Jump to content
Sign in to follow this  
H.M.

Angielskie IPA, albo coś podobnego...

Recommended Posts

Cześć.

Chcę uwarzyć coś w rodzaju Angielskiego IPA - mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne... Planuję zrobić dwie warki pod rząd na US-05 i z angielskimi chmielami.

Ciężko mi znaleźć recepturę, do której bym miał wszystkie składniki, dlatego zainspirowany tym co jest w sieci, z dostępnych mi surowców stworzyłem taką recepturę:

 

Słody: Zacieranie jednotemperaturowe 68*

6 kg. Pale Ale

0.5 kg Carapils

0.3 kg melanooidynowy

0.2 kg Caraaroma

 

Chmielenie:

Challenger 6.5% 50 g - 60 min

Challenger 25 g - 20 min

EKG 4 % - 20 min

EKG - 5 min

 

Bardzo proszę o korekty do receptury i uwagi...

W szczególności:

- czy nie za dużo słodów karmelowych?

- chmielenie - mam jeszcze do dyspozycji North. brewer, Phoenix, Magnum, Lubelski.

- zacierać jednotemperaturowo, cz 62/72?

 

Celuje w około 20-25 L gotowej warki. Nie wiem jak z wydajnością, więc od tego zależy wielkość nastawu. Chmiele policzyłem dla 25 L, przy 20 dam proporcjonalnie mniej.

 

Drugą Warkę IPA chcę zrobić tak samo, na gęstwie z poprzedniej. Chcę tylko zamienić słód Pale na Pilzneński pół na pół z Monachijskim.

 

Macie jakieś sugestie?

Edited by H.M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się w ogóle zastanawiam czy melonaidowy jest potrzebny, przy takim zacieraniu i tak będziesz miał pełność. Cara pils też ja podbije.

Obyś nie miał za mdłego tego IPA bo wynikiem będzie nadmierny mdławy finisz z męcząca goryczka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

 

Zrezygnuję więc z melanoidynowego w pierwszej warce, a do drugiej dodam 100g.

 

W międzyczasie zreflektowałem się, że mam tylko 5 kg słodu Pale Ale. Jakim słodem lepiej uzupełnić w zamian do wyliczonych 6 kg? Z podstawowych mam Pilzneński i Monachijski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilzeński jest zbliżony do Pale Ale. Monachijski może dać za to piwu więcej "ciała".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie zakładać nowego tematu to odkopie stary:)

 

Mam problem z doborem chmieli do IPA.

Posiadam następujące chmiele:

  • PILGRIM 50G
  • FIRST GOLD 50G
  • NUGGET 50G
  • Marynka 35g
  • Lubelski 40g

Wiem, że można użyć polskich chmieli ale zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać pozostałe skoro IPA to nie jest polskie piwo :)

Proszę o opinie osób doświadczonych bo ja jeszcze nie warzyłem IPA a co ważniejsze nawet nie piłem i nie bardzo mam porównanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.