Skocz do zawartości

01D. Munich Helles


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

1D. Munich Helles

 

Aroma: Pleasantly grainy-sweet, clean Pils malt aroma dominates. Low to moderately-low spicy noble hop aroma, and a low background note of DMS (from Pils malt). No esters or diacetyl.

 

Appearance: Medium yellow to pale gold, clear, with a creamy white head.

 

Flavor: Slightly sweet, malty profile. Grain and Pils malt flavors dominate, with a low to medium-low hop bitterness that supports the malty palate. Low to moderately-low spicy noble hop flavor. Finish and aftertaste remain malty. Clean, no fruity esters, no diacetyl.

Mouthfeel: Medium body, medium carbonation, smooth maltiness with no trace of astringency.

Overall Impression: Malty but fully attenuated Pils malt showcase.

 

Comments: Unlike Pilsner but like its cousin, Munich Dunkel, Helles is a malt-accentuated beer that is not overly sweet, but rather focuses on malt flavor with underlying hop bitterness in a supporting role.

 

History: Created in Munich in 1895 at the Spaten brewery by Gabriel Sedlmayr to compete with Pilsner-style beers.

 

Ingredients: Moderate carbonate water, Pilsner malt, German noble hop varieties.

Vital Statistics:

OG: 1.045 ? 1.051

IBUs: 16 ? 22

FG: 1.008 ? 1.012

SRM: 3 ? 5

ABV: 4.7 ? 5.4%

Commercial Examples: Weihenstephaner Original, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Mahr's Hell, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Stoudt's Gold Lager

 

1D. Munich Helles

 

Aromat: Przyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzeńskiego. Niski do średnio-niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikaący z pilezńskiego słodu)na drugim planie . Brak aromatów estrowych oraz diacetylu.

 

Wygląd: Średnio żółty do blado złotego, klarowne z kremową białą pianą.

 

Smak: Delikatnie słodkawy, słodowy profil. Samki zbożowe i słodu pilzneńskiego dominujące wraz z niską do średnią goryczką, która wspiera słodowe smaki na podnibieniu. Niski do umiarkowany smak szlachetnego chmielu. Finisz i posmak pozostają słodowe. Czyste, brak estrów owocowych, brak diacetylu.

 

Tekstura: Średnia treściwość, średnie nagazowanie, równa (gładka) słodowość bez cierpkich nutek.

 

Ogólne wrażenie: Słodowe, ale w pełni złagodzone wpływy słodu pilzeńskiego.

 

Komentarz: Nie jak Pilsner, ale jak jego kuzyn. Munich Dunkel i Helles są piwami akcentowanymi słodowo, które w nie są pełni słodkie, ale raczej skoncentrowane na smaku słodowym wraz z podkreśloną goryczką chmielową w roli pomocniczej.

Historia: Stworzone w Monachium w 1895 w browarze Spaten przez Gabriela Sedlmayra by konkurować z piwamy stylu Pilsner.

Surowce: Woda o średniej zawartości węglanów, słód pilzeński, niemieckie szlachetne odmiany chmieli.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.045 ? 1.051

IBUs: 16 ? 22

FG: 1.008 ? 1.012

SRM: 3 ? 5

ABV: 4.7 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Weihenstephaner Original, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Mahr's Hell, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Stoudt's Gold Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

1D. Munich Helles

 

Aromat: Przyjemny zbożowo słodki, dominuje czysty zapach słodu pilzneńskiego. Niski do średnio niski korzenny zapach szlachetnego chmielu i lekki aromat DMS (wynikający z pilzneńskiego słodu)na drugim planie . Brak aromatów estrowych oraz dwuacetylu.

 

Wygląd: Średnio żółty do blado złotego, klarowne z kremową białą pianą.

 

Smak: Delikatnie słodki, słodowy profil. Samki zbożowe i słodu pilzneńskiego dominują wraz z niską do średnią goryczką, która wspiera słodowe smaki na podnibieniu. Niski do umiarkowany smak szlachetnego chmielu. Finisz i posmak pozostają słodowe. Czyste, brak estrów owocowych, brak dwuacetylu.

 

Tekstura: Średnia treściwość, średnie nagazowanie, równa (gładka) słodowość bez cierpkich nut.

 

Ogólne wrażenie: Słodowe, ale w pełni złagodzone wpływy słodu pilzneńskiego.

 

Komentarz: Kuzyn Pilsnera. Munich Dunkel i Helles są piwami akcentowanymi słodowo, które nie są w pełni słodkie, ale raczej skoncentrowane na smaku słodowym wraz z podkreśloną goryczką chmielową w roli pomocniczej.

 

Historia: Stworzone w Monachium w 1895 w browarze Spaten przez Gabriela Sedlmayra by konkurować z piwami typu Pilsner.

Surowce: Woda o średniej zawartości węglanów, słód pilzneński, niemieckie szlachetne odmiany chmieli.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.045 ? 1.051

IBUs: 16 ? 22

FG: 1.008 ? 1.012

SRM: 3 ? 5

ABV: 4.7 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Weihenstephaner Original, Hacker-Pschorr Münchner Gold, Bürgerbräu Wolznacher Hell Naturtrüb, Mahr's Hell, Paulaner Premium Lager, Spaten Premium Lager, Stoudt's Gold Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.