H.M. 4 1 Items Posted November 7, 2011 (edited) Cześć. Chcę uwarzyć coś w rodzaju Angielskiego IPA - mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne... Planuję zrobić dwie warki pod rząd na US-05 i z angielskimi chmielami. Ciężko mi znaleźć recepturę, do której bym miał wszystkie składniki, dlatego zainspirowany tym co jest w sieci, z dostępnych mi surowców stworzyłem taką recepturę: Słody: Zacieranie jednotemperaturowe 68* 6 kg. Pale Ale 0.5 kg Carapils 0.3 kg melanooidynowy 0.2 kg Caraaroma Chmielenie: Challenger 6.5% 50 g - 60 min Challenger 25 g - 20 min EKG 4 % - 20 min EKG - 5 min Bardzo proszę o korekty do receptury i uwagi... W szczególności: - czy nie za dużo słodów karmelowych? - chmielenie - mam jeszcze do dyspozycji North. brewer, Phoenix, Magnum, Lubelski. - zacierać jednotemperaturowo, cz 62/72? Celuje w około 20-25 L gotowej warki. Nie wiem jak z wydajnością, więc od tego zależy wielkość nastawu. Chmiele policzyłem dla 25 L, przy 20 dam proporcjonalnie mniej. Drugą Warkę IPA chcę zrobić tak samo, na gęstwie z poprzedniej. Chcę tylko zamienić słód Pale na Pilzneński pół na pół z Monachijskim. Macie jakieś sugestie? Edited November 7, 2011 by H.M. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 7, 2011 Tego melanoidynowego daj mniej, 100g będzie dość. Reszta jest OK. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tieroo 47 1 Items Posted November 7, 2011 Ja się w ogóle zastanawiam czy melonaidowy jest potrzebny, przy takim zacieraniu i tak będziesz miał pełność. Cara pils też ja podbije. Obyś nie miał za mdłego tego IPA bo wynikiem będzie nadmierny mdławy finisz z męcząca goryczka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
H.M. 4 1 Items Posted November 7, 2011 Dzięki. Zrezygnuję więc z melanoidynowego w pierwszej warce, a do drugiej dodam 100g. W międzyczasie zreflektowałem się, że mam tylko 5 kg słodu Pale Ale. Jakim słodem lepiej uzupełnić w zamian do wyliczonych 6 kg? Z podstawowych mam Pilzneński i Monachijski. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bimbelt 101 Posted November 7, 2011 Pilzeński jest zbliżony do Pale Ale. Monachijski może dać za to piwu więcej "ciała". Quote Share this post Link to post Share on other sites
pero 13 1 Items Posted November 21, 2012 Aby nie zakładać nowego tematu to odkopie stary:) Mam problem z doborem chmieli do IPA. Posiadam następujące chmiele: PILGRIM 50G FIRST GOLD 50G NUGGET 50G Marynka 35g Lubelski 40g Wiem, że można użyć polskich chmieli ale zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać pozostałe skoro IPA to nie jest polskie piwo Proszę o opinie osób doświadczonych bo ja jeszcze nie warzyłem IPA a co ważniejsze nawet nie piłem i nie bardzo mam porównanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites