Jump to content
Sign in to follow this  
karczmarz

Receptura i sekret piwa FISCHER

Recommended Posts

Witam serdecznie, przed kilkoma miesiącami kupiłem francuskie piwo "Fischer", przede wszystkim skusiła mnie butelka o ciekawej formie. Piwo było bardzo drogie, 10 zł za 0,65 l butelkę, toteż byłem bardzo ciekaw jak smakuje taki trunek. Pewnie wielu z Was je piło, więc moje pytanie jest skąd w tym piwie biorą się te nuty szampana oraz wytrawnego wina (mi kojarzy się z nadreńskim Rieslingiem)? Czy jest to kwestia drożdży czy słodów, bądź jakiejś sekretnej techniki? Czy może jest to po prostu mieszanka nie tylko piwa, ale i np. szampana...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili strach powiedzieć co nam smakuje w piwie - często okazuje się to wadą. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

To czy dany posmak jest wadą czy zaletą zależy od stylu i kompozycji piwa.

 

Posmaki bananowe są pożądane w weizenach, diacetylowe w angielskich ale, winne, sherry w piwach ciemnych i mocnych itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To czy dany posmak jest wadą czy zaletą zależy od stylu i kompozycji piwa.

 

Posmaki bananowe są pożądane w weizenach, diacetylowe w angielskich ale, winne, sherry w piwach ciemnych i mocnych itd.

Zgadzam się w pełni, ale karczmarzowi bardzo smakowały posmaki winne w jasnym (jak sądzę) piwie,w którym występować nie powinny.

 

@Merv - Dzięki za linka. Kiedyś szukałem czegoś takiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dla jasności: zakupiłem trefny egzemplarz? :D Z tego co pamiętam, piwo miało około 6%, więc bardzo mocnym nie można go nazwać. Oczywiście było jasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To dla jasności: zakupiłem trefny egzemplarz? :D Z tego co pamiętam, piwo miało około 6%, więc bardzo mocnym nie można go nazwać. Oczywiście było jasne.

Niekoniecznie, są piwa które specjalnie są przeznaczone do długiego leżakowania, żeby wytworzyły się w nich te posmaki "starzenia". Jednym z nich jest Biere de Garde, i jest duża szansa, że właśnie takie piwo piłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fischer to nie jest piwo do długiego leżakowania. To zwykły masowy lager w krachli i fajnej butelce. Nie mieszajcie ludziom w głowach. :rolleyes:

 

Jakie Bier de garde? coder opamiętaj się. Ty jesteś sędzią? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fischer produces Desperados, a pale lager flavored with tequila. Desperados has a 5.9% ABV. Desperados was first brewed in 1995 in Spain...

Share this post


Link to post
Share on other sites
W porządku, jest to Lager, a czy ten posmak, to wynik dodatku tequili?

uwarz zwykłego lagera/pilsa, przefermentuj drożdżami dolnej fermentacji w wysokiej temp. i będziesz miał te winne posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fischer to nie jest piwo do długiego leżakowania. To zwykły masowy lager w krachli i fajnej butelce. Nie mieszajcie ludziom w głowach. :rolleyes:

 

Jakie Bier de garde? coder opamiętaj się. Ty jesteś sędzią? :rolleyes:

No sorry, skoro to jest potral piwny to założyłem, że rozmawiamy o piwie a nie o koncerniakach z posmakiem tequili. Jeżeli to należy do kanonu piwosza-smakosza to tu mnie masz - jestem komplenta noga w tej dziedzinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dyskusji zakradła się nieścisłość: piwo Żywiec nie jest aromatyzowane tequilą, podobnie jak piwo Fischer nie jest aromatyzowane tequilą.

Piwo Desperados jest aromatyzowane tequilą i produkuje się je w browarze Fischer i w browarze Żywiec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem kiedyś Fischera i z tego co pamiętam to było piwo w stylu "jasne mocne" :)

Myślę, że te "aromaty" to produkty uboczne zalegania na półce sklepowej.

Szczególnie w hipermarketach kupowanie drogich piw wiąże się z tym ryzykiem, że trafimy na wadliwą butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BTW, wikipedia podaje też składniki: słód, syrop glukozowy, kukurydza, ekstract aromatyczny (75% tequilla), kwas cytrynowy, ekstrakt chmielowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
BTW, wikipedia podaje też składniki: słód, syrop glukozowy, kukurydza, ekstract aromatyczny (75% tequilla), kwas cytrynowy, ekstrakt chmielowy.

Jak rozumiem mowa o tym piwie. Nie jest ono, jak sądzę, aromatyzowane tequilą. Aromatyzowany tequilą jest Desperados, który powstał w tym samym browarze. Może więc na etykiecie powinien się pojawić napis "w zakładzie używany jest ekstrakt z tequili". :)

 

Tak czy owak te posmaki winne pojawiają się w opisie. Nie obwiniałbym za nie starzenia, a raczej wysoką (stosunkowo) zawartość alkoholu. Beeradvocate klasyfikuje je jako jasnego lagera. Mój kolega po klawiaturze też miał dobre wrażenia z degustacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na mojej etykiecie nie było śladu po tequilli(w smaku też nie wyczułem), ale zdziwiły mnie ślady pozostałe po pianie - jakby nie po piwie typu lager...?! Może to efekt dodania kukurydzy, nie wiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fischera można dostać w Tesco, smak obecnie produkowanego piwa nijak nie przystaje do jego ceny. Faktycznie ma udział kukurydzy. Wyczuć można badzo delikatną słodycz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale ma fajną butelkę, a taka butelka warta jest swej ceny ;):):D

Edited by gregus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.