Jump to content

doprecyzowanie stouta


przemski
 Share

Recommended Posts

Cześć,

dziś warzę stouta według receptury Dori http://www.wiki.piwo.org/index.php/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori)

 

wybaczcie być może pewną naiwność pytań ale:

 

- w jakiej ilości wody najlepiej byłoby zacierać to konkretnie piwo? - 1:2? 1:2,5?

 

- nie mam marynki w szyszkach - mam nadzieję że granulat jakoś zasadniczo nie wpłynie na inny smak, ale kompletnie nie mam pojęcia ile go wziąć zamiast przepisowych 40g (mój granulat ma 8,4%ak)

 

- czy po zacieraniu według podanego czasu (40' w 64°C + 30' w 72°C) należy mimo wszystko robić próbę jodową?

 

- mash out niepotrzebny?

 

p.

Link to comment
Share on other sites

Cześć :smilies:

ad1. może być nawet 1/3,5 wtedy używasz mnie wody do wysładzania bo więcej masz jej w zacierze, ogranicza Cię wielkość gara do zacierania

ad2. profilaktycznie odejmij 10% wagi chmielu, ale to jest złudnie bo nie wiemy ile alfa kwasów miał chmiel którego użyła Dori

ad3. możesz zrobić, możesz nie robić, wybór należy do Ciebie

ad4. zrób, będzie sie lepiej filtrować

Link to comment
Share on other sites

ad1: kocioł to keg 50l więc ograniczeń nie mam (robię warkę podwójną, 40l) - z zacieraniem jakoś tak mi się obiło że tego typu piwa zaciera się na wytrawnie w mniejszej ilości więc dlatego pytam, ale skoro może być standardowo, to OK

 

i jeszcze małe pytanie: po jakim mniej więcej czasie po zabutelkowaniu stout osiąga swoją dojrzałość? to piwo z gatunku szybszych czy wolniejszych?

 

p.

Link to comment
Share on other sites

no i w fermentorze :)

 

to początki mojego zacierania więc sam proces trochę męcząco-upierdliwy, musze to jakoś zracjonalizować i zautomatyzować (mieszadło!), ale satysfakcja spora zwłaszcza że brzeczka mi smakowała, a nawet żona pochwaliła - pewnie nie sposób na podstawie tego smaku wnosić o smaku przyszłego piwa w sposób prosty - wszak jeszcze fermentacja - ale ucieszył mnie taki zrównoważony smak tzn te słody palone były mocno wyczuwalne ale przyjemne

 

zacierałem 1:2,5, wyszło mi 22 litry 15°Blg (robiłem jednak pojedynczą warkę)

 

dzięki za rady i pomoc

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.