Jump to content
Sign in to follow this  
Selerson

Dobór gatunku piwa???

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie jakie piwo byście zrobili na powitanie znajomego po długiej nie obecności (powyżej pół roku mam do jego przyjazdu) raczej to nie może być porter(który im jest starszy tym lepszy :)) . macie jakieś pomysły co można by uwarzyć? Preferował bym górniaki, chociaż teraz na zimę w piwnicy mam w okolicach 15°C (raczej mniej niż więcej). Czekam na propozycje :beer: (jak macie jakieś sprawdzone receptury to też byłbym wdzięczny :beer:

Edited by Selerson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może modne ostatnio AIPA? Napisz skąd wraca znajomy, żeby nie zrobić piwa którego ma teraz pod dostatkiem. No i czy chcecie wypić razem "morze" czy może posiedzieć i porozmawiać przy 1-2 piwach.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tam gdzie kumpel jest piwo jest towarem deficytowym :beer: a po takiej długiej nieobecności to morze piwa to będzie mało :) chodzi mi o jakieś dobre smaczne piwko. Moje warunki nie pozwalają na produkcje pilznerów :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zrobił Milda jeśli wolicie ciemne, albo Pale Ale jeśli jasne. Kwestia gustu - dla mnie akurat te style idealnie pasują do pogaduszek z kumplami.

 

Jeśli chcesz "zagiąć" kumpla jakimś cudacznym piwkiem, nieskromnie polecę swoją recepturę na piwo wielozbożowe - bardzo dobre moim zdaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tam gdzie kumpel jest piwo jest towarem deficytowym ;)

Z tego wynika, że wypije wszystko, nawet jak to co uwarzyłeś kwacha załapie albo jak browary ze sklepu przyniesiesz. ;)

 

Nie wiem kiedy spodziewasz się kumpla ale ja bym zrobił jakiegoś ejla czy bittera - piwko nie wydumane i przydatne do obfitszej konsumpcji, pijalne, sesyjne itd.

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja od czasu do czasu robię coś takiego: słód pilzneński , polski chmiel i jakiekolwiek górne drożdże (no poza pszenicznymi i belgijskimi). Łatwo, lekko i bezproblemowo. Celuję między 10-13 °Blg. Czasami troszkę modyfikuję jak tu: http://www.piwo.org/forum/p99019-05-05-2011-13-51-10.html#p99019 , ale zawsze wychodzi fajne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup zgrzewką Warki i tyle. Jeśli nie jest smakoszem i przed wyjazdem pił sklepowe siki to takie powitanie będzie dla niego rajem. Mój znajomy też niedługo do Polski zawita po długiej nieobecności. W jednej z rozmów na ten sam temat powiedział żebym uwarzył piwo podobne do Warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumpel polubił moje browarki więc witając go czymś takim jak WARKA STRONG przegiąłbym pałę :). Pomyśle nad jakimś ALE. TomX chętnie( w wolnej chwili) wypróbuję twój przepis lubię takie eksperymenty :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.