Jump to content
Sign in to follow this  
H.M.

Śrutowanie

Recommended Posts

Zabieram się za pierwsze śrutowanie.

Prawdę powiedziawszy, nie jestem pewien jak powinna wyglądać idealna śruta...

Czy mógłby mi ktoś zobrazować ideał, do jakiego mam dążyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim zadałem pytanie, przeczytałem wiki - i nie tylko.

Prawidłowa śruta ma wygląd kaszy jęczmiennej, zawiera nieco mąki i dużo niezniszczonej łuski.

Potem jest jeszcze o weryfikacji prawidłowości ześrutowania słodu w trakcie filtrowania.

Pewnie po kilku procesach sobie w ten sposób zweryfikuję....

Póki co pytam, bo z tego opisu nie potrafię sobie wytworzyć wzorca. (kasza jęczmienna bywa różna... dla mnie to wielkość połowy ziarna, a to chyba nie o to chodzi?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

H.M obawiam się, że nikt za bardzo Ci nie pomoże w tym problemie bo jest to doświadczenie które trzeba zdobyć samemu i opis z kaszą jęczmienną jest wg mnie bardzo trafny. Ja po zakupie porkerta przez kilka warek śrutowałem za drobno i miałem problemy z filtracją. Radzę ci( to samo czytałem w literaturze ) śrutować za grubo niż za drobno. Wiem, że to brzmi bardzo ogólnikowo dla ciebie ale jak będziesz widział, że twój śrutownik "wytwarza" za dużo mąki to koniecznie odkręć trochę żarna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stosuję bardzo podobny młynek. Generalnie jest możliwe uzyskanie satysfakcjonującej nas śruty ale ześrutowanie około 4 kg słodów trwa i trwa. Używam tylko dlatego, że znalazłem go w domu. Wytwór CCCP zakupiony w dobie prywatnego transferu towarów między zaprzyjaźnionymi krajami bloku wschodniego. :) Generalnie, w wolnych chwilach, tworzę śrutownik na wałkach. Nad kupnem bardzo bym się zastanawiał choć cena nie jest szczególnie zaporowa, a efekt może satysfakcjonować. ;)

Edited by Havran

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytałem tylko dla tego, że gdzieś u rodziców powinien się walać właśnie taki młynek produkcji jeszcze CCCP i zastanawiałem się czy warto go poszukać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie tym tematem się inspiruję :) , a moje wałki, a raczej "wałki" to nic innego jak stosowane już przez piwowarów, z powodzeniem, wirniki z dwóch silników. Nic odkrywczego ale wydajność gniotownika powinna być większa niż młynka o którym wcześniej pisałem, no i regulacja powinna być lepsza. Właśnie o to mi chodzi. :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.