Skocz do zawartości

Garnek 27 litrów


majek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!!!

Chciałbym zacząć przygodę z zacieraniem, zestawy od Browamator na początek :-). Posiadam garnek 27 l i nie wiem czy nie będzie on trochę za mały :-/. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o rozwianie moich wątpliwości ;-)

Dziękuje!!! ;-)

Zestawy browamatora są zwykle na 20 l, a w szczytowym dla objętości punkcie warzenie będziesz miał ze 22-24 l - czyli garnek jest idealny :) Choć ja daje radę na 20 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim ;-)

W piątek był mój wielki dzień pierwsze zacieranie ;-)

11 godzin ale warto było!!!!!

robiłem Altbier po wszystkim wyszło mi 20 litrów brzeczki 14 blg

Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/

Następnym razem będzie lepiej :-) !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim ;-)

W piątek był mój wielki dzień pierwsze zacieranie ;-)

11 godzin ale warto było!!!!!

robiłem Altbier po wszystkim wyszło mi 20 litrów brzeczki 14 blg

Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/

Następnym razem będzie lepiej :-) !!!

Może to nie osad, tylko drożdże? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-).

Być może przyczyną jest słaby przełom , lub w ogóle jego brak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno nie :-) przed zadaniem drożdży wlałem trochę brzeczki w menzurkę. Niestety areometr był w garażu a o 3 rano nie za bardzo mi się chciało po niego iść :-). Następnego dnia jak wstałem zauważyłem że w menzurce z brzeczką jest osad :-) Zawartość cukru zmierzyłem dopiero o 15-tej :-).

Ja przy swojej pierwszej warce przypominałem sobie o tym jak już ładnie fermentowała, czyli "trochę" po czasie. Nie ma co się przejmować. Piwko pewnie wyjdzie najlepsze jakie w życiu piłeś :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje wszystkim ;-)

Najwięcej problemu miałem z wysładzaniem młóta :-/ za szybko chciałem to ogarnąć, i mam teraz trochę osadu na dnie fermentatora :-/

Nie martw się, u mnie też zawsze trochę osadu trafi na burzliwą. Raz, że człowiek chce zlać do ostatniej kropli :smilies: , dwa, że nie zawsze jest wyraźny przełom z dużymi "kluskami" i pomimo whirpool'a i odczekania z 20 min przed dekantacją, w brzecce sporo jeszcze pływa drobnych osadów.

Piwa jak na razie wychodzą bardzo dobre w subiektywnej ocenie, a po przelaniu na cichą błotko pozostawisz i tak na dnie :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.