Jacenty 221 Posted November 6, 2011 Tak sobie warzę i trochę się nudzę. Z nudów postanowiłem sprawdzić wszystkie moje termometry. Na sterowniku mam 62°C ,na alkoholowym z HB 70°C , na jednym rtęciowym(laboratoryjnym) 75°C , na drugim rtęciowym(laboratoryjnym) 80°C . Gdybym dopiero zaczynał przygodę z piwem to bym zgłupiał. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 6, 2011 A ile jest naprawdę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
skybert 81 1 Items Posted November 6, 2011 (edited) sprawdz na wodzie z lodem, po wrzuceniu lodu odczekaj trochę - woda powinna mieć 0 te rtęciowe to chyba do wyrzucenia Edited November 6, 2011 by skybert Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted November 6, 2011 Zawsze polegałem na wskazaniach czujnika przy sterowniku. Ponieważ piwa wychodziły zgodne z zamierzeniem będę dalej mu ufał. Najbardziej szokujące są błędy termometrów prosto z laboratorium szpitalnego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mateos 57 Posted November 6, 2011 (edited) Nie wiem czy wiesz ale czujnik przy sterowniku tez może oszukiwać (wpływ na to ma: długość przewodu, rezystancja), ja swoje zawsze kalibruję w wodzie z lodem i wrzątku. Przeważnie musiałem skorygować o 1-2°C . edit pisząc powyższą informację miałem na myśli czujnik Pt100 Edited November 6, 2011 by mateos Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted November 6, 2011 1-2 stopnie to nie tragedia, ale prawie 20?! Nie miałem podstaw żeby nie wierzyć we wskazania czujnika, muszę jednak go sprawdzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted November 6, 2011 Witam. Nie wiem czy wiesz ale czujnik przy sterowniku tez może oszukiwać (wpływ na to ma: długość przewodu, rezystancja), ja swoje zawsze kalibruję w wodzie z lodem i wrzątku. Przeważnie musiałem skorygować o 1-2°C . Dla DS18B20 nie powinno to mieć najmniejszego znaczenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites