Jump to content
Sign in to follow this  
karczmarz

Fermentacja lagera

Recommended Posts

Czy podczas fermentacji drożdży dolnej fermentacji wytwarza się jakaś piana na górze brzeczki?

Mam balon 25l i chciałbym w nim nastawić 20l lagera, tylko nie wiem czy rezerwa 5l w balonie jest wystarczająca, bo przez wyciek ostatnio zakaziłem całą warkę :) ale to były "górniaki", z "dolniakami" nie miałem jeszcze do czynienia, poza puchą Europejskiego Lagera. W fermentatorze mam taka rurkę (chyba BIOWIN) z plastiku różni się ona trochę od szklanej rurki do wina, czy to jest jakaś różnica gdy zastosuję rurkę od balona do wina?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak , jest warstwa drożdży na powierzchni a jeżeli będzie mała powierzchnia dla nich (zwężająca się szyjka) to też nie dobrze. Zainwestuj parę złotych w wiadro 30l i nie będziesz miał problemów. Często takie wiadra można za darmo dostać np. w cukierniach. Można też od biedy zakupić w marketach budowlanych. Jeżeli koniecznie chcesz w balonie fermentować, to daj korek z długą rurką i koniec rurki wstaw do garneczka w wodą, wtedy nadmiar drożdży sobie wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle piana jest wątła, ale nie jest to regułą. Kiedyś do koźlaka dałem sporą ilość gęstwy i mi chciał z wiadra uciec.

Jeśli chcesz użyć balona, to zrób sobie tzw. blow-off tube

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli jednak może być niebezpiecznie... :cool2: A jak to jest jeżeli chodzi o temperaturę, czy jakbym fermentował w temp ~10°C to piana byłaby mniej obfita niż w temp. 15°C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagera w 15 stopniach to nie bardzo się zaleca fermentować. Ja fermentuje w 8-10 stopni i piany gigantycznej nie miałem. Drożdze to Munich lagery i pils Urquel. Nie wiem czy inne szczepy nie są bardziej chodliwe....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lagera w 15 stopniach to nie bardzo się zaleca fermentować. Ja fermentuje w 8-10 stopni i piany gigantycznej nie miałem. Drożdze to Munich lagery i pils Urquel. Nie wiem czy inne szczepy nie są bardziej chodliwe....

Zatem jakie drożdże byś polecał do spokojnej fermentacji lagera? Bo nie zależy mi tu na czasie, chciałbym mieć po prostu spokojną fermentację

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lagera w 15 stopniach to nie bardzo się zaleca fermentować. Ja fermentuje w 8-10 stopni i piany gigantycznej nie miałem. Drożdze to Munich lagery i pils Urquel. Nie wiem czy inne szczepy nie są bardziej chodliwe....

Zatem jakie drożdże byś polecał do spokojnej fermentacji lagera? Bo nie zależy mi tu na czasie' date=' chciałbym mieć po prostu spokojną fermentację[/quote']

Burzliwość fermentacji zależy od ilości drożdży i ich kondycji, temperatury, ale pewnie i od gęstości brzeczki i jeszcze wielu innych czynników. Na początek polecam drożdże Saflager W34/70, wiadro fermentacyjne, a balon ewentualnie na cichą, bo nie będziesz miał wtedy problemu z pianą.

No i ta temperatura - 15°C to zdecydowanie za dużo. Piwo nie będzie dolnej fermentacji! Będziesz miał niezbyt dobre piwo o cechach piwa górnej fermentacji! Jeżeli dolniaki to temperatura 4 do 8 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te 2 szczepy : Munich lagery i pils Urquel używałem i fermentacja nie była bardzo burzliwa. Rzekłbym nawet że dużo miej burzliwa niż przy jakichkolwiek innych górniakach. Ja przygodę z lagerami zaczynam dopiero w tym roku. Więc może bardziej doświadczeni w tym temacie będą mieli cenniejsze uwagi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalnie to jak nie chcesz osiwieć, to odpuść sobie fermentację burzliwą w szklanym balonie. Doczyszczenie tego później to męczarnia.

 

Wiadro nie majątek, 25 złotych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W porządku :) myślałem, że przy Lagerach można dojść do kompromisu względem balonów. Widzę jednak, że nie. Dokupię zatem jeszcze z 2 wiadra, bo niestety nie mam układów ani w cukierni ani w sklepie zoologicznym :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
W porządku :) myślałem, że przy Lagerach można dojść do kompromisu względem balonów. Widzę jednak, że nie. Dokupię zatem jeszcze z 2 wiadra, bo niestety nie mam układów ani w cukierni ani w sklepie zoologicznym :beer:

Popatrz w Obi, Castoramie czy w Leroy Marlin na sprzęcie dla winiarzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Popatrz w Obi, Castoramie czy w Leroy Marlin na sprzęcie dla winiarzy.

Albo na allegro, mi się trafiło kupić po 5zł za sztukę. Wziąłem z 15 sztuk od razu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W porządku :) myślałem, że przy Lagerach można dojść do kompromisu względem balonów. Widzę jednak, że nie. Dokupię zatem jeszcze z 2 wiadra, bo niestety nie mam układów ani w cukierni ani w sklepie zoologicznym :)

Albo idź na całość i kup sobie 50l beczkę do kiszenia kapusty, coś jak na tej aukcji:

http://allegro.pl/beczka-beczki-od-20l-do-220l-atestowana-atest-w-wa-i1915344429.html

W podobnej fermentuję z powodzeniem. Wiadro niedługo stanie się za małe :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam kega 50l ale narazie właśnie go nie ruszam, bo brak doświadczenia, a zmarnować 40l brzeczki, to chyba moje serce by tego nie przetrzymało :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo idź na całość i kup sobie 50l beczkę do kiszenia kapusty, coś jak na tej aukcji:

http://allegro.pl/beczka-beczki-od-20l-do-220l-atestowana-atest-w-wa-i1915344429.html

W podobnej fermentuję z powodzeniem. Wiadro niedługo stanie się za małe :beer:

A w czym gotujesz brzeczkę? Dzielisz na 2 gary?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W34/70 przy 29l w wiadrze standardowym,i temp. fermentacji 9-10°C brzeczka 13°Blg, 150ml gęstwy - piana na 2-2,5cm, nic nie uciekło.

 

Ja bym spróbował w balonie, najwyżej założył w razie czego wężyk, zamiast rurki.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites
W34/70 przy 29l w wiadrze standardowym,i temp. fermentacji 9-10°C brzeczka 13°Blg, 150ml gęstwy - piana na 2-2,5cm, nic nie uciekło.

 

Ja bym spróbował w balonie, najwyżej założył w razie czego wężyk, zamiast rurki.

balon + 10°C - myślisz, że jest szansa, że piwo nie wyleci przez rurkę? Czy brzeczkę przy zadaniu drożdży Lager trzeba schładzać do ~10°C czy można zadać drożdże do np. 25°C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W34/70 przy 29l w wiadrze standardowym' date='i temp. fermentacji 9-10°C brzeczka 13°Blg, 150ml gęstwy - piana na 2-2,5cm, nic nie uciekło.

 

Ja bym spróbował w balonie, najwyżej założył w razie czego wężyk, zamiast rurki.[/quote']

balon + 10°C - myślisz, że jest szansa, że piwo nie wyleci przez rurkę? Czy brzeczkę przy zadaniu drożdży Lager trzeba schładzać do ~10°C czy można zadać drożdże do np. 25°C ?

Mówią, że powinno się zadawać w temperaturze około 10°C, takiej w jakiej będzie przebiegać fermentacja, ja zadaję w około 17-20°C i potem powoli do 10°C

Nie miałem problemu ze startem fermentacji, nie dostały drożdże jakiegoś szoku i piwo według mnie i innych wychodziło bardzo dobre.

Co do warki 20l i balona 25l to załóż węża i do słoika na wszelki wypadek, drożdże lagerowe nie szaleją tak jak Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W34/70 przy 29l w wiadrze standardowym' date='i temp. fermentacji 9-10°C brzeczka 13°Blg, 150ml gęstwy - piana na 2-2,5cm, nic nie uciekło.

 

Ja bym spróbował w balonie, najwyżej założył w razie czego wężyk, zamiast rurki.[/quote']

balon + 10°C - myślisz, że jest szansa, że piwo nie wyleci przez rurkę? Czy brzeczkę przy zadaniu drożdży Lager trzeba schładzać do ~10°C czy można zadać drożdże do np. 25°C ?

Mówią, że powinno się zadawać w temperaturze około 10°C, takiej w jakiej będzie przebiegać fermentacja, ja zadaję w około 17-20°C i potem powoli do 10°C

Nie miałem problemu ze startem fermentacji, nie dostały drożdże jakiegoś szoku i piwo według mnie i innych wychodziło bardzo dobre.

Co do warki 20l i balona 25l to załóż węża i do słoika na wszelki wypadek, drożdże lagerowe nie szaleją tak jak Ale.

Tak zrobię, bo bardzo mi zależy by wykorzystać te nieużywane balony. Myślę, że nie będzie tak źle, w piwnicy mam teraz ~8 °C , zatem nie powinno być aż takiego problemu :) a i na wiaderko obok znajdzie się miejsce - strzeżonego Pan Bóg strzeże :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A w czym gotujesz brzeczkę? Dzielisz na 2 gary?

Mam większy gar do którego mieści mi się całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy dla drożdży Saflager W34/70 13 °C to za dużo?

Jeżeli temperatura burzliwej będzie miała 13°C, to jeszcze przejdzie. Jeżeli temperatura otoczenia będzie miała tyle, to musisz doliczyć z 2°C więcej, a to już może się lekko odbić na smaku. Ja fermentuję lagery w 9-11°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.