Jump to content

Ekstrakty WES a mini nastawy


Marciu11
 Share

Recommended Posts

Witam Nowych kolegów ;)

 

Mam na imię Marcin, mam 35 lat, jestem nałogowym alk...

...oj sory nie to spotkanie... ;)

 

Jako że jestem raczkującym piwowarem, pozwolę sobie zadać pytanie mnie nurtujące.

Puki co nie pytam się o technologię i najczęściej pojawiające się pytania, gdyż czytam, oglądam i zgłębiam wiedzę już jakiś czas i wydaje mi się że z tym być problemów nie powinno. Mam natomiast pytanie bardziej praktyczne.

 

Otóż tak:

 

Naszło mnie na zrobienie sobie domowego, dobrego piwa. Wiem że czytając słowo dobre od razu nasuwa się określenie zacieranie i na pewno każdy od razu by taką poradę zapodał - ja sam zresztą też.

Niestety zdrowotnie jest jest to jakie proste, w moim przypadku.

Po pierwsze niestety los przykuł mnie do wózka. Po drugie obdarował mnie chorobą hemofilią zwaną a to z kolei się wiąże z tym że wysiłek fizyczny jest jest moim sprzymierzeńcem, niestety.

No ale nie piszę tego żeby się wyżalać, tylko nakreślić jak wygląda sytuacja.

Zrobić piwko zacierane słodowe chciał bym, bardzo ale nie te możliwości, nie te realia. Choć na pewno to Kopernik nie żyje - jak to mówią i czas pokaże...

 

A więc moje oczy skierowały się na bardziej gotowe produkty/pół produkty a więc ekstrakty słodowe.

Chciałem zakupić 2x1,7kg niechmielonego ekstraktu. Do tego różnego rodzaju chmiel i poeksperymentować...

 

Taka mniejsza warka ma tę zaletę, że łatwiej mi przy mniej operować (mniejsza waga itd), po drugie pozwoli wypróbować 2 rodzaje piwa jakie może z niech wyjść. Pić też raczej piję sporadycznie - jak mogę.

 

I tu pytanie, czy taka puszka 1,7kg jest odpowiednią ilością na taką mini warkę (10-12l) - jak to przeliczyć na moc? Przy opisie produktu nie ma opisanego BLG jaki można z niego uzyskać. http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=2 - wolę raczej piwa słabsze takie do kufelka przez TV - 10-11blg.

Druga sprawa to czy lepiej zakupić te puszki syropu, czy te sypkie? I czy one są równoważne? Prawdę mówiąc wolał bym sypkie.

I sprawa trzecia. Jak rozumiem ilość chmielu muszę brać na pół, przy połowie objętości, czy nie przelicza się to liniowo?

 

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas na odpowiedź.

Marcin

Link to comment
Share on other sites

I tu pytanie, czy taka puszka 1,7kg jest odpowiednią ilością na taką mini warkę (10-12l) - jak to przeliczyć na moc?

1,7kg ekstraktu powinno Ci wystarczyć na ok 11-13litrów 10-11°Blg

Tu jest tabelka na podstawie której możesz oszacować ilość.

Druga sprawa to czy lepiej zakupić te puszki syropu, czy te sypkie? I czy one są równoważne?

Syrop to 80% ekstrakt, a sypkie to hmm chyba 100%. ;)

Sypkie są trochę droższe, ale bierz które Ci wygodniej.

 

I sprawa trzecia. Jak rozumiem ilość chmielu muszę brać na pół, przy połowie objętości, czy nie przelicza się to liniowo?

Tak. Liniowo. Tzn zmniejszasz ilość chmielu proporcjonalnie o tyle samo % o ile zmniejszyła się ilość brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

W przybliżeniu można przyjąć, że 0,3 kg płynnego ekstraktu podnosi gęstość o 1 blg w 20-litrowej brzeczce. W twoim przypadku (10 l) o 2°Blg a więc 11,33°Blg (1,7/0,3 * 2). Oczywiście w praktyce wynik może się trochę różnić od tych obliczeń.

Polecam ekstrakty płynne WES, wysoka jakość w przystępnej cenie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.