Afghan 27 1 Items Posted November 10, 2011 Witam wszystkich piwowarów. Smakoszem piwa jestem już od wielu lat, ale od jakiegoś czasu zaczął mnie interesować temat produkcji własnego domowego piwka. Od kilku dni czytam artykuły i posty na tym serwisie i coraz bardziej przekonuję się do postawienia swojej pierwszej warki Jeszcze dwa dni temu chciałem pierwszą warkę robić z brewkita ale jak trochę już poczytałem to chyba zacznę od piwa z ekstraktu słodowego, w sumie nie wygląda jakoś trudno, a już o krok bliżej do zacierania . Ale nic, zobaczymy jak to będzie, jeszcze trochę czasu minie, bo muszę jakiś sprzęt kupić i trochę więcej teorii przyswoić, a potem się zobaczy, także wracam do czytania . Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mahho 0 Posted November 10, 2011 Witam jako pierwszy Rób rób, nic trudnego nie ma w ekstraktach, chociaż za pierwszym razem jest ciężko, dalej już tylko z górki Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted November 10, 2011 Witaj. Życzę powodzenia przy pierwszej warce Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted November 10, 2011 Witaj na forum. Uzupełnij dane, z jakiej miejscowości jesteś. Może ktoś mieszka po sąsiedzku i pomoże, doradzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
malymiki 4 1 Items Posted November 10, 2011 Witaj. Fajnie, że zaczynasz od ekstraktów. Rób pierwszą warkę poznasz co i jak i szybko bierz się za zacieranie. Powodzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted November 10, 2011 Witam i życzę powodzenia:okey: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted November 11, 2011 Tak czytam, czytam i patrze, że to zacieranie nie jest jakoś strasznie trudne.:rolleyes: Hmmm, może jeszcze wyjdzie, że zacznę od zacierania Widziałem kilka nie trudnych przepisów dla laika Bym musiał jeszcze oprócz podstawowego sprzętu skołować duży garnek, no ale zobaczymy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Havran 4 Posted November 11, 2011 Witaj na forum. Uzupełnij dane, z jakiej miejscowości jesteś. Może ktoś mieszka po sąsiedzku i pomoże, doradzi. Mieszka, mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ignac99 14 Posted November 11, 2011 Witam na forum i życzę zadowolenia z wyników warzenia. A jak tak zrobisz: ...... może jeszcze wyjdzie, że zacznę od zacierania to masz automatycznie plusa od Wujka Jejskiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
polter 12 Posted November 11, 2011 Witam i powodzenia życzę. Ja zacząłem od brew-kita i powiem ci jedno, skocz do sklepu kup gar 30 l i zaczynaj od warzenia. Od tego momentu dopiero zaczyna się przygoda i docenienie własnręcznie uwarzonego piwa. Szkoda czasu na "podróbki" Ja ten błąd popełniłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 151 1 Items Posted November 12, 2011 Witaj, Ja też zaczynałem od zacierania i piwa z puszki do tej pory nie zrobiłem. Tak więc zaczynaj śmiało i warz ! Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
ART200 3 1 Items Posted November 12, 2011 Witaj wśród piwowarów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted November 12, 2011 Mieszka, mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie. Witam Havran. Kolega z Węgrowa! To rzut beretem A dużo Havran już warek nastawiłeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lukas 1 Posted November 12, 2011 Witaj! Ja też uwarzyłem 3 puchy Coopersa nim zatarłem. Błąd życiowy powiadam Ci!!! Kupuj gar i jedź z koksem! Wybierz coś na początek z jednotemperaturowym , prostym zacieraniem.... Zobaczysz co za efekt! Pozdrawiam z Pomorza! Quote Share this post Link to post Share on other sites
danol148 2 1 Items Posted November 13, 2011 Witam na forum zaczynaj od zacierania ja można powiedzieć że jestem puszkowym weteranem zrobiłem ponad 10 warek z puszek ale dopiero zacieranie pokazało co można uzyskać za piwko Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzyncio 0 Posted November 13, 2011 Witam na forum. Także polecam zacieranie.Samych udanych warek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zstars 0 Posted November 13, 2011 Witam i pozdrawiam, zacieraj a poznasz prawdziwy smak własnoręcznie zrobionego piwka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Havran 4 Posted November 14, 2011 (edited) Mieszka' date=' mieszka... Witam sąsiada! Oczywiście chętnie pomogę, pokażę omówię co i jak, a nawet sprzętu pożyczę. Konkursowych piw co prawda nie warzę, ale coś tam wiem na temat zacierania. Generalnie, chyba jak większość forumowiczów, zachęcam do takiego sposobu. Jakby były pytania to wal śmiało na PW. Na forum zaglądam praktycznie codziennie.[/quote']Witam Havran. Kolega z Węgrowa! To rzut beretem A dużo Havran już warek nastawiłeś? Witam. Straciłem rachubę i nie dlatego, że tak dużo tylko po prostu nie liczę. Na szybko szacuję na około 40 warek. To niewiele jak na 3 lata, ale wystarczająco dużo żeby znać podstawy. Nie sugeruj się info o mnie, jest nieco mylące. Jestem tu od 2009 roku, ale wcześniej pod innymi nickiem. Oczywiście zachęcam do zacierania. Początek też był z puszki i uważam to za zbędne doświadczenie. Proponuje PW żeby nie zaśmiecać forum. Przepraszam za brak polskiego języka, piszę z telefonu. Edited November 14, 2011 by Havran Quote Share this post Link to post Share on other sites