Jump to content
Sign in to follow this  
polter

Wykorzystanie brew-kita Lager

Recommended Posts

Witam

Po moich początkach w warzeniu piwa pozostała mi pucha Lagera z firmy Brewmaker. Nie chciałbym już robić piwa tylko na jego podstawie /zacieranie jest jednak przyjemniejsze/ W związku z tym mam pytanie czy można wykorzystać ekstrakt jako dodatek do jakiegoś warzonego, mocniejszego piwa. Został mi jeszcze zestaw słodów z BA na Maibocka, który zamierzam wkrótce wykorzystać

W zestawie jest:

-słód pilzneński 3,0kg

-słód pszeniczny jasny 1,0kg

-słód Carahell - 0,4kg

 

Wg założeń zestawu powinno wyjść ok 15l 16°Blg

 

Z moich wyliczeń wynika, że puszka tego ekstraktu powinna zawierać w sobie ok 1200-1300g cukrów, co pozwoliłoby zwiększyć nastaw do ok 22-23l bez zmiany gęstości.

Jako, że jest to ekstrakt nachmielony, ok 35IBU na 22l, chciałbym zrezygnować z chmielenia 20g Marynki na goryczkę a dodać jedynie wg instrukcji ostatnią dawkę 10g Tetnanngera na 3min

 

Prosiłbym teraz o jakieś opinie, czy jest wogóle sens zabawy w takie dodatki, czy akurat do tego piwa czy może innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.