

Już lepiej tych fotek nie zapodawaj, bo nam wszystkim języki do du... uciekną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj, swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa.

Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu,

 

Pozdrawaim

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oj, swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa.

Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu,

 

Pozdrawaim

I tu się mylisz. Szkoda nie szkoda, ale jest ten prawdziwy smak. Ze sklepowej kiełbasy tego nie uzyskasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oj' date=' swojskiej kiełbaski trochę szkoda do smażenia na patelni, jak jak mam okazję taką posiadać, zawsze konsumuję bez dodatków, po kawałeczku do najlepszego domowego piwa.

Ale przepis wykorzystam, tylko z kiełbasopodobnym wyrobem ze sklepu,

 

Pozdrawaim[/quote']

I tu się mylisz. Szkoda nie szkoda, ale jest ten prawdziwy smak. Ze sklepowej kiełbasy tego nie uzyskasz.

Kiedyś powiedziałem teściowi, że "może szkoda tej kiełbasy do smażenia" to usłyszałem, że "szkoda to jest jak krowa do studni nasra, a kiełbasa jak jest dobra to trzeba jeść". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kartofelsalat albo jak ją nazywa rodzina ziemniory z kiełbasą wygląda tak:

Porcja na 4 paszcze :)

Słkad:

8 średnich ziemniaków (ugotowane w mundurkach)

4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty)

1 duża cebula czerwona lub dwie małe

1 pęczek pietruszki

4 łyżki octu winnego białego

8 łyżek oliwy z oliwek lub olej z pierwszego tłoczenia

1 łyżka musztardy może być sarepska

Sól i pieprz do smaku

Ciężka robota: :)

Do dużej miski (sałatkowej) wlewamy ocet następnie sól i pieprz mieszamy,dodajemy musztardę mieszamy.

Małym ciurkiem wlewamy oliwę lub olej ciągle mieszając do uzyskania sosu lub jak kto woli majonezu.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i cebulę pokrojoną w piórka.Ostawiamy.W tym czasie kroimy kiełbasę w talarki i ziemniaki w ćwiartki.Dodajemy do wcześniej zrobionego sosu i mieszamy żeby sos połączył się z kiełbasą i ziemniakami.Odstawiamy na 2h do wymieszania smaków.

Ja proponuje do tego Jasny lager.

SMACZNEGO !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elo :)

 

I jemy to z tą surową białą kiełbasa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elo :)

 

I jemy to z tą surową białą kiełbasa?

w przepisie jest wcześniej sparzona

W przepisie jest napisane: 4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty)

Idź do sklepu mięsnego i kup biała kiełbasę parzoną i zastanów się czy woziłbyś ją do ust bez gotowania w domu.

Przepis ma być precyzyjny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elo :)

 

I jemy to z tą surową białą kiełbasa?

w przepisie jest wcześniej sparzona

W przepisie jest napisane: 4 Surowe białe kiełbaski(wcześniej sparzone i najlepiej domowej roboty)

Idź do sklepu mięsnego i kup biała kiełbasę parzoną i zastanów się czy woziłbyś ją do ust bez gotowania w domu.

Przepis ma być precyzyjny.

Nigdy nie gotuje żadnej kiełbasy tylko parze max 90°C tak mnie uczył wujek z zamiłowania wędliniarz.Wyjątek stanowił przepis na Szynkę Gotowaną.

http://www.piwo.org/forum/p26902-04-10-2009-11-16-53.html#p26902. Woda z tego gotowania była używana do barszczu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Więc pytam Cię: czy parzona w 90°C biała kiełbasa jest surowa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

Więc pytam Cię: czy parzona w 90°C biała kiełbasa jest surowa?

No nie,ale wydaję mi się że przepis jest czytelny :)

Bielok ja robię kiełbasę surową według przepisu Pedra,a do tego przepisu na kartofelsalat parzę,kiedyś kupowałem surową i parzyłem. Nie kupowałem parzonej bo w parzonej nie stwierdzisz czy jest świeża.

Czy już dostatecznie ci wytłumaczyłem czy dalej będziesz drążył. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.