Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

No i znowu wyszło tak sobie...

Recommended Posts

Dzisiaj zrobiłem swoją warkę nr.5 ale i tak nie wyszło idealnie z BLG (to moja pięta achillesowa)

 

Zacierałem w 15l wody i dość intensywnie mieszałem podczas zacierania.

Filtracja i wysładzanie w ratach 3x5l wody w temp. 78st (wcześniej 72) i na koniec jeszcze musiałem 3 litry wody dolać bo nie wysłodziło się do 25l a takie było założenie (5l mi odparowuje po chmieleniu). Wyszło ciutkę powyżej 25l przelałem go gara zaciernego na chmielenie pobrałem próbkę schłodziłem do temp. 20st zmierzyłem i wyszło 13BLG (zakładane 12 wg. przepisu)

Chmielenie 60 minut bez żadnych problemów, gar powędrował do wanny z zimną wodą zamieszałem konkretnie żeby chmieliny osiadły możliwie najbliżej ścianek gara pobrałem próbkę schłodziłem do 20st zmierzyłem i...... 11BLG

 

Przyznam szczerze że jestem głupi po tym wyniku. Wydawało mi się że po chmieleniu powinno być więcej BLG a nie mniej bo chyba z brzeczki odparowuje woda tylko no nie ? nie wiem jaka jest przyczyna takiego wyniku (chmieliny które mogły się dostać do menzurki mogły zafałszować wynik ?) Planuję niedługo zlać młode piwko do fermentora w którym będzie burzliwa i dochłodzić na balkonie a kiedy będzie już miało 20st włożyć balinga wyparzonego w celu weryfikacji wyniku bo jedyne czego nie mogę ogarną w tym piwowarstwie moim to ucelować z BLG :beer:

 

Jakby ktoś miał jakieś sugestie to chętnie przyjmę je na klatę :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba pierwszy pomiar jest zły.

Albo nie było dobrze wymieszane, albo może jakieś bąbelki powietrza wypchnęły Ci wyżej urządzenie pomiarowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie tak z tym pomiarem. Jeśli próbkę pobrałeś po przelaniu do gara w którym chmileisz, to raczej było już wymieszane. Chyba, że ten pierwszy (13blg) był brany zanim skończyłeś wysładzanie, a później jeszcze rozcieńczyłeś. Bo jeśli było 13blg to po chmieleniu i odparowaniu powinno być wyżej, czyli jakieś 14-15 blg. Sprawdź ballingomierz, może pożycz od kogoś jeszcze jeden i zrób próbę porównawczą na obu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś nie tak z tym pomiarem. Jeśli próbkę pobrałeś po przelaniu do gara w którym chmileisz, to raczej było już wymieszane. Chyba, że ten pierwszy (13blg) był brany zanim skończyłeś wysładzanie, a później jeszcze rozcieńczyłeś. Bo jeśli było 13blg to po chmieleniu i odparowaniu powinno być wyżej, czyli jakieś 14-15 blg. Sprawdź ballingomierz, może pożycz od kogoś jeszcze jeden i zrób próbę porównawczą na obu...

Pomiar zrobiony po przelaniu do gara od razu więc na pewno wymieszane było. Balling też jest dobry skoro czysta woda w temp. 20st pokazuje 0.

Ewentualnie może te bąbelki powietrza mogły zafałszować pierwszy pomiar bo nie mam innej koncepcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem jak będziesz robił pomiar, to po włożeniu areometru zakręć nim kilka razy, bąbelki powietrza oderwą się a przy okazji dodatkowo wymieszasz brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następnym razem jak będziesz robił pomiar, to po włożeniu areometru zakręć nim kilka razy, bąbelki powietrza oderwą się a przy okazji dodatkowo wymieszasz brzeczkę.

Tak też zrobiłem po zlaniu schłodzonej brzeczki przed chwilą do fermentora. Pobrałem próbkę spadło do 10BLG ale po przekręceniu kilka razy balingomierza wskazał 12BLG przy 20l więc chyba nie mam się co martwić.

 

Dunkel Weizen to pszeniczniak a z tego co wiem pszenica nie potrzebuje cichej fermentacji, w instrukcji natomiast sugerują 10-14 dni cichej ?? zastosować się czy wydłużyć burzliwą do 10 dni ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nawet dłużej' date=' 2 tygodnie to nie będzie przesada.[/quote']

Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije :beer:

Czyli 10 dni burzliwej i butelki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nawet dłużej' date=' 2 tygodnie to nie będzie przesada.[/quote']

Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije :beer:

Czyli 10 dni burzliwej i butelki ?

8-10 w zupełności wystarczy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 2 tygodniach od uwarzenia to pszenicę się pije :beer:

Czyli 10 dni burzliwej i butelki ?

8-10 w zupełności wystarczy

oj nie wiem, ja po 10 dniach jescze piane mialem 5cm

 

po 14 dniach piany juz nie bylo, a lustrzana powierzchnia... dodam ze temperatura ferm. 20-21°C , drozdze wyeast 3068

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co kraj to obyczaj :) Mój weizen odfermentował w ciągu 7 dni z 12 na 2.5°Blg i poszdł do butelek bez ceregieli. Teraz po tygodniu w butelkach już raczę się jego wybornym smakiem :beer: :beer: :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.