Skocz do zawartości

Pleśń na cichej


seler

Rekomendowane odpowiedzi

Cała warka czerwonego ale mi zapleśniała :beer:

 

Nie wiem co może być przyczyną, co więcej piwo bardzo powoli fermentowało po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej z niecałych 11BLG zeszło na 3,5BLG (Danstar Windsor) i wtedy jeszcze nie było pleśni, więc zostawiłem jeszcze na tydzień, dzisiaj zabieram się do butelkowania a tam korzuch pleśni.

Po raz pierwszy mi piwo zapleśniało, co może być przyczyną? Kwasy już łapałem, ale pleśń...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cała warka czerwonego ale mi zapleśniała :beer:

 

Nie wiem co może być przyczyną, co więcej piwo bardzo powoli fermentowało po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej z niecałych 11BLG zeszło na 3,5BLG (Danstar Windsor) i wtedy jeszcze nie było pleśni, więc zostawiłem jeszcze na tydzień, dzisiaj zabieram się do butelkowania a tam korzuch pleśni.

Po raz pierwszy mi piwo zapleśniało, co może być przyczyną? Kwasy już łapałem, ale pleśń...

Jak na ogórach?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tydzień temu nie było nawet śladu pleśni i piwo pachniało/smakowało pięknie.

Podejżewam że przesuwając fermentator, brzeczka się zakołysała i obmyła brzegi fermentatora gdzie się jakieś ścierwo osadziło.

 

Fermentatory zawsze intensywnie odkażam oxi i nigdy do tej pory takie jajo się nie zrobiło...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.