Jump to content
joksiu

A'la Grodziskie 8°Blg-wskazówki do warzenia

Recommended Posts

Witam Serdecznie

Mam problem: Jakiś czas temu zakupiłem zestaw do ważenia A'la Grodziskie 8°Blg-wersja śrutowana z tym że zgubiłem gdzieś wskazówki potrzebne do ważenia. Zaznaczam że są to moje pierwsze kroki w dziedzinie piwowarstwa.

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów jest posiadaczem tej instrukcji?

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi przesłał skany ;)

Z góry serdecznie bardzo dziękuję

 

edit elroy: poprawiony błąd ort. w tytule.

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się, że skoro kupiłeś gotowy zestaw, to składniki powinny być odważone. No, może chmiel będziesz musiał przeliczyć i odważyć mniejszą ilość od tej dodanej do zestawu. ;)

 

waRZyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi z tym, że Kolego Tomek-Pasieka może i te składniki są odważone ale w związku z tym że jestem początkujący potrzebuję instrukcji która była załączona w zestawie typu "Krok po kroku" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdź http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w - literka G

nie kupowałem zestawów we wszystkich sklepach ale mogą byc receptury, które mimo wszystko nie zawierają instrukcji krok po kroku...

jak cos nie będzie jasne to pytaj

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak wiki Ci nie pomorze to możesz spróbować w ten sposób:

5l wody podgrzej do 40°C i wsyp słody

temperaturę ustal na 37°C , utrzymuj ją przez 30min

dolej 2l gorącej wody, ustal temp. na 50°C , utrzymuj ją przez 20min

dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 70°C , utrzymuj ją przez 30min

dolej 3l gorącej wody, ustal temp. na 75°C , utrzymuj ją przez 30min

Do uzyskania 20l 8°Blg piwa musisz użyć ok. 13l wody do wysładzania.

Chmiel dodaj na początku gotowania, ew. podziel na dwie części i drugą połowę dodaj w 30 minucie gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joksiu, przyczepiłem się kardynalnego błędu ortograficznego. ;) Gdybym nie zrobił tego ja, zrobiłby to ktoś inny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA:

 

Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C

Trzymać w temp 37°C przez 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min.

Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min.

Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C :

1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l.

 

Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania.

 

Do rozlewu polecają 150g glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś robiłem to piwko.Oryginalna instrukcja z BA:

 

Ześrutowane słody zmieszać z 5 litrami wody ok. 40°C

Trzymać w temp 37°C przez 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 50°C i trzymać 20 min.

Dolać 3l gorącej wody, pogrzać do 70°C i trzymać 30 min.

Dolać 2l gorącej wody, pogrzać do 75°C i trzymać 30 min.

Wysładzać w 3 etapach wodą 72°C :

1 - 6l wody, 2 - 4l, 3 - 3l.

 

Gotować 90 minut. Pierwsza dawka chmielu (30g) na początku gotowania, druga (20g) po 20 minutach gotowania.

 

Do rozlewu polecają 150g glukozy.

Ja swoje Grodziskie robiłem tak że od razu wlałem 15 litrów wody i nie dolewałem gorącej z takiej przyczyny że mój gar zacierny jest tak szeroki że już się czajnik nie zmieści a elektrycznego nie posiadam to jakiś problem czy nie ma wpływu na piwo ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schemat zacierania z receptury Browamatora jest bardzo zbliżony do oryginału, tego się trzymać. :cool:

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taka obserwacja - że przy takim schemacie zacierania jaki był w tej recepturze - rezultat miałem taki, iż gdy zrobiłem próbe jodową na brzeczce przedniej - to była pozytywna.

 

Podejrzewam , że to w związku z brakiem przerwy maltozowej, ewentualnie bardzo krótka przerwą....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.