Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

01E. Dortmunder Export

Recommended Posts

1E. Dortmunder Export

 

Aroma: Low to medium noble (German or Czech) hop aroma. Moderate Pils malt aroma; can be grainy to somewhat sweet. May have an initial sulfury aroma (from water and/or yeast) and a low background note of DMS (from Pils malt). No diacetyl.

 

Appearance: Light gold to deep gold, clear with a persistent white head.

 

Flavor: Neither Pils malt nor noble hops dominate, but both are in good balance with a touch of malty sweetness, providing a smooth yet crisply refreshing beer. Balance continues through the finish and the hop bitterness lingers in aftertaste (although some examples may finish slightly sweet). Clean, no fruity esters, no diacetyl. Some mineral character might be noted from the water, although it usually does not come across as an overt minerally flavor.

 

Mouthfeel: Medium body, medium carbonation.

 

Overall Impression: Balance and smoothness are the hallmarks of this style. It has the malt profile of a Helles, the hop character of a Pils, and is slightly stronger than both.

Comments: Brewed to a slightly higher starting gravity than other light lagers, providing a firm malty body and underlying maltiness to complement the sulfate-accentuated hop bitterness. The term "Export" is a beer strength category under German beer tax law, and is not strictly synonymous with the "Dortmunder" style. Beer from other cities or regions can be brewed to Export strength, and labeled as such.

History: A style indigenous to the Dortmund industrial region, Dortmunder has been on the decline in Germany in recent years.

Ingredients: Minerally water with high levels of sulfates, carbonates and chlorides, German or Czech noble hops, Pilsner malt, German lager yeast.

 

Vital Statistics:

Podstawowe informacje:

OG: 1.048 ? 1.056

IBUs: 23 ? 30

FG: 1.010 ? 1.015

SRM: 4 ? 6

ABV: 4.8 ? 6.0%

Commercial Examples: DAB Export, Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen, Ayinger Jahrhundert, Great Lakes Dortmunder Gold, Barrel House Duveneck's Dortmunder, Bell's Lager, Dominion Lager, Gordon Biersch Golden Export, Flensburger Gold

 

 

 

1E. Dortmunder Export

 

Aromat: Niski do średni aromat szlachetnych (niemieckich albo czeskich) chmieli. Umiarkowany aromat słodu pilzneńskiego; może być zbożowy do nieco słodkiego. Może mieć początkowy siarkowy aromat (wynikający z wody lub/i drożdży) oraz niski w tle nutka DMS (wynikająca z słodu pilzneńskiego. Brak diacetylu.

 

Wygląd: Od jasno złoty do głębokiego złotego koloru, klarowne wraz z trwałą białą pianą.

 

Smak: Ani smaki słodu pilzneńskiego, ani smaki szlachetnego chmielu nie dominują, ale obydwa są dobrze zbalansowane z odrobinką słodowej słodkości, które dają rześkie, orzeźwiające piwo. Zbalansowanie dalej kontynuuje przez finisz oraz goryczkę chmielową utrzymującą się w posmaku (aczkolwiek w niektórych przypadkach mogą być na finiszu odrobinę słodkawe). Czysty, brak owocowych estrów, brak diacetylu. Troszeczkę charakteru mineralnego może być zauważalne, aczkolwiek przeważnie nie przechodzi jako jawny smak i zapach mineralny.

 

Tekstura: Średnia treściwość, średnie nagazowanie.

 

Ogólne wrażenie: Zbalansowanie i gładkość są znakiem rozpoznawczym tego stylu. Ma słodowy profil Helles i chmielowy charakter Pilsa oraz jest troszeczkę mocniejszy niż obydwa poprzednie.

 

Komentarz: Warzony do troszeczke wyższej gęstości niż inne light lager, nadającą delikatną słodową teskture oraz podkreślającą słodowość by dopełnić siarkowe akcenty goryczki chmielowej. Termin ?Export? jest osobną kategorią pod niemieckim piwnym prawem podatkowym i nie jest całkowicie jednoznaczny ze stylem ?Dortmunder?. Piwo z innych miast może być warzone do mocy stylu Export oraz może być oznaczana jako takie.

Historia: Styl występujący lokalnie w przemysłowym regionie Dortmund. W Niemczech Dortmunder w ostatnich latach jest w zaniku.

 

Surowce: Woda mineralna z wysokim poziomem siarczanów, węglanów oraz chlorków. Niemieckie albo czeskie szlachetne chmiele, słód pilzneńskiego, niemieckie drożdże dolnej fermentacji.

Podstawowe informacje:

OG: 1.048 ? 1.056

IBUs: 23 ? 30

FG: 1.010 ? 1.015

SRM: 4 ? 6

ABV: 4.8 ? 6.0%

Komercyjne przykłady: DAB Export, Dortmunder Union Export, Dortmunder Kronen, Ayinger Jahrhundert, Great Lakes Dortmunder Gold, Barrel House Duveneck's Dortmunder, Bell's Lager, Dominion Lager, Gordon Biersch Golden Export, Flensburger Gold

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.