Jump to content
Sign in to follow this  
Irash

Owoce do brewkita

Recommended Posts

Witam,

 

właśnie planuję odpalić moją #2 Warkę z Brewkita. Jest to raczej słaby brewkit (gratis od BA), dlatego chciałbym nieco poeksperymentować. Do samego brewkita dodam dwa elementy:

1. dodatkowy chmiel w postaci herbatki chmielowej

2. Owoce - przypuszczalnie jabłka - około 6 kg - oczywiście wcześniej obrane i zmiksowane blenderem.

 

Czy ktoś może już eksperymentował z owocami? czy jabłka to dobra opcja? Na wstępie miały być maliny, ale teraz o nie ciężko (w wymaganej ilości) :D

 

Z góry dzięki za wskazówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie wyjdzie mulsujący cienkusz jabłkowy z aromatami chmielowymi i jakimiś dalekimi piwnymi (choć w te ostatnie wątpię). To w wersji optymistycznej :D

W wersji pesymistycznej, wyjdzie gazowany jabol.

 

Zawsze jak Ci nie podejdzie profil smakowy możesz do tego zrobić zaprawę z goździków, cynamonu, gałki, wanilii, ziela itp. i zrobić z tego grzańca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pewnie wyjdzie mulsujący cienkusz jabłkowy z aromatami chmielowymi i jakimiś dalekimi piwnymi (choć w te ostatnie wątpię). To w wersji optymistycznej :D

W wersji pesymistycznej, wyjdzie gazowany jabol.

 

Zawsze jak Ci nie podejdzie profil smakowy możesz do tego zrobić zaprawę z goździków, cynamonu, gałki, wanilii, ziela itp. i zrobić z tego grzańca.

hehe tego się też obawiam... że w ostatecznym rozrachunku wyjdzie jabol... :D

 

A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że lepiej by było dodać sok z tych jabłek a nie zmiksowane owoce,

Generalnie zasada jest taka że z białych owoców wyciska się sok i następnie się go fermentuje, natomiast ciemne owoce fermentuje się w miazdze i dopiero później się wyciska.

Z 6 kg jabłek uzyskasz ok. 4-4,6 l soku. Proponuję Renetę Szarą lub Złotą dają dużo soku 0,75-0,8 l/kg.

Pewnie wyjdzie Ci jakieś połączenie cydru z piwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę że lepiej by było dodać sok z tych jabłek a nie zmiksowane owoce,

Generalnie zasada jest taka że z białych owoców wyciska się sok i następnie się go fermentuje, natomiast ciemne owoce fermentuje się w miazdze i dopiero później się wyciska.

Z 6 kg jabłek uzyskasz ok. 4-4,6 l soku. Proponuję Renetę Szarą lub Złotą dają dużo soku 0,75-0,8 l/kg.

Pewnie wyjdzie Ci jakieś połączenie cydru z piwem.

Dzięki, to bardzo przydatna informacja.

Postawię zatem na sok z jabłek i wykorzystam gatunki, które proponujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny?

suszone śliwki, skórka pomarańczy i cytryny, dziką róże, głóg, aronię.... - do tego dodał bym glukozy, żeby wytworzyć więcej alkoholu i przypraw korzennych.

 

Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jakiś inny pomysł na owoce do tego masz? Maliny?

suszone śliwki' date=' skórka pomarańczy i cytryny, dziką róże, głóg, aronię.... - do tego dodał bym glukozy, żeby wytworzyć więcej alkoholu i przypraw korzennych.

 

Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował.[/quote']

A skórka z pomarańczy to w jakich proporcjach? Pewnie nieco mniejszych niż same jabłka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ocoprócz Renety która jest jabłkiem b. winnym (każda gospodyni piekąca placki to powie) poleca się również Antonówkę. Ale Antonówki już chyba nie znajdziesz. Robiłem wina i z tych i z tych. W piwie różnicy nie wyczujesz.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz dodać składników które wymienili koledzy wyżej, ale jabłka i sok z jabłek sobie daruj bo zmarnujesz piwo...

 

wanilia, syrop malinowy, cynamon, róża, śliwki, z tego możesz zrobić zaprawkę, ale z jabłek to jabol wyjdzie, i do tego nieudany

 

albo po prostu dodaj jakis chmiel aromatyczny typu citra na fermentację cichą i wyjdzie Ci to duzo lepsze niż bełcik.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Owoce typowo winne jak jabłka, maliny, czy porzeczki raczej po prostu zrobią wino i smak wina Będzie zdecydowanie dominował.

Tu bym polemizował. Zależy.

Jeśli z tej puchy zrobisz 16L o 12BLG bez dodawania cukru to 4 litry soku jabłkowego nie powinno zdominować piwa. Zwłaszcza jak dodasz jeszcze jakieś zioła.

Myślę że nawet proporcja (16L + 4L) jest na tyle ok aby sok i aromat jabłek był wyczuwalny przy zachowanym charakterze piwnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko w dużo mniejszych ilościach. Raczej jako dodatki do zasadniczego piwa.

 

Weź pod uwagę, że smaki winne są intensywniejsze niż piwne. Nie wiem jak się zachowają drożdże piwne w obecności prawie 5 L soku owocowego. Myślę, że zrobią wino, a półtora litra brewkita potraktują jak dodatkowe cukry do fermentacji winnej.

 

Z tym, że ja teoretyzuje, nigdy nic takiego nie robiłem... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:)

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:)

:beer:

A to na 100% - jak zacznę dam znać :)

Zastanawiam się jeszcze nad opcją skórki z pomarańczy i przyprawami korzennymi... do niedzieli muszę się jakoś określić - w ten dzień zaplanowałem sobie warzenie :)

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zamierzam jakoś niedługo zrobić malinowe 4kg pilzeńskiego zacieranego na słodko, ok 2L syropu malinowego, marynka, lubelski i laska wanilii na jakieś 18L ale na pewno nie jabłka, wynalazki takie jak "jabłko w piwie" to co innego, niż piwo fermentowane z sokiem jabłkowym, zrobisz jak zechcesz, najlepiej później podziel się wynikiem:)

:)

A... syrop malinowy kupujesz, czy robisz samodzielnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

skórka gorzkiej pomarańczy jest w porządku, korzenne piwko jest dobre na zimę :)

 

a syrop kupię, byle bez konserwantów, herbapol ponoć jest dobry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.