Jump to content
Sign in to follow this  
Porter

Od filtracji do gotowania - wpływ czasu na jakość piwa?

Recommended Posts

Zamierzam uwarzyć dwie warki pod rząd. Kiedy pierwszą będę wysładzał, drugą zacznę zacierać. Kiedy pierwsza trafi na palnik, druga będzie w trakcie wysładzania. Wiadomo, że zanim zwolni się piec i druga warka zacznie się gotować, miną może 2-3 godziny od wysładzania. Moje pytanie brzmi: czy tak długi czas przetrzymania brzeczki po filtracji będzie miał jakiś negatywny wpływ na piwo? Czy mogę bez problemu poczekać i zagotować brzeczkę po dłuższym czasie?

 

Sądzę, że pozostaje to bez wyraźnego wpływu, ale wolę się upewnić, nim coś sknocę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może mieć wpływ lekko negatywny, może lekko pozytywny, w każdym razie niewielki.

 

Jak chcesz ustabilizować brzeczkę, podgrzej ją >80°C i już może stać nawet dobę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdarzało mi się warzyć 2 warki pod rząd i wiem, że można wszystko tak ustawić aby druga warka nie czekała z gotowaniem. Wysładzanie trwa krócej niż zacieranie więc u mnie to wygląda tak, że druga warka zaczyna wysładzanie kiedy pierwsza już jest w trakcie chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem już 2 warki w 1 dzień i nie było problemów, ale szczerze to przy 2 warkach jest to męczące i traci się przyjemność z warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warto spróbować inaczej, w okresie oczekiwania utrzymuj zacier w 72-75°C, przedłużysz przerwę dekstrynową i zwiększysz wydajność.

Z filtracją można wtedy wycelować na koniec gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warto spróbować inaczej, w okresie oczekiwania utrzymuj zacier w 72-75°C, przedłużysz przerwę dekstrynową i zwiększysz wydajność.

Z filtracją można wtedy wycelować na koniec gotowania.

No ale a-amylaza działająca tak długo na skrobię w końcu potnie i dekstryny na fementowalne cukry.

Moim zdaniem lepiej tak ustawić schemat pracy by wodę z chłodzenia wykorzystać do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.