Skocz do zawartości

Browar Domowy u Świdra


Rekomendowane odpowiedzi

01 lipca 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 80 Polski Chmiel!

próba stylu: jasny ale

 

Zasyp:

słód pilzneński 6700 g

słód wiedeński 1500 g

słód monachijski I 500 g

słód karmelowy 150 200 g

słód zakwaszający 100 g

................suma: 9000 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 35'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Sybilla 6% 25 g - 60'

Sybilla 6% 25 g - 20'

Oktawia 7% 50 g - 20'

Puławski 4,5% 25 g - 20'

Puławski 4,5% 50 g - 0'

 

______________________________________________

43 l brzeczki 13°Blg (IBU ~25 j.)

 

Drożdże:

Starter suchych S-04

 

Wydajność: 65%

 

Uwagi:

- Podwójne warki są męczące.. Nie mieści mi się cały filtrat (ok. 60 litrów) w kotle warzelnym i muszę zajmować inne gary i palniki - powoduje to dość duże odparowanie

- Najpewniej będzie dolewka 3 litrów wody do planowanych 12°Blg

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 lipca 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 81 Bursztynek

próba stylu: Amber ale

 

Zasyp:

słód pilzneński 3700 g

słód monachijski II 1500 g

................suma: 5200 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 35'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

IUNGA 25 g - do zacieru - początek

Magnat 11% 15 g - 50'

Magnat 11% 10 g - 20'

Cascade DE 5,5% 50 g - 20'

Ahtanum 20 g - 0'

Pacyfic Gem 20 g - 0'

 

______________________________________________

27 l brzeczki 12,4°Blg (IBU ~33 j.)

 

Drożdże:

Suche US-05

 

Wydajność: 67%

 

Uwagi:

-

-

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

28 września 2017 Wola Drzewiecka

# Warka 82 SINGLE HOP ENIGMA

próba stylu: Amber ale

 

Zasyp:

słód pilzneński 4000 g

słód monachijski I 1000 g

słód karmelowy 30 100 g

słód SPECJAL B 100 g

................suma: 5200 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Enigma 16,5% 10 g - 50'

Enigma 16,5% 25 g - 20'

Enigma 16,5% 15 g - 10'

Enigma 16,5% 25 g - 0'

 

______________________________________________

27 l brzeczki 12°Blg (IBU ~43 j.)

 

Drożdże:

Suche US-05

 

Wydajność: 65%

 

Uwagi:

-

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

29 września 2017

# Warka 83

próba stylu: Dunkelweizen

 

Zasyp:

słód pszeniczny 2500 g

słód monachijski I 2200 g

słód karmelowy pszeniczny 200 g

słód zakwaszający 100 g

................suma: 5000 g

+ miód sztuczny 1500 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

55°C - 15'

63°C - 35'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Magnum 11% 15 g - 60'

Marynka 6% 25 g - 20'

Marynka 6% 25 g - 0'

 

 

______________________________________________

30 l brzeczki 13°Blg (IBU ~22 j.)

 

Drożdże:

gęstwa WB-06

 

Uwagi:

- piwo bardzo mdłe.. Drożdże poszły w gumę balonową i landrynki.

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 września 2017

# Warka 84

próba stylu: Schwarzbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 2000 g

słód monachijski I 2000 g

słód monachijski II 500 g

słód karmelowy 300 300 g

słód czekoladowy 1200 300 g

................suma: 5100 g

+ Sybilla 25 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 40'

72°C - 20'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Sybilla 6% 25 g - 60'

Sybilla 6% 40 g - 20'

Sybilla 6% 10 g - 0'

 

______________________________________________

28,5 l brzeczki 11,5°Blg (IBU ~28 j.)

 

Drożdże:

Gęstwa W-34/70

 

Wydajność: 67%

 

Uwagi:

- bardzo dobre, udane piwo!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 września 2017

# Warka 85

próba stylu: marcowe wędzone

 

Zasyp:

słód pilzneński 1600 g

słód wiedeński 1000 g

słód monachijski I 1000 g

słód wędzony czereśnią 1000 g

słód wędzony gruszą 1000 g

słód wędzony własny 400 g

................suma: 6000 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

ZULA 9% 20 g - 60'

ZULA 9% 5 g - 20'

Oktawia 7% 25 g - 20'

Oktawia 7% 25 g - 0'

 

______________________________________________

26 l brzeczki 15°Blg (IBU ~33 j.)

 

Drożdże:

Gęstwa W-34/70

 

Wydajność: 69%

 

Uwagi:

- Bardzo udane piwo. Delikatna wędzonka! Jak nie lubię piw wędzonych tak to piłem ze smakiem :)

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 września 2017

# Warka 86

próba stylu: American lager

 

Zasyp:

słód pilzneński 5200 g

słód wiedeński 2500 g

słód monachijski I 1000 g

słód karmelowy 150 200 g

słód zakwaszający 100 g

................suma: 9000 g

+ Sybilla 25 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 35'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Magnum 11% 25 g - 60'

 

Chinook 11% 30 g - 20'

Columbus 12,5% 30 g - 20'

Simcoe 13% 25 g - 20'

 

Lemon Drop 4,6% 25 g - 0'

Simcoe 13% 25 g - 0'

Citra 13,5% 25 g - 0'

 

______________________________________________

45 l brzeczki 13,8°Blg (IBU ~50 j.)

 

Drożdże:

Gęstwa W-34/70

 

Wydajność: 73%

 

Uwagi:

- odrobinę zbyt ciężkie, mogłem przeciągnąć przerwę 63°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09 listopada 2017

# Warka 87 Na Wiedeń!

próba stylu: Wiedeńskie

 

Zasyp:

słód wiedeński 5500 g

................suma: 5500 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 6% 25 g - 60'

Sybilla 6% 40 g - 25'

______________________________________________

29 l brzeczki 13°Blg (IBU ~30j.)

 

Drożdże:

Gęstwa W-34/70

 

Wydajność: 72%

 

Uwagi:

- przyzwoite piwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09 listopada 2017

# Warka 88

próba stylu: Monachijskie

 

Zasyp:

słód monachijski I 3000 g

słód pszeniczny 1500 g

słód pilzneński 500 g

słód SPECJAL B 200 g

słód czekoladowy 1200 300 g

................suma: 5200 g

+ Sybilla 25 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 6% 25 g - 60'

Sybilla 6% 30 g - 20'

Żatecki 6% 50 g - 0'

 

______________________________________________

28 l brzeczki 11°Blg (IBU ~27,1j.)

 

Drożdże:

Gęstwa W-34/70

 

Wydajność: 62%

 

Uwagi:

 

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 listopada 2017

# Warka 89

próba stylu: Pale Ale

 

Zasyp:

słód Pale Base 6000 g

słód amber 200 g

................suma: 6200 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 25'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Columbus 12,5% 20 g - 60'

Chinook 11,3% 25 g - 20'

Citra 13,5% 25 g - 0'

 

______________________________________________

27 l brzeczki 15,1°Blg (IBU ~43j.)

 

Drożdże:

suche US-05

 

Wydajność: 70%

 

Uwagi:

- piwo fermentowało w lodówce - cieplarce + kabel grzewczy 50 W + sterownik do grzania terarium

Zestaw dobrze trzymał ciepło (ustawione ok. 20°C), nawet mimo temperatur zewnętrznych bliskich O°C

 

- piwo dostało zakarzenia.. kanał.. Trochę  też pewnie moja wina, bo podszedłem do tego piwa dopiero w marcu 2018

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 listopada 2017

# Warka 90

próba stylu: wędzone

 

Zasyp:

słód wędzony torfem 3500 g

słód wiedeński 1000 g

słód Red X 500 g

słód amber 200 g

................suma: 5200 g

 

Zacieranie:

pH 8,0 -> korekcja pH 5,9

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

ZULA 9% 20 g - 60'

ZULA 9% 5 g - 20'

Oktawia 7% 25 g - 20'

Oktawia 7% 25 g - 0'

 

______________________________________________

26 l brzeczki 13,5°Blg (IBU ~33j.)

 

Drożdże:

suche US-05

 

Wydajność: 71%

 

Uwagi (podobnie jak w warce 89):

- piwo fermentowało w lodówce - cieplarce + kabel grzewczy 50 W + sterownik do grzania terarium

Zestaw dobrze trzymał ciepło (ustawione ok. 20°C), nawet mimo temperatur zewnętrznych bliskich O°C

 

- piwo dostało zakarzenia.. kanał.. Trochę  też pewnie moja wina, bo podszedłem do tego piwa dopiero w marcu 2018

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 kwiecień 2018

# Warka 91

próba stylu: wiedeńskie

 

Zasyp:

słód wiedeński 4000 g

słód pszeniczny 1500 g

................suma: 5500 g

+ Puławski 25 g

 

Zacieranie:

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 6% 20 g - 60'

Sybilla 6% 40 g - 20'

______________________________________________

27,5 l brzeczki 13°Blg (IBU ~22j.)

 

Drożdże:

starter W-34/70

 

Wydajność: 68%

 

Uwagi:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 kwiecień 2018

# Warka 92

próba stylu: schwarzbier

 

Zasyp:

słód pilzneński 1300 g

słód pszeniczny 700 g

słód monachijski I 2000 g

słód monachijski II 600 g

słód karmelowy 300 300 g

słód czekoladowy 1200 300 g

................suma: 5200 g

+ Sybilla 25 g

 

Zacieranie:

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C + słody palone -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Sybilla 6% 20 g - 60'

Magnat 6% 40 g - 20'

Sybilla 6% 10 g - 5'

 

______________________________________________

27,5 l brzeczki 13°Blg (IBU ~24j.)

 

Drożdże:

starter W-34/70

 

Wydajność: 72%

 

Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 kwiecień 2018

# Warka 93

próba stylu: oktoberfest

 

Zasyp:

słód monachijski I 2000 g

słód wiedeński 1500 g

słód pszeniczny 1000 g

słód monachijski II 750 g

słód SPECJAL B 250 g

................suma: 5500 g

+ Sybilla 25 g

 

Zacieranie:

63°C - 30'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Marynka 6% 10 g - 60'

Magnum 11% 10 g - 60'

Marynka 6% 10 g - 20'

Magnum 11% 10 g - 20'

 

______________________________________________

26 l brzeczki 14°Blg (IBU ~26j.)

 

Drożdże:

starter W-34/70

 

Wydajność: 70%

 

Uwagi:

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 kwiecień 2018

# Warka 94

próba stylu: witbier

 

Zasyp:

słód Pale Ale 3200 g

słód karmelowy 150 200 g

płatki owsiane 1500 g

................suma: 4900 g

+ Cascade 25 g

 

Zacieranie:

63°C - 40'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Magnum 11% 15 g - 60'

 

Cascade 7% 20 g - 20'

 

1/2 Skórka z limonki - 15'

Kolendra 10 g - 15'

Curacao 10 g - 15'

 

1/2 Skórka z limonki - 5'

Kolendra 10 g - 5'

Curacao 20 g - 5'

 

Citra 7% 20 g - 0'

 

______________________________________________

26,5 l brzeczki 12,1°Blg (IBU ~27,6j.)

 

Drożdże:

starter W-34/70

 

Wydajność: 69%

 

Uwagi:

Edytowane przez Swiaderny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 kwiecień 2018

# Warka 95

próba stylu: jasny lager amerykański

 

Zasyp:

słód Pale Ale 5000 g

słód wiedeński 1100 g

słód pszeniczny 1500 g

płatki pszenne 1000 g

słód karmelowy czerwony 400 g

................suma: 9000 g

+ Sybilla 12 g

+ Oktawia 25 g

 

Zacieranie:

63°C - 40'

72°C - 30'

->79°C -> filtracja

 

Chmielenie (60'):

Oktawia 7% 25 g - 60'

Oktawia 7% 25 g - 20'

Cascade  7% 30 g - 20'

Polaris 20% 50 g - 0'

______________________________________________

46 l brzeczki 13°Blg (IBU ~32j.)

 

Drożdże:

starter W-34/70

 

Wydajność: 70%

 

Uwagi:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.