Jump to content
Sign in to follow this  
pucek

Płyta grzejna a warzenie

Recommended Posts

Cześć

 

W tym momencie warzę piwko na kuchence gazowej (na dwa palniki). Niestety w coraz większej ilości nowych mieszkań

panuje moda na nie podłączanie gazu (bo to zło, wybucha, etc. :). Jestem osobą, która woli gotować na gazie, ale co zrobić....

 

Chciałbym się was zapytać jak sobie radzicie przy warzeniu na kuchenkach elektrycznych?

Jak opanowujecie bezwładność temperaturową przy zacieraniu?

 

Nie ma problemu z zagotowaniem 20-30l brzeczki? Da się to robić na dwa palniki? Chciałbym uniknąć dodatkowych grzałek...

Płyty bywają dosyć delikatne - potrafią utrzymać 30l gar wypełniony brzeczką?

Czy gar emaliowany (taki jak jest w BA) się nada, czy trzeba inwestować w coś lepszego?

 

I przede wszystkim czy moglibyście doradzić model kuchenki (płyty grzejnej), która wg. was nadaje się do warzenia w domu?

Może znacie jakieś modele, które mają dobrze rozłożone palniki i wystarczającą moc?

 

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzyłem w 15 l garze ale ze względów bezpieczeństwa zostałem usuniety przez małżonkę - nie wspominając o ciężarze to płyta była bardzo gorąca. nie wyobrażam sobie gotowania 20l w jednym naczyniu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma problemu, nawet korzystając z garnka emaliowanego z BA, ale stawiałem na dwóch palnikach + dodatkowo wrzucałem grzałkę. Główny powód to niezbyt równe dno garnka emaliowanego. Jeśli pozostaniesz przy płycie zdecydowanie zainwestuj w stalowy garnek z grubą, równą płytą na spodzie garnka. Na allegro najtańsze nawet 70l widziałem w okolicach 300pln.

 

Ja ostatecznie przeszedłem na taboret gazowy zasilany z butli turystycznych i to polecam zdecydowanie.

 

Co do wytrzymałości płyty, przynajmniej mojej, nie ma problemu ustawić garnek + 30l brzeczki. Ostatnio nawet stawiam na płycie taboret na którym jest garnek, dzięki temu opary lecą mi w komin a nie zaparowują pól mieszkania :)

 

Oczywiście dużo zależy od samej płyty ceramicznej, moja wytrzymuje :)

Edited by hagar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście dużo zależy od samej płyty ceramicznej, moja wytrzymuje :)

ciekawe jak długo :rolleyes:

:) :)

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Ja już trzeci rok na indukcji i garze emaliowanym 30l i jak na nie miałem problemu z grzaniem ( gar stoi na 2 polach grzewczych), ani z ciężarem gara z zawartością. Nie korzystam też z dodatkowych grzałek, ogólnie polecam. Dodatkowo indukcja ma lepszą bezwładność cieplną, grzeje się praktycznie jak na gazie.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Stasiek warzy na płycie. O ile wiem, to do wspomagania używa grzałek zanurzeniowych.

Potwierdzam, warzę na płycie grzejnej. Zwykłej - nie indukcyjnej. Zacieram w garnku 17l, chmielę w dwóch takich garnkach - większego niż te 17l się obawiałem postawić na płycie.

Do czasu dojścia do wrzenia wspomagam się dwoma grzałkami zanurzeniowymi. Przy chmieleniu już temperatura jest raczej utrzymywana.

Może nie jest to super wygodne, ale daje się. :beer:

Kiedyś już było coś na ten temat:

http://www.piwo.org/forum/p73628-Brak_gazu_w_mieszkaniu.html#p73628

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście dużo zależy od samej płyty ceramicznej' date=' moja wytrzymuje :)[/quote']

ciekawe jak długo :rolleyes:

:beer::)

hehe fakt, jak coś strzeli będzie bodziec do wymiany :)

 

a tak serio to ponad 20 piwek już tak zrobiłem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też zaczynałem od płyty elektrycznej.

Największy problem miałem z zagotowaniem po filtracji.

Trwało to całe wieki. Szkoda, że nie znałem patentu z grzałką zanurzeniową.

Główny problem tak jak napisał Hagar jest z dnem garnków emaliowanych.

Mój był strasznie wypukły, powierzchnia styku z płytą to ok 40%.

Dodatkowo wokół płyty mam rant który uniemożliwiał ustawienie środka garnka na elemencie grzewczym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W tym momencie warzę piwko na kuchence gazowej (na dwa palniki). Niestety w coraz większej ilości nowych mieszkań

panuje moda na nie podłączanie gazu (bo to zło, wybucha, etc. :). Jestem osobą, która woli gotować na gazie, ale co zrobić....

Gazu nie podłącza się, bo jest drogi :beer: Jeśli miałbyś wydawać więcej niż 150zł na jakieś specjalne garnki do płyty grzewczej, to lepiej kupić garnek elektryczny ~30l, o mocy co najmniej 1800W, a najlepiej 2kW lub jeszcze więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odzew. Pytałem specjalnie o warzenie w garze 30l, żeby uniknąć chmielenia na dwa garnki jak Stasiek :P

BTW, Stasiek, po chmieleniu w dwóch garach zlewasz do jednego fermentora czy w dwóch na raz robisz?

 

Możecie napisać jakich grzejnych/kuchenek używacie? Typ, moc, 230/380V?

Może znacie jakąś, która poradzi sobie z warzeniem w 30l garze?

 

Na razie robię rozpoznanie :) W najgorszym wypadku faktycznie zostanie tuning kociołka a'la lidl :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za odzew.

Możecie napisać jakich grzejnych/kuchenek używacie? Typ, moc, 230/380V?

Może znacie jakąś, która poradzi sobie z warzeniem w 30l garze? :P

Witaj ja warzę na płycie gazowej Hot Point - Ariston mam tam palnik podwójną koronę 4 kw i spokojnie daje radę ( muszę uwarzać bo potrafi przygrzać ).

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w tym roku od wrzesnia zaczalem uzywac plyty indukcyjnej Mastercook http://www.mastercook.pl/?page=produkt&mcpc_id=1030&mcp_id=1600 ma 4 pola laczna moc 7200W garnek stoi na jednym polu i w zupelnosci to wystarczy szybko sie nagrzewa nie ma problemu z utrzymaniem temperatury. Powinna wytrzymac caly ciezar gara z brzeczka normal_20111016057.jpg

Edited by jarkom73

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś z Was używa tego rodzaju płyt grzejnych / elektrycznych do gotowania ?

 

post-3232-0-32415700-1330941511_thumb.jpg

 

Chodzi mi o tego rodzaju kuchenki (również te do zabudowy), z dwoma polami, o mocy łącznej >2500W (kuchenki do zabudowy mają nawet 3500W).

 

Chciałbym na takiej kuchence postawić garnek 50l (czyli garnek obejmowałby dwa pola grzejne) i gotować brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzyłem w 15 l garze ale ze względów bezpieczeństwa zostałem usuniety przez małżonkę - nie wspominając o ciężarze to płyta była bardzo gorąca. nie wyobrażam sobie gotowania 20l w jednym naczyniu...

 

Zaczynam swoją piwną przygodę i pod wpływem tego wątku aż zadzwoniłem do Electroluxa - producenta płyty, której używam. Odpowiedź dostałem taką: nie publikujemy i nie podajemy dokładnych danych, ale nawet jak pan postawi wielki kocioł ważący 100 kg, to płycie nic się nie stanie.

 

Jestem spokojny :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie, 100kg to chyba lekka przesada :P, ja stawiam u siebie łącznie ok trzydziestu kilku kilogramów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No nie, 100kg to chyba lekka przesada :P, ja stawiam u siebie łącznie ok trzydziestu kilku kilogramów.

 

Co innego co stawiasz, co innego co twierdzi producent :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkam w 'nowym budownictwie' , nie mialem przylacza gazowego i warze na elektrycznej - uzywam garnka 40 L i daje sie choc przy gotowaniu plyta mocno sie grzeje - moja ma system automatycznego wylaczenia jesli nagrzeje sie zbytnio, zatem nie boje sie ze sie spali ale zdarzylo mi sie 2 razy ze przerwalo mi gotowanie po godzinie - 70 minutach.Czujnik nie pozwala na ponowny rozruch plyty poki plyta zupelnie sie nie ochlodzi - czyli jest to praktycznie koniec warzenia. Przy pilsach i piwach z duzym udzialem slodu pilznenskiego moze byc to problematyczne.

Plyta, ktora kupilem byla dosc solidna - dosc droga i na szczescie byl to dobry wybor bo spisuje sie bez zarzutu. Nie wiem jak byloby na jakiejs budzetowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzyłem w 15 l garze ale ze względów bezpieczeństwa zostałem usuniety przez małżonkę - nie wspominając o ciężarze to płyta była bardzo gorąca. nie wyobrażam sobie gotowania 20l w jednym naczyniu...

 

Zaczynam swoją piwną przygodę i pod wpływem tego wątku aż zadzwoniłem do Electroluxa - producenta płyty, której używam. Odpowiedź dostałem taką: nie publikujemy i nie podajemy dokładnych danych, ale nawet jak pan postawi wielki kocioł ważący 100 kg, to płycie nic się nie stanie.

 

Jestem spokojny :-)

tu nie chodzi tylko o samą płytę - tą masz umocowaną w meblu - jesteś pewien że mebel utrzyma płytę ze 100kg na niej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja ma system automatycznego wylaczenia jesli nagrzeje sie zbytnio, zatem nie boje sie ze sie spali ale zdarzylo mi sie 2 razy ze przerwalo mi gotowanie po godzinie

Każda to ma pewnie. Miałem to samo przy pierwszej warce na płycie. Zamontowałem mały 5x5cm wentylator pod indukcją w szafce. Nie ma problemów. Powerboost przez 1:30h

Stawiam gar 50l z mieszadłem, razem ok 50kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu nie chodzi tylko o samą płytę - tą masz umocowaną w meblu - jesteś pewien że mebel utrzyma płytę ze 100kg na niej?

 

Dlaczego miałby nie wytrzymać? Płyty się w blatach montuje przecież, w czym problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem w tym co masz pod tą płytą - jeśli coś co ja podtrzyma to ok, jeśli pustke............................

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem w tym co masz pod tą płytą - jeśli coś co ja podtrzyma to ok, jeśli pustke............................

 

Oczywiście, że pustkę. Tak jak zaleca producent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten sam dylemat... płyta indukcyjna Bosch ze szkłem Schott Ceran, ale jakoś boję się postawić takiego wielkiego gara (~30l) na niej.

Z resztą - póki co nawet takiego gara nie mam. Dlatego myślę, że zdecyduję się na kociołek elektryczny, bo kosztuje podobnie (a nawet mniej) niż duży gar ze stali szlachetnej na indukcję, a do tego jest mobilny i ma jakąś tam automatykę sterującą w sobie. Po przeróbce czujnika temperatury powinno być to bardzo dobre rozwiązanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam ten sam dylemat... płyta indukcyjna Bosch ze szkłem Schott Ceran, ale jakoś boję się postawić takiego wielkiego gara (~30l) na niej. Z resztą - póki co nawet takiego gara nie mam. Dlatego myślę, że zdecyduję się na kociołek elektryczny, bo kosztuje podobnie (a nawet mniej) niż duży gar ze stali szlachetnej na indukcję, a do tego jest mobilny i ma jakąś tam automatykę sterującą w sobie. Po przeróbce czujnika temperatury powinno być to bardzo dobre rozwiązanie :)

 

Wczoraj uwarzyłem z ekstraktów. Było tego jakieś 20l i gar, który waży z 6-7 kg. Nie było żadnych problemów, poza tym, że w trakcie gotowania musiałem przesunąć gar na inne pola, bo te pod garem przestały grzać, może jakieś zabezpieczenie temperaturowe? W każdym razie płyta cała :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.