Jump to content
Sign in to follow this  
czilajn

Pierwsze zacieranie - milk stout.

Recommended Posts

Witam, po pierwszym coopersie zdecydowałem się na zacieranie. Poczytałem i zrozumiałem, ale zawsze lepiej się dopytać niż zepsuć pierwszą 'prawdziwą' warkę. :tort:

 

Warkę chcę zrobić z receptury Weny ( http://www.wiki.piwo.org/index.php/Milk_Stout,_Jan_Krysiak_(wena) )

 

Czy mogę zastąpić słody palone (belgijski i z żywca) większą ilością 'carafa I' lub 'caramunich II'? Lub jakąs inną alternatywą z browamatora (nie chcę kupować z kilku sklepów)?

 

Tak samo z płatkami jęczmiennymi? Może być jęczmień palony jako dodatek zamiast nich?

 

Dodatkowo pytanie na temat samego procesu, rozumiem to tak:

 

Zacieranie:

- podgrzewam ok. 19L wody do temp. 60C i wsypuje słód 'pale ale'(mieszając),

- podgrzewam wodę do 67C i utrzymuję temp. przez 60min(co jakiś czas mieszam),

- robię próbę jodową,

- wsypuję słody 'carafa I' i 'caramunich II'(mieszając),

- podgrzewam wodę do 76C i utrzymuję 10 min,

- przelewam do fermentatora z oplotem(czekam parę minut aż się ułoży) i filtruję do garnka,

 

Wysładzanie:

- wlewam 3 x po 5L wody o temp. ~76C,

 

Chmielenie:

- gotuję przefiltrowaną brzeczkę aż zniknie z niej piana,

- wrzucam od razu 50g marynki,

- po 45 minutach dodaje laktozę(15min przed końcem gotowania),

 

Fermentacja:

- przelewając do fermentatora(po dezynfekcji) sprawdzam blg,

- dodaję drożdże(najlepiej starter?),

- zamykam i czekam aż fermentacja się zakończy,

- przelać na cichą? przedlużyć burzliwą?

 

Rozlew:

- przygotowuję syrop z glukozy (6g/l brzeczki),

- mieszam z brzeczką i leje w butelki.

 

Wiem, że wszystko jest pewnie gdzieś opisane ale jednak nurtuje mnie kilka pytań w szczegółności początkowych(o słody). :beer:

 

Pozdrawiam.

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli przepis mi się zmienia na:

- Słód pale ale 5,0kg,

- Słód Caramunich II 0,3kg,

- Słód Carafa I 0,2kg,

- Jęczmień Palony 0,4kg,

- Kasza manna 0,4kg (zkleikować).

 

Co do procesu zacierania jest ok?

 

Palony jęczmień dodaje po próbie jodowej a zkleikowaną kaszę na początku razem z pale malt?

 

19L do zacierania też wygląda, ok? :tort:

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

a wiesz ,że to przepis na 29 l,jak masz taki gar,to wygląda to dobrze.

 

palony i kasza się zgadza,woda też będzie ok.

a ten oplot to sobie łyżką przytrzymaj jak będziesz przenosił do wysładzania tak ,żeby był na dnie,ma tendencje do pływania.

Edited by dziedzicpruski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do środka oplotu wprowadź drut miedziany usztywni zdecydowanie i można ładnie uformować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar 50L z nierdzewki, fermentator niestety tylko jeden 30L. :tort:

 

Wrócę do tych płatków jęczmiennych: to są zwykłe najzwyklejsze płatki jakie mamy w sklepach? Bo jak tak to chyba jednak nie ma problemu z kupnem. :beer:

 

Jak np. platki-jeczmienne-szczytno-400g-pelnoziarniste-melvit.jpg

 

lub

 

szczytno-platki-jeczmienne-blyskawiczne-400g-Full.jpg

 

?

 

Widzę, że oba rodzaje są ' błyskawiczne' ale jedne wyglądają na zmielone więc się chyba nie nadają? :beer:

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatków błyskawicznych nie musisz kleikować. Ja dodaję te "drobne " i jest O.K.

 

No i koniecznie dokup drugi fermentator, będziesz chciał przelać na "cichą" i będziesz musiał kombinować, a musisz pamiętać, że przelewając zawsze mniej lub więcej napowietrzysz, a to nie służy piwku, poza tym zwiększasz ryzyko zakażenia przelewając np. do gara a potem z powrotem do fermentatora.

Edited by quraqus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem żeby przedłużyć burzliwą tym razem. Wiadomo, że fermentator jest niezbędny ale koszta trzeba rozkładać na raty bo ciężko naraz wszystko kupić.

 

Tym razem bardziej niezbędny był garnek niż drugi fermentator. :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody spokojnie możesz zastąpić jęczmieniem palonym .

 

Płatki błyskawiczne można kupić praktycznie w każdym lepszym sklepie spożywczym , a na pewno w każdym hipermarkecie.

 

Próbkę do pomiaru pobierz jeszcze kiedy brzeczka jest wrząca i zostaw do ostygnięcia. Cały osad odpadnie na dno i spokojnie zmierzysz. A tak będziesz musiał kombinować z dezynfekcją potem ( wszystko co ma styczność z brzeczką po schłodzeniu musi być zdezynfekowane )

 

Z jednym fermentorem nie ma szans moim zdaniem. Tu nawet nie chodzi o cichą , ale o rozlew do butelek. Po cichej , czy burzliwej musisz piwo przelać do nowego pojemnika , żeby wymieszać cukier do refermentacji. Nie da się tego zrobić w tym samym pojemniku. Kup chociażby fermentor bez osprzętu i w nim przeprowadź fermentację , a potem z kranikiem będziesz potrzebował do rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajdz cukiernie , lodziarnie , piekarnie tam zapytaj o pojemnik wiaderko po dzemie i innych polproduktach za grę dostaniesz

Stu za pisownię z doma. Pisze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajdz cukiernie , lodziarnie , piekarnie tam zapytaj o pojemnik wiaderko po dzemie i innych polproduktach za grosze dostaniesz

Sorki za pisownię z kom. Pisze

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z jednym fermentorem nie ma szans moim zdaniem. Tu nawet nie chodzi o cichą , ale o rozlew do butelek. Po cichej , czy burzliwej musisz piwo przelać do nowego pojemnika , żeby wymieszać cukier do refermentacji. Nie da się tego zrobić w tym samym pojemniku. Kup chociażby fermentor bez osprzętu i w nim przeprowadź fermentację , a potem z kranikiem będziesz potrzebował do rozlewu.

O dziwo da się. Swoje pierwsze puszki robiłem w ten sposób, że po burzliwej od razu rozlewałem do butelek - zaciągając prosto z fermentora. Cukier wcześniej miarką był odmierzony do każdej z butelek. I co dziwne obyło ssię bez infekcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Pepek84

 

Co do rozlewu to faktycznie by się przydał. Teraz by było sporo kombinowania. :) Zobaczymy jak się fundusze ułożą pod koniec miesiąca.

 

Dzięki za rady. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz kupić dwa wiaderka 15-litrowe w markecie budowlanym, w nich zrobić cichą a potem użyć tego z kranikiem do rozlewu. Wyjdzie taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz kupić dwa wiaderka 15-litrowe w markecie budowlanym, w nich zrobić cichą a potem użyć tego z kranikiem do rozlewu. Wyjdzie taniej.

Wątpię żeby miały atest do celów spożywczych. Zdecydowanie nie polecam.

Przedłuż burzliwą, a do rozlewu porozlewaj delikatnie do czystych, zdezynfekowanych garnków. Umyj i zdezynfekuj fermentor, a po dodaniu glukozy wlej piwo z garnków i butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię żeby miały atest do celów spożywczych. Zdecydowanie nie polecam.

Przedłuż burzliwą, a do rozlewu porozlewaj delikatnie do czystych, zdezynfekowanych garnków. Umyj i zdezynfekuj fermentor, a po dodaniu glukozy wlej piwo z garnków i butelkuj.

 

Wiaderka 10l z pokrywkami z OBI po 4,99 +1,99 posiadają atest do celów spożywczych. Wnętrze jest wykończone na "ślisko" identycznie jak fermentory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wątpię żeby miały atest do celów spożywczych. Zdecydowanie nie polecam.

Przedłuż burzliwą, a do rozlewu porozlewaj delikatnie do czystych, zdezynfekowanych garnków. Umyj i zdezynfekuj fermentor, a po dodaniu glukozy wlej piwo z garnków i butelkuj.

To najpierw sprawdź czy mają atest a potem zdecydowanie nie polecaj. Te z leroy merlin i castoramy też mają atest (producent chyba jokey, z tego co pamiętam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.