Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i po pierwszym zacieraniu,,, była partyzantka - i chyba to będzie dobra nazwa dla moich poczynań.

Utrzymuję numerację ze swoich zapisek, ale poprzednich poczynań nie chce mi się opisywać....

To po kolei:

 

Warka #10

- Pale Ale 5 kg

- Pilzneński 1.5 kg

- Carapils 375 g

- Caraaroma 325 g

 

Wsypane przy 70* do 18 L wody

temperatura spadła do 62*, podgrzane do 72* (kurde, trzeba gaz wcześniej wyłączać)

utrzymywane w zakresie 66-69*

Próba jodowa pozytywna... po dwóch godzinach mi się znudziło - podgrzane do 76* i do filtracji.

 

Wysładzane trzy razy wodą 75*, 70*, 55* do objętości 28L - kolejny błąd

BLG 11

 

Brzeczkę trzeba zacząć grzać już po pierwszej filtracji, bo gaz nie wydala - po czterech godzinach ostrego grzania, minimalne bąbelki, temperatura 101*

 

chmielenie

- Challenger - 50 g - 60 min.

- Challenger/EKG - 25/25 g - 25 min.

- EKG 25 g - 5 min.

Bardzo słabo wrzało, nie wiem czy nie za słabo...

 

Trzecia w nocy - chłodzenie, na balkon nie da rady, bo żona śpi po drodze. Więc do pustego, małego pokoju, okno na oścież i do łóżka.

 

8.00 temperatura 35* - dekantacja do fermentera, kolejna dekantacja, bo kranik przecieka.

9.30 26* - muszę wyjść, a boję się tego bez drożdży zostawiać do wieczora - suche S-04 - powinny ruszyć

 

I trzymanie kciuków...

 

Wnioski.

 

- robić mniejsze warki, bo gaz nie wydala, szybciej się schłodzi, można dać więcej wody do zacierania - i jak coś zepsuje, to będzie mniejszy żal...

- Sprawdzać dokładnie sprzęt.

- gotowanie chmielu w siateczkach to głupi pomysł.

- Plan, dopracować, przestrzegać, mniej improwizacji.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem

- Za gęsty zacier, dlatego problemy z próbą jodową- max 5kg słodu

- Co przeszkadza w woreczkach ?

- 101°C i słabo wrze? Sprawdź termometr.

W czym i na czym gotowałeś? Może grzałka zanurzeniowa będzie pomocna?

Edytowane przez anteks

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

termometr sprawdzałem z dwoma innymi, w temp niskich 5* i 22* pokazuje dobrze, chyba, że przekłamuje w wysokich. Woda ciut falowała i pokazywały się takie bąbelki jak z CO2 na oranżadzie.

Grzałkę kupię koniecznie, tylko muszę się rozeznać co jest w sklepach.

 

Woreczki: raz - mam wrażenie, że sporo smaku i aromatu chmielu w nich zostaje. Dwa - nie wyobrażam sobie ponownego ich użycia.

 

No i trzy - I tak planuję dwa razy przelewać brzeczkę - gorącą i schłodzoną. Wydaje mi się, że ma to kilka zalet: Przyspieszy schładzanie w newralgicznych temperaturach, pomoże napowietrzyć brzeczkę i odfiltruje chmieliny i inne wytwory gotowania.

 

Zacier faktycznie muszę planować rzadszy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kuchenka gazowa - standard (Chyba Mastercook, taka czteropalnikowa, jak w połowie polskich kuchni). Do tej pory palnik wydawał mi się bardzo mocny. Gotuję w zwykłym garze emaliowanym ca 30 Litrów.

Chmiel w granulacie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziwne, że 30l garnka nie możesz doprowadzić do wrzenia, ja 25l na starej zwykłej kuchence potrafię tak rozbujać, że brzeczka po dodaniu chmielu aż ucieka z gara :D (fakt,że przy podgrzewaniu stawiam na dużym i małym palniku jednocześnie). Sprawdź termometr, bo przy 101°C to powinno być wrzenie a nie lekkie bąbelki.

Prawie 7kg zasypu do 30l garnka - jak dla mnie max 5kg w kuchni i garze do mieszania to i tak dużo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A z ciekawości grzejesz na jednym czy na 2 palnikach? Ja też mam standardową gazówkę, dość wiekową. I jak dam na 2 górne palniki (ten największy i ten średni obok) to bez otwartych okien wrze tak że mam w domu saunę :D. A co do siatek to czemu nie wykorzystać ponownie? Przeprać w ręce, dobrze wypłukać i są jak nowe.

Edytowane przez Marmur

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A do chłodzenia brzeczki polecam wstawić do wanny lub brodzika. Dość szybko zejdzie do pożądanej temp.

I jak widze odwieczny kłopot piwowara domowego... żona... hmmmm tak to już chyba jest, ale że później piwko wytuta to już inny fakt

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Grzałem na jednym. Następne warzenie w sobotę - spróbuję na dwóch (choć garnek nie zasłania obu, boję się, że mi sporo energii bokami ucieknie) chyba, że dostanę gdzieś jakąś grzałkę.

 

Właśnie w kwestii grzałki... to ma być taka zwykła, zawinięta na końcu? np. taka: http://allegro.pl/grzalka-nurkowa-do-gotowania-wody-gn-1400w-i1870831459.html ta z aukcji ma 1400W, ale są inne od 300 do 2000W Jaka będzie w miarę sensowna do 30L gara?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam własnie taką jak z aukcji allegro, sprawdza sie bardzo dobrze, grzałka z tym dziubkiem przy rączce ma ten plus, że można ją "zawiesić" na garze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziś popołudniu rajd po sklepach w poszukiwaniu grzałki.

#10 (Ang.IPA trochę się o niego boję, zbyt wiele zawaliłem przy warzeniu) na razie drożdże produkują spore ilości CO2, a cała okolica baniaka pięknie daje czadu angielskimi chmielami.

 

Póki co plan na warkę #11

 

Pilzneński - 3 kg

Monachijski - 1.5 kg

Cara Pils - 300 g

Caraaroma - 300 g

 

Zacieranie dwustopniowe 62/72 po 30 min. słody wrzucę do wody nieco chłodniejszej ponad 50 stopni.

Wysładzanie do uzyskania 15-16 Blg. brzeczki.

 

Chmielenie jak w warce poprzedniej - Challenger i EKG.

50% Challenger - 60 min.

25/25% Challenger/EKG - 25 min.

25% EKG - 5 min.

W gramach zależnie od uzyskanej brzeczki - zakładam ca 50-55 IBU

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Raczej zatarł bym "po brytyjsku" tj. w jednej temperaturze 66- 68°C przez godzinę.

Edytowane przez Marmur

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 surowce odważone, ześrutowane i przygotowane na popołudnie.

Zmiana planów... miało być Ang.IPA, ale nie zlałem poprzedniego, więc nie mam gęstwy.

Pomyślałem więc o uwarzeniu "Mocnego Jasnego Pełnego" Ekstraktywnego, mocniejszego, aromatycznego piwa, na zimowe wieczory.

 

Pilzneński - 4.5 kg

CaraPils - 0.38 kg

CaraAroma 0.33 kg

 

Chmiele - North. Brewer i Lubelski.

 

Planuję uzyskać 15-19 L piwa około 14 blg.

 

Zacieranie: 62-72-76/30-30-5.

Na 15 L wody 5.21 kg słodu.

Wysładzanie do uzyskania żądanego ekstraktu.

Drożdże S-33.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Warka #11

 

Pilzneński - 4.5 kg

CaraPils - 0.38 kg

CaraAroma 0.33 kg

 

Zacieranie:

30 min - 62

30 min - 72

5 min - 76

 

Wysładzanie dwa razy do oko0ło 12 blg. (trudno mi określić wielkość, bo grzałem już pierwszy filtrat, dolewając kolejne.

 

28 g - Challenger - 60 min.

20 g - Lubelski - 25 min.

20 g - Lubelski - 5 min.

 

Po gotowaniu:

18 L - 14.5 Blg.

 

Brzeczka chłodzi się na balkonie jest -4, muszę ją kontrolować w nocy, żeby nie przemarzła ;)

 

Dalej bardzo niska wydajność... ;(

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No oby...

 

O pierwszej zdekantowane do baniaka. Pół torebki S-33, bez rehydracji, w temp 25*. Zostało około 15 Litrów brzeczki.

Teraz brzeczka ma 18*, temp otoczenia 14*. W rurce pierwsze oznaki fermentacji, czyli drożdże odżywają.

Chyba się jednak pogodzę z woreczkami na chmiel...

Na wtorek mam mieć grzałkę.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#10

15.11 9:00 Blg 7,5

trochę sporo... trzeba sprawdzić pod koniec tygodnia.

Smak dziwny, czuć alkohol, słodycz i intensywne nuty chmielowe z wyraźną goryczką. Zbyt to wszystko winne, no, ale to jeszcze nie jest nawet zielone piwo... zapach niepokojący - kiedyś robiłem wino żytnie i pachniało podobnie, oczywiście pomijając chmiel.

 

No i coś dziwnego - piwo jest jakby pikantne. tak, jak by było zaprawione tabasco. (oznak infekcji nie ma, ani octów, ani kwasu.... tylko ta ostrość)

Co to może być?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#10 - 6 Blg - wygląda, że więcej nie zejdzie... generalnie jest średnie - więcej już nie odfermentuje, będzie mocno słodowe - trudno. wychodzi zbytnie podgrzanie i nieupilnowanie temperatury przy zacieraniu. Bez cichej przeleje w środę do półtoralitrowych petów z 10 g cukru na butelkę... jak da się wypić to się z tym uporam. Jak będzie podłe, to pójdzie na destylat.

 

#11 - 6 Blg - zapowiada się ciekawe piwo, fajnie chmielone z wyraźnymi nutami słodowymi, miałem nadzieję, że zejdzie do 3-4 Blg - nie zejdzie - trudno, pójdzie na cichą z szyszkami lubelskiego do towarzystwa.

 

Plan na kolejne:

#12 Tripel świąteczny

Pilzneński - 5 kg

Monachijski - 1 kg

Carapils 0,2 kg

Cukier 1 kg

Suszone skórki cytrusów, zaprawa korzenna do żołądkowej, susz.

Magnum, Lubelski.

Safbrew T-58.

 

 

#14 Hefe-Weizen

Według tego przepisu z Wiki.

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#11 Pełne Mocne - Przelane 19.11 na cichą 4 blg. Okazało się, że Balingometr mam uwalony - wszystkie poprzednie pomiary są błędne...

 

#12 Tripel belgijski Kończy się gotować.

5 kg - Pilzneński

1.74 kg - Monachijski

0.28 kg Cara-Pils

 

1 kg cukru 5 min. przed końcem gotowania.

 

magnum 30 g. 60 min.

Lubelski po 15 g. 25-15-5 min.

 

miało być z przyprawami, ale będzie bez.

Będzie na T-58.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przed dodaniem cukru 16.5 blg, około 24L Brzeczki.

 

Wydajność koło 60%... coraz niby lepiej, ale ciągle słabo.... o ile ten cukromierz jest OK.

 

Grzałka się sprawdza.

 

Do piwa idzie glukoza zamiast cukru, akurat znalazłem słoiczek :)

więc:

0.7 kg - glukoza krystaliczna

0.5 kg - cukier

 

Poszło na balkon.

Budzik 2.00

 

edit:

Zacieranie:

słody do 18 L wody 45?

40? --> 62?

62? - 50 min.

72? - 15 min.

72?? --> 78?

 

Filtracja

 

wysładzanie - na dwa razy po około 6-8 L gorącej wody + zwroty.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#10 EIPA - w petach.

 

#11 Pełne mocne - Od 30.11 w butelkach - wyszło 13x 065 i 15x0,5. Pachnie pięknie.

 

#12 Tripel Belgijski - Od 29.11 Na cichej - pachnie jeszcze piękniej - za to T58 o mało nie zdemolowały mieszkania ;)

 

Korekta planów piwnych... miały być Hefe Weizen i Koelsch - ale z braku drożdży będzie co innego. A mianowicie:

 

#13 FULL AROMA - wg. przepisu z wiki http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

Chcę dać około 10% Cara-Pils, Chmiele jak w przepisie - tylko granulat, drożdże Dandstar Nottingham.

Chcę uzyskać około 13 stopni Blg.

 

#14 BROWN ALE

5 Kg - Pale Ale

300 g - Caraaroma

200 g - Carared

200 g - Czekoladowy

Chmiele Angielskie

Drożdże j.w.

 

Mam pytania takie do tych receptur...

 

Czy 10% carapils do full aroma hoops to nie za dużo?

Brown Ale z takim zestawem słodów zacierać jednotemperaturowo, czy lepiej wydłużyć przerwę maltozową i robić na bardziej wytrawne (i tak jest sporo słodów karmelowch, ew. mogę dodać ciut melanoidynowego - jest sens?) chcę, żeby to było mocniejsze piwo - w górnej granicy stylu.

 

Jakieś inne sugestie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie chce poradzić, no to lecimy na czuja;)

#13 FULL

 

Zasyp:

5,4 kg - Pilzneński

0,48 kg - CaraPils

 

Zacieranie:

40°C --> 62°C

62°C - 50 min.

72°C - 20 min.

72°C --> 76°C

 

Właśnie się filtruje.

Planuję filtrat podzielić na dwie nierówne części - pierwszą, większą chmielić. Drugą, mniejszą tylko gotować, jak pierwsza będzie się już chłodzić.

Jeżeli coś nie tak z moim pomysłem, to proszę o korektę, póki jeszcze czegoś nie spieprzyłem...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chmmielenie:

Magnum 12 AA - 23 g. - 60 min.

Lubelski 3,8 AA - 20 g. - 20 min.

Lubelski 3,8 AA - 16 g. - 2 min.

 

Chłodzi się na Balkonie - drożdże uwodnię koło 20. Na zewnątrz jest 4°C - brzeczka powinna mieć temp 25°C koło 21-22 wtedy ją przefiltruję.

 

Znowu kiepska wydajność - 60% ;(

 

Filtratu nie wyszło tak dużo, więc go nie dzieliłem.

 

uwodnione Danstar Nottingham już w zamkniętym wiadrze... trochę za ciepło (23-24°C ) powinno się schłodzić do około 17°C - w takiej temperaturze chcę prowadzić fermentację.

 

Niedokładne odfiltrowanie - będzie trochę chmielu w gęstwie. Chc ę ją użyć za tydzień do Brown Ale - chyba trzeba ją wcześniej będzie przepłukać.

 

A. najważniejsze - 23-24 produktu finalnego -14-14,5°Blg - czyli do spożycia będzie ponad 20 Litrów. dodam jeszcze jakichś szyszek na cichą.

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

#12 Tripel Belgijski od 15.12 w butelkach.

 

#13 FULL od 19.12 na cichej.

 

#14 Białe Mocne Nie miało być mocne, ale już nie miałem jak rozcieńczyć, a zaskoczyło mnie zacieranie.

 

3 kg - Pszeniczny

1.5 kg - Pilzneński

0.4 kg Cara-Pils

1.7 kg Coopers Heritage Lager :),

 

zacieranie:

słody do 59C

55 - 10 min.

55 --> 67

67 - 70 min.

62 --> 78

78 - 10 min.

 

gotowanie - 45 minut z kilkoma granulkami Lubelskiego

15 gram Lubelskiego na studzenie.

 

Puszka przygotowana osobno - zmieszane po wystudzeniu.

 

S-o4 - zadane w temp brzeczki 24C

 

Wyszło ca 28 L - 14-14.5 Blg

 

Miało być 12 Blg ale nie chciałem już dolewać wody, żeby drożdżom zostawić trochę miejsca.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×