rysiek103 5 Posted November 4, 2011 Właśnie kupiłem sobie drugiego brewkita, India Ale Pale z seri Muntons Gold. Podstawowa instrukcja informuje, że uważę piwo 4.5% ale jeżeli dodam dodatkowo 1 kg cukru - zalecany browarniany- to mogę osiągnąć 6% piwo. Na niektórych forach zalecano by uważyć 18 litrów zamiast 23 by osiągnąć podobny procent, czy zamiast cukru zastosować coś innego? Czekam na Propozycje doświadczonych piwowarów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted November 4, 2011 Takie tam zabawy z puszkami..... sam zrobiłem 2 puszki i przestawiłem się na zacieranie i tobie też polecam... W zacieraniu masz dopiero zabawę Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysiek103 5 Posted November 4, 2011 Zacieranie potem, wiesz kaska na sprzęcik i mieszkanko małe bez ogródka i piwniczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted November 4, 2011 Ja polecam kity z serii Delux. Fakt są drogie, ale jakość piwa jest dużo lepsza (do tego dobre drożdże; Gęstwy często miewam w nadmiarze ). Co do dodawania cukru/cukru piwowarskiego (cukier z dodatkami) czy Enchancer'a (pół na pół cukier z esktraktem, w sumie do ciemnych piw jeszcze ujdzie) i innych wynalazków tak prawdę mówiąc nie poprawią smaku. Dobre efekty można uzyskać tylko z ekstraktu słodowego, który jest drogi. Dlatego najlepiej zacierać, sprzęt się zwróci bardzo szybko. Sprzęt jak potrzebujesz mogę Ci pożyczyć na weekend, to dopiero zobaczysz różnicę w jakości między puszką z zacieraniem. EDIT Doczytalem, że masz Muntons Gold IPA, czyli bardzo dobry zestaw. Nie zepsuj go dodając cukru!! Tutaj kalkulacja jest prosta, albo dobre piwo, albo mocne. Bardzo ciężko o kompromis. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TMspoko 1 Posted November 5, 2011 (edited) Witaj. Podoba mi się, że chcesz ważyć puszki, tylko powinieneś zmienić jednostki z "%" i "l" na "kg". Pozdrawiam Edited November 5, 2011 by TMspoko Quote Share this post Link to post Share on other sites
malymiki 4 1 Items Posted November 5, 2011 (edited) No i pamiętaj o tym, że nachmielenie puchy jest wyliczone na odpowiednią ilość gotowego produktu. Zmniejszając ilość możesz (choć nie musisz) otrzymać piwo bardziej nachmielone niż zakładał producent. No i powtórze za kolegami - zacznij zacierać ! Edited November 5, 2011 by lesiek Quote Share this post Link to post Share on other sites