Jump to content
Sign in to follow this  
Bogodar

Smaki w piwie

Recommended Posts

W dwóch moich warkach pojawiał się smak, który trudno mi opisać i dopasować do wad spisanych przez Dave'a Millera, czy też tutaj: http://www.kroc.org/Links/TroubleshootingGuide.htm, natomiast jest to smak zdecydowanie dla mnie nieprzyjemny.

 

Smak ten jest wyczuwalny w finiszu przy wydychaniu. Coś jakby gorzkawy korzeń pietruszki - smaki się chyba najgorzej opisuje :P

Bardzo dużo tego czegoś jest w Czerwonym Smoku Fortuny i odrobinkę gdzieś w tle budziejowickiego Budweissera.

 

Obie warki akurat były chmielone Lubelskim na goryczkę (sic!) i to jedynie mają wspólne. Może to być przyczyną/źródłem tego posmaku?

Pierwsza z nich (Koelsch) warzona latem zainfekowała czymś z powietrza i miała trochę goździka (dobrze wyczuwalnego, gdy piwo było ciepłe ~20 °C), więc myślałem, że to tego kwestia, ale druga warzona niedawno nie wykazywała oznak infekcji.

 

Znacie jeszcze jakieś źródła, w których opisy wad/posmaków piwnych są bogato i przystępnie opisane (czy też podają jak odtworzyć ten smak)?

Ewentualnie czy domyślacie się o jaki smak mi chodzi i znacie przyczynę jego powstawania?

 

Pyrsk,

B.

Edited by Bogodar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli wyczuwasz pietruszkę - warzywa, to infekcja.

Bardziej zapoznani w temacie Ci odpiszą - co ? jak? itp.

Jeśli te piwa można wypić - PIJ SZYBKO.

Nie przejmuj się tym warz dalej! Będzie lepiej!

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Jednym z ważnych celów gotowania jest odparowanie niechcianych substancji i zapachów, z których najważniejszą jest DMS. W piwie jest on odpowiedzialny za powstawanie zapachów gotowanych warzyw, konserwowej kukurydzy itp. "

 

Może to o to chodzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Link który podałeś nie działa (przynajmniej u mnie).

Na ogół gdy nie wiadomo o co chodzi, to jest to infekcja. Pij jeśli jest pijalne, albo rozdaj tym którym smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Link który podałeś nie działa (przynajmniej u mnie).

Usun ',' znajdujacy sie na samym jego koncu i bedzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Jednym z ważnych celów gotowania jest odparowanie niechcianych substancji i zapachów, z których najważniejszą jest DMS. W piwie jest on odpowiedzialny za powstawanie zapachów gotowanych warzyw, konserwowej kukurydzy itp. "

Nie jestem znawcą, ale na warzeniu w Omercie sięgnąłem rady i nie był to DMS (też miałem pierwotnie takie podejrzenia).

 

Jeśli wyczuwasz pietruszkę - warzywa, to infekcja.
Na ogół gdy nie wiadomo o co chodzi, to jest to infekcja.

Też takie mam założenie, ale dziwi mnie obecność tego samego smaku w Fortunie. Sprzedają zainfekowane piwo?

 

 

musisz się wybrać na konkurs sędziowski tam uczą tylko o wadach.

Bardzo chciałbym. Natomiast prędko to się nie wydarzy.

 

Link który podałeś nie działa

Właśnie poprawiłem.

 

Pyrsk,

B.

Share this post


Link to post
Share on other sites
musisz się wybrać na konkurs sędziowski tam uczą tylko o wadach.

Bardzo chciałbym. Natomiast prędko to się nie wydarzy.

Chcesz żeby wszystkie piwa przestały Tobie smakować? :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wybiorę się na poszukiwanie czerwonego smoka i zobaczę czy coś tam czuję.

Z drugiej strony, na browarbizie właśnie czytałem, że kilka osób w tym roku trafiło na kwaśne butelkowe piwa z tego browaru.

 

Pamiętaj, że zawsze możesz podesłać swoje piwo do kogoś kto ma większe doświadczenie w degustacji i sensoryce by potwierdził lub rozwiał Twoje obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba wybiorę się na poszukiwanie czerwonego smoka i zobaczę czy coś tam czuję.

Z drugiej strony, na browarbizie właśnie czytałem, że kilka osób w tym roku trafiło na kwaśne butelkowe piwa z tego browaru.

 

Pamiętaj, że zawsze możesz podesłać swoje piwo do kogoś kto ma większe doświadczenie w degustacji i sensoryce by potwierdził lub rozwiał Twoje obawy.

Wczoraj piłem Czerwonego-smak masakra ale nie kwaśne. Co do posyłania to ma znakomitego piwowara-sensoryka za płotem - Tierro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co do posyłania to ma znakomitego piwowara-sensoryka za płotem - Tierro

I takie rozwiązanie wydaje mi się najszybsze i najpewniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wczoraj piłem Czerwonego-smak masakra ale nie kwaśne.

Za nowego zarządu wszystkie Smoki się spiździły, od Srebrnego do Czerwonego. Jakaś taka pustota je dopadła. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMS możesz wyczuwać jeżeli chmielisz pod przykryciem a nie w "wolnym garnku" albo piwo nie brzeczka nie osiągnęła min. 100°C bo od tej temperatury DMS dość szybko ulatnia się z brzeczki

 

jeżeli mowa o DMS, jakimś cudem, to spróbuj gotować bez przykrycia na większym ogniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

DMS jest silnie lotny już od ok. 40°C.

 

Nie spotkałem jeszcze domowego piwa, w którym występowałby DMS, więc tym bym się mocno nie przejmował. Widocznie używamy dobrego słodu z małą ilością prekurorów SMM.

Share this post


Link to post
Share on other sites
DMS jest silnie lotny już od ok. 40°C.

 

Nie spotkałem jeszcze domowego piwa, w którym występowałby DMS, więc tym bym się mocno nie przejmował. Widocznie używamy dobrego słodu z małą ilością prekurorów SMM.

Malo piłeś ;-) więcej spotkań, zlotów i wymian polecam :), nie mówię że to częste, ale dostałem już parę kalafiorów, pietruszek i słynnych kukurydzianek ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
DMS jest silnie lotny już od ok. 40°C.

 

Nie spotkałem jeszcze domowego piwa, w którym występowałby DMS, więc tym bym się mocno nie przejmował. Widocznie używamy dobrego słodu z małą ilością prekurorów SMM.

też nie spotkałem osobiście piwa z wyczuwalnym DMS ale ponoć przy 100°C i więcej, więcej DMS ucieka z piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
DMS jest silnie lotny już od ok. 40°C.

 

Nie spotkałem jeszcze domowego piwa' date=' w którym występowałby DMS, więc tym bym się mocno nie przejmował. Widocznie używamy dobrego słodu z małą ilością prekurorów SMM.[/quote']

też nie spotkałem osobiście piwa z wyczuwalnym DMS ale ponoć przy 100°C i więcej, więcej DMS ucieka z piwa

No ale DMS może powstać też poprzez enzymatyczną redukcję sulfotlenku dimetylu (DMSO) przeprowadzaną przez drożdże podczas fermentacji burzliwej, ale podczas cichej powinien zostać usunięty. No i infekcje bakteryjne zwiększają poziom DMS w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.