Skocz do zawartości
H.M.

Angielskie IPA, albo coś podobnego...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chcę uwarzyć coś w rodzaju Angielskiego IPA - mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne... Planuję zrobić dwie warki pod rząd na US-05 i z angielskimi chmielami.

Ciężko mi znaleźć recepturę, do której bym miał wszystkie składniki, dlatego zainspirowany tym co jest w sieci, z dostępnych mi surowców stworzyłem taką recepturę:

 

Słody: Zacieranie jednotemperaturowe 68*

6 kg. Pale Ale

0.5 kg Carapils

0.3 kg melanooidynowy

0.2 kg Caraaroma

 

Chmielenie:

Challenger 6.5% 50 g - 60 min

Challenger 25 g - 20 min

EKG 4 % - 20 min

EKG - 5 min

 

Bardzo proszę o korekty do receptury i uwagi...

W szczególności:

- czy nie za dużo słodów karmelowych?

- chmielenie - mam jeszcze do dyspozycji North. brewer, Phoenix, Magnum, Lubelski.

- zacierać jednotemperaturowo, cz 62/72?

 

Celuje w około 20-25 L gotowej warki. Nie wiem jak z wydajnością, więc od tego zależy wielkość nastawu. Chmiele policzyłem dla 25 L, przy 20 dam proporcjonalnie mniej.

 

Drugą Warkę IPA chcę zrobić tak samo, na gęstwie z poprzedniej. Chcę tylko zamienić słód Pale na Pilzneński pół na pół z Monachijskim.

 

Macie jakieś sugestie?

Edytowane przez H.M.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja się w ogóle zastanawiam czy melonaidowy jest potrzebny, przy takim zacieraniu i tak będziesz miał pełność. Cara pils też ja podbije.

Obyś nie miał za mdłego tego IPA bo wynikiem będzie nadmierny mdławy finisz z męcząca goryczka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

 

Zrezygnuję więc z melanoidynowego w pierwszej warce, a do drugiej dodam 100g.

 

W międzyczasie zreflektowałem się, że mam tylko 5 kg słodu Pale Ale. Jakim słodem lepiej uzupełnić w zamian do wyliczonych 6 kg? Z podstawowych mam Pilzneński i Monachijski.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Aby nie zakładać nowego tematu to odkopie stary:)

 

Mam problem z doborem chmieli do IPA.

Posiadam następujące chmiele:

  • PILGRIM 50G
  • FIRST GOLD 50G
  • NUGGET 50G
  • Marynka 35g
  • Lubelski 40g

Wiem, że można użyć polskich chmieli ale zastanawiam się czy nie lepiej wykorzystać pozostałe skoro IPA to nie jest polskie piwo :)

Proszę o opinie osób doświadczonych bo ja jeszcze nie warzyłem IPA a co ważniejsze nawet nie piłem i nie bardzo mam porównanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×