Skocz do zawartości
Tanksztela

płatki dębowe

Rekomendowane odpowiedzi

racja, pytanie jakie piwo i jaki efekt chcesz uzyskac. Inna sprawa ze bywaja tez rozne rodzaje platkow, w roznym stopniu opiekane. Ja na przyklad swego czasu do czekoladowego stouta dawalem 60g srednio opiekanych, ale sam stout byl tak intensywny w smaku ze platki ostatecznie byly gdzies na dalszym planie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżę temat. Mam płatki dębowe "HEAVY TOAST" dostępne w Biowinie i Obi :) skorzystałem z nich przy robieniu miodu, później wyparzyłem i mają teraz ciekawy aromat miodowo dębowy. Dodawał ktoś kiedyś coś takiego do piwa? Jeszcze nie wiem do czego by je dodać i czy nie lepiej je wyrzucić.

 

 

mam nadzieję, że zwrot "Dodawał ktoś kiedyś coś" jest w miarę zrozumiały :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie, jak dodam przy następnym nastawie dam znać czy coś z tego miodowego aromatu przeszło do piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasyp był taki

 

3 kg wędzony whiskey

1 kg wędzony Steinbach

1 kg wiedeński

1 kg monachijski

0,1 kg zakwaszający

 

wiec bardziej wędzony w dymie torfowym. Whiskey i beczka to pasuje. Myśląc o tej warce kupiłem płatki mocno opiekane. Teraz się waham

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pływają po powierzchni -- jest z tym pewien problem, bo pod koniec przelewania co mniejsze są w stanie "zaciągnąć" się do wężyka. Pończocha taka jak po chmieleniu na zimno wiele tu nie da, bo płatki nie są na tyle duże, żeby przejść przez wężyk (przynajmniej ja takich nie miałem), jedynie go zaczopowują go u wejścia. Da się to rozwiązać odganiając je np. łyżką piwowarską, ale trochę ciężko to wykonać w pojedynkę...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy do "Coopers - India Pale Ale" można dodać płatki ? Tzn pewnie można le jaki to da efekt?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chmiel zabije posmak płatków więc szkoda produktów. zastaw sobie do inny stylów piwa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkopie temat

Robiłem american stouta z dodatkiem płatków średnio opiekanych, które to dodawałem po przelaniu z burzliwej (albo bez przelewania na cichą, tak czy siak kiedy byłem pewien, że fermentacja ustała), wcześniej wygotowałem je przez 10 minut i wrzuciłem co ważne same płatki bez tego w czym się gotowały. Pytanie jakie mam to czy można razem z płatkami wlać wodę, w której się gotowały co wzmocni efekt czy raczej może to wnieść jakieś niechciane smaki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam, że zapach miała przyjemny, w smaku jej nie próbowałem. Była zabarwiona od płatków na brązowawo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×