Jump to content
Sign in to follow this  
Lukas

Counter Flow Chiller

Recommended Posts

Witam,

 

Kto używa chłodnicy, tak zwanej Counter Flow Chiller? Wiem, że Scooby takiej używa. Jak to się sprawuje w praktyce? Lepsza wydajność niż tradycyjna wężownica zanurzana w kadzi?

 

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, choć sam nie używam, że o lepszym rozwiązaniem jest wymiennik płytowy.

Raczej tańsze rozwiązanie, prostsze, kupujesz i masz, a tu jeszcze jest sporo zabawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam jedynie obiekcje co do osadów, ktore z czasem się zbiorą wewnątrz rurki. Moim zdaniem potencjalne miejsce zakażenia piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też właśnie obawiam się, że z czasem jest to nie do umycia. Chyba , że konkretne płukanie z chemią zaraz po chłodzeniu, tak aby nic nie zaschło. To samo z wymiennikiem płytowym.

 

A co do ceny, to płytowy raczej drożej wyjdzie. A counter flow, 5 m rurki fi 10 po 11pln, tyle samo węża ogrodowego, jakies końcówki i mieścisz się na maxa w 80pln-100pln a płytowy 2 stówy minimum

http://allegro.pl/listing.php/search?string=wymiennik+p%C5%82ytowy&category=0&sg=1

 

No ale jak zawsze, jednemu pasuje to innemu tamto. Chodzi my tylko o efektywnośc schładzania w stosunku do zwykłej węzownicy której używam teraz (3 m rurki fi 15mm). 20 litrow gorącej brzeczki schładza mi w 25 minut do temp. 22°C . Oczywiście to teraz, gdy woda w ujęciu ma parę stopni zaledwie. Latem bedzie ciutke gorzej.

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje po skończonym chłodzeniu zagotować parę litrów wody i przepuścić przez rurkę bez chłodzenia. Po pierwsze rozpuści wszystko co było w brzeczce co jest do rozpuszczenia, wypłucze i na deser zdezynfekuje. Tak samo robiłbym przed rozpoczęciem chłodzenia (ewentualnie zlałbym ze 3 litry brzeczki bez chłodzenia i zwrócił do gara).

Zacząłem właśnie myśleć nad taką chłodnicą, bo mam jakieś 10 metrów rurki fi 6 czy 8 mm i chłodzenie tym idzie dość opornie. Problemem będzie redukcja z trójnika 1/2 cala, ale myślę, że zrobię to banalnie - poxiliną, która wytrzymuje temperaturę do 150°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co jakiś czas wypadałoby zamoczyć to jakimś środkiem, co by kamień usunął ze ścianek rurki. Ja używam sody kaustycznej do garnków, ale nie wiem czy to jest dobry pomysł przy czyszczeniu miedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamówilem dziś rurkę miedzianą, 10 m. Wkrótce relacja z produkcji :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki, Scoobiego boje z chłodnicą już przerobiłem. Fajne opracowanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Kto używa chłodnicy, tak zwanej Counter Flow Chiller? Wiem, że Scooby takiej używa. Jak to się sprawuje w praktyce? Lepsza wydajność niż tradycyjna wężownica zanurzana w kadzi?

 

Pzdr

Właściwie tej chłodnicy już nie używam (co nie znaczy że nie będę jej używał w przyszłości). W międzyczasie zbudowałem nową chłodnicę zanurzeniową 50". Chłodnica przeciwbierzna ma kilka minusów i kilka plusów.

 

Chyba największym minusem jest fakt że chłodnica się zatyka. Ten kłopot byłby łatwo rozwiązany użyciem pompy, ale ja niestety warzę bez pompy. Bez pompy chyba by się przydał jakiś konektor z kranem, wtedy mógłbyś przepchać to ciśnieniem z kranu, ale ja nigdy tego nie zbudowałem, zamiast tego zrobiłem większą chłodnicę zanurzeniową.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym jest spowodowane że się zatyka? Może masz za mały przekrój rury wewnętrznej w stosunku do długości

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.