Jump to content
Sign in to follow this  
Tanksztela

płatki dębowe

Recommended Posts

racja, pytanie jakie piwo i jaki efekt chcesz uzyskac. Inna sprawa ze bywaja tez rozne rodzaje platkow, w roznym stopniu opiekane. Ja na przyklad swego czasu do czekoladowego stouta dawalem 60g srednio opiekanych, ale sam stout byl tak intensywny w smaku ze platki ostatecznie byly gdzies na dalszym planie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę temat. Mam płatki dębowe "HEAVY TOAST" dostępne w Biowinie i Obi :) skorzystałem z nich przy robieniu miodu, później wyparzyłem i mają teraz ciekawy aromat miodowo dębowy. Dodawał ktoś kiedyś coś takiego do piwa? Jeszcze nie wiem do czego by je dodać i czy nie lepiej je wyrzucić.

 

 

mam nadzieję, że zwrot "Dodawał ktoś kiedyś coś" jest w miarę zrozumiały :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie, jak dodam przy następnym nastawie dam znać czy coś z tego miodowego aromatu przeszło do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp był taki

 

3 kg wędzony whiskey

1 kg wędzony Steinbach

1 kg wiedeński

1 kg monachijski

0,1 kg zakwaszający

 

wiec bardziej wędzony w dymie torfowym. Whiskey i beczka to pasuje. Myśląc o tej warce kupiłem płatki mocno opiekane. Teraz się waham

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pływają po powierzchni -- jest z tym pewien problem, bo pod koniec przelewania co mniejsze są w stanie "zaciągnąć" się do wężyka. Pończocha taka jak po chmieleniu na zimno wiele tu nie da, bo płatki nie są na tyle duże, żeby przejść przez wężyk (przynajmniej ja takich nie miałem), jedynie go zaczopowują go u wejścia. Da się to rozwiązać odganiając je np. łyżką piwowarską, ale trochę ciężko to wykonać w pojedynkę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy do "Coopers - India Pale Ale" można dodać płatki ? Tzn pewnie można le jaki to da efekt?

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmiel zabije posmak płatków więc szkoda produktów. zastaw sobie do inny stylów piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopie temat

Robiłem american stouta z dodatkiem płatków średnio opiekanych, które to dodawałem po przelaniu z burzliwej (albo bez przelewania na cichą, tak czy siak kiedy byłem pewien, że fermentacja ustała), wcześniej wygotowałem je przez 10 minut i wrzuciłem co ważne same płatki bez tego w czym się gotowały. Pytanie jakie mam to czy można razem z płatkami wlać wodę, w której się gotowały co wzmocni efekt czy raczej może to wnieść jakieś niechciane smaki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.