Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

02B. Bohemian Pilsener

Recommended Posts

2B. Bohemian Pilsener

Aroma: Rich with complex malt and a spicy, floral Saaz hop bouquet. Some pleasant, restrained diacetyl is acceptable, but need not be present. Otherwise clean, with no fruity esters.

Appearance: Very pale gold to deep burnished gold, brilliant to very clear, with a dense, long-lasting, creamy white head.

Flavor: Rich, complex maltiness combined with a pronounced yet soft and rounded bitterness and spicy flavor from Saaz hops. Some diacetyl is acceptable, but need not be present. Bitterness is prominent but never harsh, and does not linger. The aftertaste is balanced between malt and hops. Clean, no fruity esters.

 

Mouthfeel: Medium-bodied (although diacetyl, if present, may make it seem medium-full), medium carbonation.

Overall Impression: Crisp, complex and well-rounded yet refreshing.

Comments: Uses Moravian malted barley and a decoction mash for rich, malt character. Saaz hops and low sulfate, low carbonate water provide a distinctively soft, rounded hop profile. Traditional yeast sometimes can provide a background diacetyl note. Dextrins provide additional body, and diacetyl enhances the perception of a fuller palate.

History: First brewed in 1842, this style was the original clear, light-colored beer.

 

Ingredients: Soft water with low mineral content, Saaz hops, Moravian malted barley, Czech lager yeast.

 

Vital Statistics:

OG: 1.044 ? 1.056

IBUs: 35 ? 45

FG: 1.013 ? 1.017

SRM: 3.5 ? 6

ABV: 4.2 ? 5.4%

 

Commercial Examples: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner

 

 

2B. Bohemian Pilsener

 

Aromat: Bogaty wraz ze złożonym słodowym i korzennym, kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Drobne przyjemne i powściągliwe aromaty diacetylu są akceptowalne, ale nie muszą występować. Inaczej czyste, brak estrów owocowych.

 

Wygląd: Bardzo blado złote do głęboko połyskliwego koloru złotego. Klarowność od doskonała do bardzo klarowne, wraz z gęstą długo utrzymującą się kremową pianą.

 

Smak: Bogaty, słodowość połączona z wyraźną miękką pełną goryczką oraz korzenny smak chmielu Saaz. Troszke Diacetylu jest akceptowalne, ale nie musi występować. Goryczka jest prominentna, ale nie nigy nie ostra, i nigdy nie pozostająca. Posmak jest zbalansowany pomiędzy słodem i chmielem. Czyste, brak estrów owocowych.

 

Tekstura: Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.

Ogólne wrażenie: Rześkie, wyraźne, pełne i symetryczne jednakże orzeźwiające.

 

Komentarz: Użycie morawskiego słodowanego jęczmienia oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje pełny, słodowy charakter, chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa, nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny miękki, pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dostarczać drugoplanowe nuty diacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości i diacetyl wzmacnia odczucia pełniejszego smaku na podniebieniu.

 

Historia: Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku, ten styl był pierwotnym klarownym i jasnym w kolorze piwem.

 

Surowce: Miękka woda z niską zawartościa minerałów, Chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.044 ? 1.056

IBUs: 35 ? 45

FG: 1.013 ? 1.017

SRM: 3.5 ? 6

ABV: 4.2 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar in the US), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner

Share this post


Link to post
Share on other sites

2B. Bohemian Pilsener (Czeski pilzner) wersja polska po lekkiej korekcie

 

Aromat: Bogaty ze złożoną słodowością oraz korzennym i kwiatowym bukietem chmielu Saaz. Akceptowalne są pewne przyjemne i ograniczone aromaty diacetylu, nie muszą one jednak występować. Innymi słowy aromat jest czysty, bez owocowych estrów.

 

Wygląd: Kolor od bardzo blado złotego do głęboko (palono) złotego. Doskonale do bardzo klarowne. Gęsta, trwała, kremowobiała piana.

 

Smak: Bogata, złożona słodowość połączona z wyraźnie zaznaczoną, jednak delikatną i zaokrągloną goryczką oraz korzennym smakiem chmielu Saaz. Akceptowalny jest niewielki diacetyl jednak nie musi on występować. Goryczka jest dominująca jednak nigdy nie jest ostra, ani pozostająca. Posmak jest zrównoważony pomiędzy słodem i chmielem. Czysty smak, brak estrów owocowych.

 

Tekstura: Średnio treściwe (aczkolwiek jeśli występuje diacetyl może wydawać się średnio pełne), średnie nagazowanie.

 

Ogólne wrażenie: Rześkie, złożone i dobrze zaokrąglone jednocześnie orzeźwiające.

 

Komentarz: Użycie słodowanego jęczmienia morawskiego oraz dekokcyjnego sposobu zacierania nadaje piwu pełny, słodowy charakter. Chmiel Saaz oraz nisko siarczanowa i nisko węglanowa woda zapewnia wyraźny, delikatny i pełny profil chmielowy. Tradycyjne drożdże czasami mogą dawać w tle nuty diacetylu. Dekstryny nadają dodatkowej treściwości a diacetyl wzmacnia odczucie pełniejszego smaku na podniebieniu.

 

Historia: Po raz pierwszy uwarzone w 1842 roku. Styl ten jest najstarszym klarownym i jasnym w kolorze.

 

Surowce: Miękka woda z niską zawartością minerałów, chmiel Saaz, morawski słód jęczmienny, czeskie drożdże dolnej fermentacji.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.044 ? 1.056

IBUs: 35 ? 45

FG: 1.013 ? 1.017

SRM: 3.5 ? 6

ABV: 4.2 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Pilsner Urquell, Krušovice Imperial 12°, Budweiser Budvar (Czechvar w USA), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Zlaty Bazant Golden Pheasant, Dock Street Bohemian Pilsner.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...