Skocz do zawartości

A'la Grodziskie 8°Blg-wskazówki do warzenia


joksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie

Mam problem: Jakiś czas temu zakupiłem zestaw do ważenia A'la Grodziskie 8°Blg-wersja śrutowana z tym że zgubiłem gdzieś wskazówki potrzebne do ważenia. Zaznaczam że są to moje pierwsze kroki w dziedzinie piwowarstwa.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jest posiadaczem tej instrukcji?

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi przesłał skany ;)

Z góry serdecznie bardzo dziękuję

 

edit elroy: poprawiony błąd ort. w tytule.

Edytowane przez elroy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sprawdź http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w - literka G

nie kupowałem zestawów we wszystkich sklepach ale mogą byc receptury, które mimo wszystko nie zawierają instrukcji krok po kroku...

jak cos nie będzie jasne to pytaj

;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wiki Ci nie pomorze to możesz spróbować w ten sposób:

5l wody podgrzej do 40°C i wsyp słody

temperaturę ustal na 37°C , utrzymuj ją przez 30min

dolej 2l gorącej wody, ustal temp. na 50°C , utrzymuj ją przez 20min

dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 70°C , utrzymuj ją przez 30min

dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 75°C , utrzymuj ją przez 30min

Do uzyskania 20l 8°Blg piwa musisz użyć ok. 13l wody do wysładzania.

Chmiel dodaj na początku gotowania, ew. podziel na dwie części i drugą połowę dodaj w 30 minucie gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA:

 

Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C

Trzymać w temp 37°C przez 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min.

Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min.

Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C :

1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l.

 

Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania.

 

Do rozlewu polecają 150g glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA:

 

Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C

Trzymać w temp 37°C przez 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min.

Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min.

Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C :

1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l.

 

Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania.

 

Do rozlewu polecają 150g glukozy.

Ja swoje Grodziskie robiłem tak że od razu wlałem 15 litrów wody i nie dolewałem gorącej z takiej przyczyny że mój gar zacierny jest tak szeroki że już się czajnik nie zmieści a elektrycznego nie posiadam to jakiś problem czy nie ma wpływu na piwo ??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Taka obserwacja - że przy takim schemacie zacierania jaki był w tej recepturze - rezultat miałem taki, iż gdy zrobiłem próbe jodową na brzeczce przedniej - to była pozytywna.

 

Podejrzewam , że to w związku z brakiem przerwy maltozowej, ewentualnie bardzo krótka przerwą....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.