Jump to content
Sign in to follow this  
Lukas

Weizen - niewłasciwy chmiel???

Recommended Posts

Witam

 

Jak juz pisałem dwa dni temu uwarzyłem Weizena. wszystko wyszło nieźle jak na pierwsze zacieranie z tym że chyba dałem niewłasciwy chmiel..... W jednym przepisie był aromatyczny Spalt Select granulat 30g, w drugim Lubelski 50g (czy nie za duzo?)

Ja natomiast dałem 28g Marynki.... Czy to piwo jest schrzanione??? :)(

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo schrzanione, lej prosto to kibla :)

A tak na poważnie na wiki w dziale "oprogramowanie" znajdziesz bardzo pomocne programy. Pomogą Ci dobrać ilość chmielu do danego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

By się tego dowiedzieć polecam po prostu go skosztować i nie przejmować się na zapas :)

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie mocno chmielone, przez co trochę nie w stylu, ale co z tego :) Na pewno taka ilość Marynki go nie zmasakruje tak, żeby się nie nadało do picia :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka była zawartość alfakwasów? Z którego roku był chmiel?

Po pierwszej butelce nastepne będa baaardzo smakować :beer:

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z którego roku pewnie sie nie dowiem... Na opakowaniu tylko MARYNKA 50g....

Na pocieszenie powiem tak: dobrze ze nie dałem 50g!!! A tak mnie kusilo, ale cos mi nie pasowalo....

Co tam wypije się. Na pewno bedzie lepsze niz puchy Coopersa ktore warzyłem przedtem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilość chmielu trzeba sobie dobrać samemu, wiele zależy od sposobu chmielenia, wieku i sposobu przechowywania chmielu, zawartości alfakwasów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling?

Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling?

Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę...

tak, ale zmieni też stosunek goryczka:ekstrakt. Takie rozwiązanie nie zawsze będzie dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fuj, to nie bedzie piwo! To będzie PSZENICA !!!!!!!!!!!

Możesz mi podesłać jeden transporter do oceny ;)

 

A tak na poważnie to proszę przenieście temat do piaskownicy, bo to pasuje tutaj jak wół do karecy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy moja odpowiedź coś ci pomorze ale robiłem Weizena z zestawu HB i chmieliłem lubelski w ilości 40 g na 60 minut a piwo wyszło bardzo delikatne i smaczne.. Marynka ma więcej alfa kwasów ale dałeś mniejszą ilość więc piwo nie powinno być bardzo prze chmielone:)

 

Tak że nie przejmuj się na zapas..\

 

Pozdrawiam

 

Edit:

 

Wyszło mi mniej niż zakładane 24 l do chmielenia bo około 21 litrów i 17 - 18 l. po gotowaniu.. Więc i większe stężenie chmielu ..

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za podtrzymanie na duchu.

 

Powiedz jeszcze ile miałeś brzeczki? I jaki balling?

Jeśli Ci bardzo goryczka będzie przeszkadzała (oraz jeśli masz przynajmniej 12-13°Blg), to możesz dolać ze 2-3l przy rozlewie - zawsze trochę to zmniejszy goryczkę...

Po wysładzaniu wyszło 24 l brzeczki 12°Blg .

Po chmieleniu wyparowało 7 litrów a Blg po wystudzeniu do 20 stopni wyniosło 15

Na tym etapie dolałem wody i finalnie otrzymałem 21 l brzeczki 13°Blg.

Wydajność wyniosła 67%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na tym etapie dolałem wody i finalnie otrzymałem 21 l brzeczki 13°Blg.

Myślę, że spokojnie możesz dolać 1,5-2l wody - dostaniesz wtedy ok 12°Blg. Myślę, że piwo na tym dużo nie straci.

 

tak, ale zmieni też stosunek goryczka:ekstrakt.

Jeśli jest przechmielone, to i tak ten stosunek jest za dobry, wiele mu to nie zaszkodzi a pomóc może. ;)

 

EDIT: jeszcze jedno pytanie: jakie drożdże i jakie było zacieranie? Bo jeśli to WB-06 i z tych 13°Blg odfermentuje do 2°Blg, to jednak wahałbym się nad rozcieńczeniem...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 Blg to dobra gęstość początkowa jak na pszeniczniaka. Nic nie kombinuj, piwo będzie może bardziej gorzkawe, ale na pewno pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże WB-06

 

Zacieranie:

45°C - 12 minut

53°C - 15 minut

63°C - 30 minut

72°C - do negatywnej próby jodowej. Negatywna była 5 min po uzyskaniu tej temperatury. Potrzymałem jednak dalsze 10minut.

podgrzanie do 78°C i filtracja

 

Wydajność byłaby jeszcze lepsza ale rozlałem ok. 0.8 litra brzeczki (tej najlepszej, na początku filtracji - 20Blg ;)

 

Pzdr ;);):beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy 30 minutach w 63' i WB-06, to pewnie odfermentuje do 2 albo 1°Blg. Ale ja bym nie rozcieńczał.

Ze stylem nie będzie zgodne ale wypijesz ze smakiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lukas, na razie daj sobie spokój z zamartiwaniem się, za dwa tygodnie ocenisz i sprawdzisz jaki wynik otrzymałeś - gwarantuję, że piwo będzie smakowało lepiej a goryczka bedzie mniejsza niż zakładasz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za Wasze wsparcie :)

 

Pzdr :):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajrzałem dziś do fermentora :) Brzeczka odfermentowała w ciągu 5 dni do 4,5°Blg. W smaku ok. Póki co w smaku nie jest przegięcie nachmielone, poczekamy na efekt końcowy. Pozwolę jej jeszcze postać do czwartku i przelewam do butelek. Ciągle bulgocze w rurce. Nie tak intensywnie jak na początku, ale jednak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedwczoraj rozlałem do butelek. Odfermentowało do 2,5°Blg. Zapach super.... Smak jeszcze lepszy.... Z tym chmielem nie wyszło tak źle uff uff. Zobaczymy co będzie jak jeszcze poleży, ale jestem dobrej nadziei. Żona jak się dorwała do młodego piwka.... :smilies:

Zebrałem gęstwę do słoika. Myślicie, że można ją wykorzystać do next weizen'a? Czy lepiej nie ryzykować? W końcu to tylko 11pln...

 

Pzdr

Lukasz

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie możesz jej użyć! Śmiało! 11 zł piechotką nie chodzi ;) choć u nas mawiają "kto bogatemu zabroni"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra Porter, tylko podpowiedz mi proszę, jak to jest z tymi umarłymi i żywymi drożdżami... Czytałem gdzieś tutaj, że to się układa w trzy warstwy jasną, ciemną i warstwa piwka na górze. W moim słoiku nie ma wyraźnej ciemnej i jasnej warstwy, czyli wnioskuję że obumarłe sa wymieszane z żywymi.... Czy to nie zaszkodzi jak zadam taką mieszankę do brzeczki? Nie będzie jakichś dziwnych posmaków?

 

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znacznie lepiej w "wyraźne" warstwy układa się gęstwa zebrana z jaśniutkich piw. Zupełnie bym się nie przejmował tym, że w Twoim słoiku ich nie dostrzegasz. Trzymaj ją w lodówce. Po kilkunastu godzinach "martwiejce" opadną na dno. Przed samym użyciem zlej górną warstwę piwka, a do następnej warki dodaj to, co pozostanie na wierzchu.

 

Możesz też przemywać gęstwę. Poczytaj o tym. Ja po jej zebraniu zalewam ją modą mineralną, po ustaniu przelewam wierzchnią warstwę do następnego słoika i... voila - mam czyściutkie, zdrowe drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.